Η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ανεκπλήρωτων ιατρικών εξετάσεων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι πολίτες δεν μπορούν να καλύψουν το πολύ υψηλό κόστος των εξετάσεών τους, με αποτέλεσμα τελικά να μην τις κάνουν.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση «Βασικά δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης το 2023» (Key figures on European living conditions 2023) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) αναφέρονται σημαντικά στοιχεία για τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες των Ελλήνων.
Το 2022, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην ΕΕ με ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική εξέταση –είτε επειδή αυτές ήταν πολύ ακριβέςείτε επειδή ήταν πολύ μακριά από τον τόπο τους και θα έπρεπε να ταξιδέψουν είτε επειδή η λίστα αναμονής ήταν πολύ μεγάλη-κυμαινόταν στο 2,2 %.
Ειδικότερα, τα μερίδια που καταγράφηκαν ήταν 1,1% επειδή οι εξετάσεις ήταν πολύ ακριβές, 0,1% επειδή θα έπρεπε να ταξιδέψουν και 0,9 % λόγω των λιστών αναμονής.
Σε περιφερειακό επίπεδο, τα πέντε υψηλότερα συνολικά ποσοστά ανεκπλήρωτων αναγκών για ιατρική εξέταση καταγράφηκαν όλα στην Ελλάδα:
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση το 2022, τα μερίδια κυμαίνονταν από 10,3 % έως 14,0 % σε Ιόνια Νησιά, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.
Το χαμηλότερο συνολικό μερίδιο καταγράφηκε στην Κύπρο, 0,1%. Σημειώστε ότι μόνο εθνικά δεδομένα είναι διαθέσιμα για πολλά κράτη μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Πορτογαλία), ενώ τα δεδομένα για το Βέλγιο και την Ιταλία είναι σε πιο συγκεντρωτικό περιφερειακό επίπεδο.
πηγή: Documento