Άννα Γούναρη: “Λίγο πριν τις εκλογές”

.

Λιγότερο από δύο μήνες μας χωρίζουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή τη φορά, θα ξαναβρεθούμε μπροστά στην κάλπη για να επιλέξουμε εκείνους που μαζί με τους κυβερνώντες θα είναι υπεύθυνοι για την καθημερινότητα μας. Θα κληθούμε να διαλέξουμε με την ψήφο μας ανάμεσα σε γνωστούς, γείτονες, φίλους. Σημασία έχει με τι κριτήρια θα γίνει αυτή η επιλογή.

 Έζησα τη γένεση μια νέας δημοτικής παράταξης που προήλθε από τη “δική μας πόλη” και τη “συμπαράταξη για τον άνθρωπο και την πόλη” αλλά και πολίτες με αγάπη και πραγματικό νοιάξιμο για την Αγία Βαρβάρα. Συγκροτήθηκε μια δημοκρατική πρωτοβουλία για να υπηρετήσει τους δημότες με όρους διαφάνειας, κόντρα στις πρακτικές του πελατειακού κράτους και τις διχαστικές πολιτικές.

Η παράταξη “Μαζί με τους Πολίτες” επέλεξε ως επικεφαλής τον συνδημότη μας, γιατρό Κωνσταντίνο Σαρόπουλο, έναν ενεργό πολίτη με κοινωνική προσφορά και δυναμική, αλλά και με σημαντική αυτοδιοικητική εμπειρία. Ως Πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο άφησε το θετικό του αποτύπωμα αφού απέδειξε εμπράκτως ότι λειτουργούσε χωρίς αγκυλώσεις και στερεότυπα, με γνώμονα την συνεργασία και την ομαδικότητα.

Στα πλαίσια αυτά προχώρησε σε συναντήσεις με την παράταξη “Δυνατή Πόλη”, όπου υπήρξαν κοινές διαπιστώσεις αλλά όχι συγκλίσεις. Η συμμετοχή όμως μιας ακόμα δημοκρατικής παράταξης, που κινητοποιεί επιπλέον τόσο νέο κόσμο, μόνο καλό μπορεί να κάνει στην μικρή μας πόλη.

Έτσι λοιπόν ο δημότης που θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη στις 8 του Οκτώβρη θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τρία νέα πρόσωπα και τη συνέχιση της υπάρχουσας δημοτικής αρχής και του μοντέλου διοίκησης. Μπορεί να διαλέξει υποψήφιο δήμαρχο, κρίνοντας την προσωπικότητα του ίδιου αλλά και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, να συγκρίνει τα προγράμματα διακρίνοντας σε αυτά τις πραγματικές προσδοκίες και δυνατότητες από τα προεκλογικά «θα». Βέβαια δεν έχουν όλοι ακόμα ξεδιπλώσει τις προγραμματικές τους θέσεις, όμως πιστεύω πως δεν θα αργήσει.

Η παράταξη “Μαζί με τους πολίτες” έχει όραμα την Αγία Βαρβάρα ως πόλη – πρότυπο δημοκρατικής και διαφανούς λειτουργίας σε καθημερινή βάση, ένα εκκολαπτήριο σύγχρονων κοινωνικών πολιτικών. Μια πόλη ελκυστική για όλους, μια πόλη σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά. Όλη η προεκλογική διαδικασία όμως δεν πρέπει να στερήσει από όλους εμάς την ανθρωπιά, την ευγένεια και τον πολιτισμό μας. Τι κι αν τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την τοξικότητα και την έχθρα, είτε έχει λαμπρή υπογραφή, είτε κρύβεται πίσω από μάσκες. Εμείς έχουμε μάθει να λέμε μια χαμογελαστή καλημέρα και αυτό θα συνεχίσουμε και την επομένη των εκλογών.

Άννα Γούναρη

π. Δημοτική Σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας