Εφορία: Στις 4 Αυγούστου τα ονόματα των μεγαλοφειλετών στη δημοσιότητα

Στενεύουν τα περιθώρια για όσους έχουν γυρίσει την πλάτη στις ρυθμίσεις-Τι αλλάζει στο καθεστώς ρυθμίσεων οφειλών

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και για τους μεγαλο-οφειλέτες ώστε να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προκειμένου να μη δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.

Με το ηλεκτρονικό «ραβασάκι» που έλαβαν από την ΑΑΔΕ όσοι έχουν χρέη στην Εφορία ή τον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας έχουν προθεσμία 14 ημερών προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου 2023.

Στις 4 Αυγούστου 2023 όσοι θα έχουν γυρίσει την πλάτη στις ρυθμίσεις θα δουν το όνομά τους να βγαίνει «στα μανταλάκια».

Οσοι οφειλέτες του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τα τέλη του μήνα κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων ακόμα και πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο αριθμός των οφειλετών στο Δημόσιο αυξήθηκε τον περασμένο Μάιο και έφθασε σε 4.471.762 άτομα από 3.687.278 που ήταν τον Απρίλιο, με 2.032.278 εξ αυτών να είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Αλλαγές στο καθεστώς ρυθμίσεων

Περιορισμένη ανταπόκριση είχαν οι τρέχουσες ρυθμίσεις των 36 – 72 και 120 δόσεων με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει σχέδιο για μια σειρά από παρεμβάσεις στην πάγια ρύθμιση από το φθινόπωρο και μετά όπως:

  • ο διαχωρισμός των οφειλετών ανάλογα με το είδος της οφειλής (βασική οφειλή ή πρόστιμα)
  • η μείωση του επιτοκίου
  • ακόμα και το ενδεχόμενο μιας μικρής αύξησης των δόσεων για τις τακτικές οφειλές.

Ωστόσο αυτό που τονίζουν αρμόδιες πηγές είναι ότι η σχετική συζήτηση και η λήψη αποφάσεων δεν είναι απλή υπόθεση, από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται υπό το άγρυπνο μάτι των αγορών, εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

πηγή: Bussinesnews.gr