Πριν λίγες ημέρες η πρόεδρος του φιλοζωϊκού σωματείου της πόλης μας κ. Αθηνά Σιδερά πήγε στη Δημαρχία με πέντε σκυλάκια που αδυνατεί πλέον να φροντίζει στον χώρο της λόγω των διαμαρτυριών των γύρω κατοίκων, με πρόθεση να τα παραδώσει στον Δήμο.
Υπεύθυνος για τα θέματα αυτά είναι ο Αντιδήμαρχος κ. Αντρέας Λεωτσάκος, ο οποίος είχε και την διαβούλευση με την κ. Πρόεδρο.
Ζητήσαμε από τον κ. Λεωτσάκο να μας δώσει ορισμένες εξηγήσεις για το τι συμβαίνει και ποιές είναι οι αρμοδιότητες και ευθύνες του Δήμου στο θέμα των αδέσποτων ζώων.
Η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου ¨Αγία Βαρβάρα¨ απείλησε να αφήσει πέντε αδέσποτα κουτάβια μπροστά στο δημαρχείο. Τι συμβαίνει;
Πράγματι η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου προέβη σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να εκφράσει την αγωνία της για την επίλυση των γνωστών σε όλους μας προβλημάτων, που παρά τις στοχευμένες προσπάθειες όλων των τελευταίων ετών από πλευράς Δήμου, δεν έχουν απολύτως εξαλείφει. Ωστόσο, πολύ γρήγορα τα πνεύματα κατευνάστηκαν, αφού έγινε αντιληπτό, ότι στον αγώνα για τη φροντίδα των αδέσποτων είμαστε όλοι σύμμαχοι.
Θα θέλατε να μας εξηγήσετε ποιό είναι το ισχύον πλαίσιο βάσει του οποίου δρα ο Δήμος;
Ο Δήμος είναι μέλος του ΔΙΚΕΠΑΖ και μέσω της συμμετοχής του σε αυτόν συμμορφώνεται στα καθοριζόμενα από το νόμο και με συγκεκριμένες δράσεις την μείωση των αδέσποτων. Το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι επί της ουσίας ένα νοσοκομείο αδέσποτων ζώων. Περισυλλέγεται το αδέσποτο ζώο από έμπειρο προσωπικό με ήπια μέσα και παρουσίας εκπρόσωπου του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου. Το ζώο εισάγεται στο ΔΙΚΕΠΑΖ οπού σημαίνεται με microchip και καταχωρείται ηλεκτρονικά στο βιβλίο διακίνησης ζωών σε ειδική βάση δεδομένων όπου αναγράφονται όλες οι σχετικές πληροφορίες. Ακολουθείται κτηνιατρικός έλεγχος με προγραμματισμένες εξετάσεις και διαγνώσεις και εφαρμόζεται η θεραπευτική αγωγή. Ταξινομείται στους χώρους φιλοξενίας ανάλογα με την κατάσταση υγείας του και οδηγείται στο χώρο νοσηλείας ή παραμονής. Για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αδέσποτων ζωών γίνονται προγραμματισμένες στειρώσεις και κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο ΔΙΚΕΠΑΖ γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί για υιοθεσία. Μετά από όλες αυτές τις προγραμματισμένες ενέργειες περίθαλψης κ φροντίδας και εφόσον δεν συντρέχει λόγος παραμονής το ζώο οδηγείται πίσω στο χώρο από τον οποίο περισυλλέχθηκε. Επίσης υφίσταται συνεχείς ενημέρωση σε συνεργασία με σχολειά και φορείς με ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Γιατί λοιπόν το φιλοζωικό σωματείο διαμαρτύρεται για πλημμελή διαχείριση του ζητήματος από το δήμο;
Γιατί το φιλοζωικό σωματείο αναφέρεται στο ειδικότερο ζήτημα που αφορά στα κουτάβια και έχει δίκιο ότι πράγματι η διαχείριση αυτού του επιμέρους θέματος δεν είναι ικανοποιητική. Αυτό όμως οφείλεται στο ότι τα κουτάβια χρήζουν ειδικής φροντίδας που διαφέρει από εκείνη που έχουν ανάγκη τα μεγαλύτερα ζώα και η φροντίδα αυτή δυστυχώς δεν μπορεί να παρασχεθεί από το ΔΙΚΕΠΑΖ γιατί όπως είναι λογικό δεν μπορούν να στειρωθούν. Βεβαίως στην περίπτωση που κάποιο κουτάβι νοσεί ή χρίζει κτηνιατρικής βοήθειας αυτή παρέχεται από το ΔΙΚΕΠΑΖ. Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το ειδικότερο αυτό θέμα αντικείμενο διαλόγου για την εξεύρεσης κάποιας λύσης.
Εξηγήστε μας και τα αφορούντα καταφύγια για τα οποία ακούμε να γίνεται λόγος. Η δημιουργία ενός τέτοιου στο δήμο μας είναι ένα ακόμη αίτημα του φιλοζωικού.
Η δημιουργία καταφυγίων αν και προαιρετική προβλέπεται επίσης στο νόμο ως μια πιθανή λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για τη δημιουργία καταφυγίου υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αυτές δυστυχώς δεν μπορούν να πληρωθούν στο δήμο μας για πολλούς λόγους με κυριότερο το χωροταξικό. Πάντως ούτε σε αυτό το πεδίο έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια. Επιχειρούμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τους όμορους δήμους ώστε από κοινού να δράσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την παράμετρο. Ακόμη όμως και αν συμφωνηθεί η σύμπραξη πρέπει να εξασφαλιστούν και τα απαραίτητα κονδύλια διότι πρέπει να γνωρίζετε ότι όπου δημιουργήθηκαν καταφύγια χωρίς επάρκεια χρημάτων ώστε αυτά να λειτουργήσουν σωστά τελικά το πρόβλημα όχι μόνο δεν επιλύθηκε αλλά αντιθέτως επιτάθηκε με φαινόμενα σκύλων που έτρωγαν ο ένας των άλλο, μετάδοση ασθενειών κλπ
Υπάρχει κάποια άλλη πτυχή του θέματος την οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε;
Εκτός από τα αδέσποτα υπάρχουν και τα ζώα συντροφιάς τα οποία έχουν ιδιοκτήτη που μάλιστα είναι-και ευτυχώς- υποπολλαπλάσια. Ο δήμος όπως και άλλοι φορείς ( π.χ. αστυνομία ) είναι υπεύθυνος και για αυτά. Για την ευχάριστη διαβίωσή τους εντός του δήμου και τη διευκόλυνση της ζωής των ιδιοκτητών τους. Και σα δήμος καταβάλλουμε σοβαρές προσπάθειες να ανταποκριθούμε και σε αυτό το ρόλο μέσα από δράσεις. Είναι όμως ανάγκη οι ιδιοκτήτες των σκύλων παράλληλα με τα δικαιώματα να γνωρίζουν και τις υποχρεώσεις τους. Και θέλω να αξιοποιήσω το βήμα που μου δίνετε για να καλέσω τους δημότες που γενικώς επιδεικνύουν σωστή συμπεριφορά να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί όσον αφόρα υποχρεώσεις τους όπως η περισυλλογή των περιττωμάτων των τετράποδων φίλων τους ή την σήμανση τους (microchip) και καταχώρηση τους στην ενιαία βάση δεδομένων.