Το νέο υπουργικό συμβούλιο – Όλα τα σενάρια για τα πρόσωπα

.

Σήμερα ξεκινά η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου, με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θριαμβευτική ήταν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς συγκέντρωσε 40,56% και εξασφάλισε με άνεση αυτοδυναμία.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη εκ νέου μεγάλη ήττα, καθώς το ποσοστό του μειώθηκε κι άλλο σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Η παράταξη του Αλέξη Τσίπρα ανήλθε στο 17,84% κάτι που σημαίνει ότι περιορίζεται στις έδρες με αρκετά ηχηρά ονόματα να μένουν εκτός Κοινοβουλίου.

Τα επόμενα βήματα έως την ψήφο εμπιστοσύνης

Βασικοί σταθμοί της μετεκλογικής περιόδου, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης και η ορκωμοσία των «300» (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 σήμερα το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 13.00 η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός στις 11:00 το πρωί, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία του ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Oι 300 βουλευτές της νέας Βουλής

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, καθώς τα ποσοστά του σημείωσαν πτώση φθάνοντας στο 17,8 και κατάφερε να εκλέξει μόλις 47 βουλευτές.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 11,8% και 32 έδρες και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 7,67% και 20 έδρες.

.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως το κόμμα Σπαρτιάτες που στήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης συγκέντρωσε 4,68% και κατάφερε να εκλέξει 13 βουλευτές. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 4,45% και 12 έδρες, το κόμμα Νίκη με 3,7% και 10 βουλευτές και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 3,17% και 8 έδρες.

Πότε θα ορκιστούν οι βουλευτές

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Ποιο θα είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο

Με τον αέρα του απόλυτου κυριάρχου μετά από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάζεται ήδη για την επόμενη μέρα ετοιμάζοντας τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Αν και κανείς δεν βρίσκεται στο μυαλό του πρωθυπουργού, τα σενάρια κυκλοφορούν εδώ και μέρες με τα πιθανότερα να συγκλίνουν στα εξής:

Το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο Νίκος Δένδιας μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πλήρης αλλαγή και στα πρόσωπα που αναλαμβάνουν το υπουργείο Οικονομικών Επικρατέστερος είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ εκεί μετακινείται από το υπουργείο Ανάπτυξης ο Νίκος Παπαθανάσης. Ο μέχρι πρότινος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας είναι πιθανό να μετακινηθεί στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Στη θέση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας είναι πιθανό να βρεθεί ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ο γραμματέας του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης.

Το υπουργείο Υγείας μάλλον αναλάβει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,, ενώ η Νίκη Κεραμέως είναι πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Στη θέση της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας μάλλον θα βρεθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας αναλαμβάνει ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη, ενώ για το νεοσύστατο υπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής ακούγεται το όνομα της Σοφίας Ζαχαράκη.

Ο Άκης Σκέρτσος παραμένει υπουργός Επικρατείας, ενώ υπουργών Επικρατείας θα δοθούν στον Μάκη Βορίδη και στον Σταύρο Παπασταύρου.

Για το υπουργείο Τουρισμού ακούγεται η Όλγα Κεφαλογιάννη, για το Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο νυν δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, για το Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Χρήστος Στυλιανίδης, για το Ναυτιλίας ο Νότης Μηταράκης, για το Κλιματικής Κρίσης ο Βασίλης Κικίλιας, για το υπουργείο Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ στο Πολιτισμού είναι το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει η Λίνα Μενδώνη.

Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακούγονται τα ονόματα του Κώστα Τσιάρα ή του Λευτέρη Αυγενάκη.

πηγή: CNNGreece