Ποια θέση θα κατακτούσε η αποχή αν ήταν κόμμα; Η απάντηση είναι πως θα έβγαινε πρώτο και αυτοδύναμο, με ποσοστό 47,32%. Ένα ιστορικό αρνητικό ρεκόρ αφού η μεγαλύτερη αποχή είχε καταγραφεί στις δεύτερες εκλογές του 2015 που διενεργήθηκαν τον Σεπτέμβριο.
Στις εκλογές τον Μάιο του 2023 η αποχή πέτυχε ποσοστό της τάξης του 38,9%. Στις εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019 η αποχή ήταν 42,22%. Στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 ανήλθε στο 43,84%. Υψηλά ήταν τα ποσοστά της και τον Ιούνιο του 2012, στο 37,53%. Το Μάιο του 2012 είχε συγκεντρώσει το 34,9%.
Το θέμα της αποχής έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τους πολιτικούς αναλυτές, ιδίως την εποχή των μνημονίων που εκτοξεύτηκε, αφού στις εκλογές της περιόδου 2000-2010 η συμμετοχή τους εκλογικού σώματος πάντοτε ξεπερνούσε το 70%.
Πολλές οι αιτίες για τα μεγάλα ποσοστά της εποχής. Ίσως να φταίει η εποχή, δηλαδή το καλοκαίρι. Ίσως οι υψηλές θερμοκρασίες της 25ης Ιουνίου, να οδήγησαν τους ψηφοφόρους στις παραλίες και όχι στην κάλπη. Ίσως η κόπωση των πολιτών που μετά από ένα μήνα καλούνται να επιλέξουν ξανά ένα κόμμα. Ίσως το προεξοφλημένο αποτέλεσμα.
Μπορεί το υψηλό αυτό ποσοστό να συνδέεται με την αποδυνάμωση των κομμάτων που ανήκουν στις προοδευτικές δυνάμεις. Ίσως τα κόμματα που βρίσκονται στο προσκήνιο να μην εμπνέει το 47% του εκλογικού σώματος.
Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι γιατί δεν πήγαν οι πολίτες να ψηφίσουν. Το ζήτημα που πρέπει να αναλογιστούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι το γιατί δεν έγιναν η αιτία ο πολίτης να διαλέξει την κάλπη αντί για την παραλία ή για οτιδήποτε άλλο αποτέλεσε τον λόγο της αποχής του.
Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναλογιστούν όλοι, ακόμα και οι νικητές της 25ης Ιουνίου.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ