“Δημοτικές εκλογές – Συνεργασίες δημοτικών παρατάξεων”, γράφει ο Μανούσος Πανόπουλος

Στο ερώτημα εάν μπορούν δυο η περισσότερες παρατάξεις να συμπαραταχθούν προεκλογικά και γιατί να το κάνουν, η γνώμη μου είναι η εξής:

Αρχικά θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική συμφωνία, τουλάχιστον πάνω στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη.

Δεύτερον: Να υπάρξει συμφωνία στο ύφος και την άσκηση εξουσίας της δημοτικής αρχής.

Τρίτον: Να συμφωνηθεί πως η παντοδυναμία μιας παράταξης που θα δρα ως ανεξέλεγκτη αφήνει περιθώρια αυταρχισμού και συμπεριφορές “εγώ είμαι αυτός που αποφασίζει και δεν κάνω λάθη”. Τέτοιες συμπεριφορές ενισχύονται από τον νόμο λειτουργίας στην Τ/Α που θέσπισε η κυβέρνηση και επιδεινώνουν την κατάσταση όπου υπάρχει έδαφος, με έναν δήμαρχο του (αποφασίζουμε και διατάζουμε).

Στην περίπτωση των συνεργασιών, οι παρατάξεις δεν διαλύονται, δεν συγχωνεύονται, αλλά παραμένουν παρατηρητές και θεματοφύλακες της προγραμματικής συμφωνίας.

Ανά πασα στιγμή μπορούν να παρέμβουν, ή και ακόμα να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους, αν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

Ως προς την επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί σε αυτήν την προσπάθεια.

Πιστεύω πως στη μικρή μας κοινωνία υπάρχουν αρκετοί που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Θα πρέπει να βρεθεί εκείνος που έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, να είναι προσιτός στον κόσμο και να έχει τη διάθεση να εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα, για το καλό της πόλης και των δημοτών της.

Κανενας δεν θα μείνει απέξω.

Τα πιο ικανά στελέχη θα συμμετέχουν στην διοίκηση, ώστε να έχουν και την πρώτη εικόνα για την εφαρμογή του προγράμματος.

Άποψή μου είναι ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στον αυταρχισμό και την παντοκρατορία του ενός, στο ρουσφέτι, στην υποταγή συνειδήσεων και στο “είσαι μαζί μου καλός – δεν συμφωνείς είσαι εχθρός μου”.

Να μην ξεχάσω τα μεγάλα λόγια, που ποτέ δεν έγιναν πράξη όπως οι πυλώνες της ΔΕΗ, το Πάνθεον, κλπ.

Χρειαζόμαστε μία άλλη μορφή εξουσίας, που θα στηρίζεται στον λαό της πόλης, αλληλέγγυα και με διεκδικήσεις που θα ανεβάσουν το επίπεδο ζωής στην πόλης μας.

Η δική μας παράταξη “ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ” πιστή στις παραπάνω αρχές, και στην συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων, περιμένει την ανταπόκριση όποιας δημοκρατικής παράταξης, να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις.

Για τον λόγο αυτό δεν έχει προχωρήσει στην ανακήρυξη του επικεφαλής της παράταξης Κωνσταντίνου Σαρόπουλου, σε υποψήφιο δήμαρχο.

Επίσης δεν έχουμε δημοσιεύσει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, διότι εάν υπάρξει συμφωνία για κοινό ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να συμπεριληφθούν ισομερώς υποψήφιοι από όλες τις παρατάξεις.

Ο χρόνος όμως τελειώνει, και θα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες εφ’ όσον υπάρχει ενδιαφέρον για συγκλίσεις…

Μανούσος Πανόπουλος