Ο Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Αγ. Βαρβάρας για τον Αγίο Ευμένιο

.
Η αγιότητα είναι σαν το διαμάντι. Για να την βρεις πρέπει να ψάξεις και να ψάξεις όχι μακριά από εσένα. Συνήθως βρίσκεται δίπλα μας, αλλά είναι κρυμμένη. Πολλές φορές η βοή του κόσμου, οι προτεραιότητες που θέτουμε ως άνθρωποι της εποχής δεν μας αφήνουν εύκολα να την διακρίνουμε. Μια τέτοια αγιασμένη μορφή έζησε, όχι πολλή μακριά από εμάς, όχι πολλά χρόνια πριν, εδώ στην πόλη μας, στο νοσοκομείο των Λοιμοδών νόσων.
.
Είναι ο Άγιος Ευμένιος, ο ταπεινός γέροντας, ο οποίος ανάλωσε τον βίο του στην διακονία του ανθρώπου. Των ασθενών της νόσου του Χάνσεν αλλά και κάθε πονεμένου ο οποίος ερχόταν κοντά του, για να βρει παρηγοριά και ένα απάνεμο λιμάνι για να αράξει.
.
Πολλές φορές άκουγες ανθρώπους να μιλάνε μεταξύ τους και να λένε, «πάμε στον παππού στο Λοιμωδών, αυτός θα μας δώσει την λύση». Και πραγματικά για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, ο άγιος Ευμένιος, υπήρξε ο δικός τους άνθρωπος.
.
Εκείνος που πολλές φορές ακόμα και με την σιωπή του, με ένα χαμόγελο του, αρκούσε να σου πάρει, το άγχος, την λύπη, την στεναχώρια. Να σου μεταδώσει λίγη από την χάρη του Αγίου Πνεύματος που φώτιζε το πρόσωπο του.
.
Σήμερα λοιπόν αυτόν τον Άγιο τιμάει η Εκκλησία μας και μαζί της, ίσως λίγο περισσότερο τιμάμε και εμείς, οι κάτοικοι τούτης της πόλης, η οποία έχει την ιδιαίτερη ευλογία να έχει καθαγιαστεί από αγιασμένες μορφές όπως του σήμερα εορταζόμενου Αγίου Ευμενίου, αλλά και του οσίου Νικηφόρου του Λεπτού.
.
Α.Μ.Κ