Συνέντευξη-Βασίλης Γκιτάκος: Το ΚΚΕ πάντα μπροστά στους αγώνες & στις διεκδικήσεις

Γκιτάκος Βασίλης, είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γραμματέας του ΣΟΜΕΔΠ, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σε αυτές τις εκλογές «κατεβαίνει» Υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α’ Πειραιά και Νήσων και υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο ίδιος, μίλησε στην aftodioikisi.gr:

-Από το συνδικαλισμό και την Αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή πόσο μεγάλη είναι η απόσταση;

Αν εννοείτε από την πλατεία Καραϊσκάκη που είναι τα γραφεία της ομοσπονδίας των εργαζομένων των δήμων που είμαι μέλος της διοίκησης μέχρι το Σύνταγμα που βρίσκεται η βουλή θα έλεγε κανείς «ένα τσιγάρο δρόμος». Αλλά επειδή σίγουρα δεν εννοείτε την χιλιομετρική απόσταση, θα σας πω ότι για το ΚΚΕ η απόσταση αυτή είναι μηδενική και αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τον λαό.

Γιατί στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ βρίσκονται πρωτοπόροι αγωνιστές και αγωνίστριες της ζωής, των λαϊκών αγώνων, κοντά στο λαό, στη νεολαία, βιοπαλαιστές της υπαίθρου, αγωνιστές της δουλειάς, της επιστήμης, της τέχνης, της μόρφωσης. Εκτός του ότι βρίσκονται καθημερινά στους χώρους εργασίας και μοιράζονται τις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων, παράλληλα οργανώνουν και είναι μπροστά στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους. Αναγνωρίζονται από τους εργαζόμενους για την ανιδιοτέλεια τους, την μαχητικότητα και την ανυποχώρητη δράση τους, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζόμενων απέναντι στην αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της εργοδοσίας είτε αυτή λέγεται κρατική ή ιδιωτική. Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ  εκτός από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, βρίσκονται και αγωνιστές και αγωνίστριες συνεργαζόμενοι, με τις ιδιαίτερες απόψεις τους, αποφασισμένοι όμως να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στις ερχόμενες μάχες για το καλό του λαού μας. Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Α’ Πειραιά αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα.

Αν αυτοί δεν μπορούν να αποτελούν τους καλύτερους, τους γνήσιους εκπρόσωπους των εργαζομένων και του λαού μέσα στο κοινοβούλιο τότε ποιοι? Γι’ αυτό και το ΚΚΕ διαχρονικά είναι η φωνή όλων μας και μέσα στη βουλή.

Γιατί είναι το μόνο κόμμα που καταθέτει τροπολογίες που πατούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και έχουν να κάνουν με τις αυξήσεις στους μισθούς, τις ΣΣΕ, την κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, την κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης και πολλά άλλα που ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τις απορρίπτουν γιατί αυτή είναι η πολιτική τους, να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας.

Αυτή τη φωνή θέλουμε να δυναμώσει ο λαός και με την ψήφο του στις εκλογές στις 21 Μάη.

-Τι διαφορετικό μπορεί κανείς να προσφέρει από το Κοινοβούλιο;

Διαφορετικό δεν θα το έλεγα από αυτό που κάνουν διαχρονικά οι βουλευτές του ΚΚΕ, σταθερά και σθεναρά μέσα στο κοινοβούλιο. Το ζητούμενο για τον λαό στις εκλογές στις 21 Μάη αλλά και όποτε ξαναχρειαστεί, είναι όπως είπα και προηγουμένως πως αυτή η φωνή θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Πως θα πολλαπλασιαστεί η δύναμη του ΚΚΕ και μέσα στη βουλή ώστε από καλύτερες θέσεις να μπορεί να διεκδικεί για τους εργαζόμενους και τον λαό και να βάζει αναχώματα στη βάρβαρη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων  που λεηλατεί ακόμα και το πενιχρό εισόδημα και μαυρίζει τη ζωή του λαού μας, να ανοίξει το δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει η ψήφος στο ΚΚΕ.

-Τα ποσοστά του ΚΚΕ εμφανίζονται αυξημένα στις δημοσκοπήσεις. Εσείς που έρχεστε σε επαφή με τους πολίτες, βλέπετε ότι αυτό απηχεί την πραγματικότητα που βιώνετε;

Αυτό ακριβώς εισπράττουμε και εμείς στην καθημερινή επαφή μας στους χώρους δουλειάς, με τους ανθρώπους του μόχθου, όλων αυτών που ζουν στο πετσί τους με τον πιο βάρβαρο τρόπο την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αναγνωρίζουν τις σταθερές θέσεις του ΚΚΕ. Αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ ήταν και θα είναι και την επόμενη των εκλογών δίπλα στο κάθε του πρόβλημα και μπροστά στους αγώνες για καλύτερους όρους ζωής και εργασίας.

Αναγνωρίζουν επίσης την κοροϊδία και την παγίδα για να υφαρπάξουν ξανά την ψήφο τους, των εκβιαστικών διλλημάτων και των στημένων «κοκορομαχιών» που δίνουν καθημερινά οι εκπρόσωποι της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ αλλά και των «πρόθυμων» κομμάτων να συνεργαστούν μαζί τους σε κυβερνητικό επίπεδο. Όπως επίσης γνωρίζουν και τι τους περιμένει την επόμενη των εκλογών από την κυβέρνηση που θα προκύψει, ανεξαρτήτου χρώματος και σύνθεσης, από δύο – τρία ή και περισσότερα αστικά κόμματα, όταν όλοι αυτοί μεταξύ τους συμφωνούν στο νέο υπερμνημόνιο που θα φέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και στα νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τον λαό, με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, νέο πάγωμα και μειώσεις μισθών και συντάξεων και λόγο της ανόδου του πληθωρισμού, σκληρούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και πολλά άλλα που εξαθλιώνουν τη ζωή τους. Γνωρίζουν επίσης ότι ενώ οι κυβερνήσεις που πέρασαν βάζοντας μπροστά τις «ανάγκες» της οικονομίας και δεν είχαν ούτε ένα ευρώ για αυξήσεις στους μισθούς, η οικονομία όμως «άντεχε» να είμαστε πρώτη παγκοσμίως στις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ, για να μας εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως και το γεγονός ότι η οικονομία «άντεχε» οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο να καταγράφουν ρεκόρ κερδών για το 2022, να θησαυρίζουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι σουπερμαρκετάδες, οι πάροχοι ενέργειας και πολλοί άλλοι, όταν ο μισθός των εργαζομένων εξανεμίζεται από την πρώτη βδομάδα πληρωμής.

Γι’ αυτό υπάρχει και αυτή η μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους και η αισιοδοξία ότι αυτή η ανταπόκριση θα αποτυπωθεί και στις κάλπες στις 21 Μάη αλλά και όποτε ξαναχρειαστεί. Και αντί να πάει ο λαός με «βαριά καρδιά» να επιλέξει το μικρότερο κακό που η εμπειρία τουλάχιστον της τελευταίας δεκαπενταετίας έχει αποδείξει ότι τελικά αυτή η επιλογή φέρνει τα ακόμα χειρότερα για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, να πάει με ζεστή καρδιά και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ και ποιο αδύναμη και ανίσχυρη την οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει που θα είναι από χέρι αντιλαϊκή.

-Τι θα σημάνει για τους πολίτες ένα ΚΚΕ ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό; 

Όπως ανέφερα με πολύ απλά λόγια αυτό θα σημαίνει δυνατός ο λαός, δυνατό και το κίνημα , γιατί το ΚΚΕ είναι πάντα μπροστά στους αγώνες και στις διεκδικήσεις. Το ΚΚΕ αποτελεί την καρδιά, το νου και τον οργανωτή όλων των αγώνων της εργατικής τάξης, απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει ακόμα και τις ζωές μας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σκεφτείτε αν το ΚΚΕ αντί για 15 βουλευτές, την επόμενη των εκλογών έχει 30 βουλευτές ή και περισσότερους, πόσο μεγαλύτερη πίεση θα ασκεί στην οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα νοιώθει καυτή την ανάσα των εργαζομένων στο σβέρκο της. Θα σκεφτούν διπλά και τριπλά το κάθε αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο θέλουν να περάσουν.

Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους με την ψήφο του στις 21 Μάη,  να κόψουν τα ποδάρια και να κοντύνουν όλους αυτούς που μαύρισαν τη ζωή τους και να ψηλώσουν το ΚΚΕ, για να ψηλώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όπως έγινε στις φοιτητικές εκλογές, όπως γίνεται και στο συνδικαλιστικό κίνημα με την αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων.

πηγή: Aftodioikisi.gr –