Δενδροφύτευση από τον ΠΕΣΥΔΑΠ
Ελπίδες για ένα καλύτερο περιβάλλον και ανάπτυξη στη Δυτική περιοχή
Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) στo πλαίσιο της αισθητικής αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού, της αναβάθμισης της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος και της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος, διοργανώνει δενδροφύτευση στο Όρος Αιγάλεω. Σημείο συνάντησης δίπλα στην είσοδο των εγκαταστάσεων του ΠΕΣΥΔΑΠ (Λεωφόρος Σχιστού πίσω από το ΒΙΠΑ) την Κυριακή 06.03.2016 και ώρα 10.00 π.μ.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενεργοποιηθούν οι πολίτες ώστε να γίνουν εθελοντές και συμμέτοχοι στον αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην περιοχή μας.
Καλούμε όλους, πολίτες και φορείς να αποδείξουν έμπρακτα την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, συμμετέχοντας στη δενδροφύτευση της αποκατεστημένης χωματερής. Ας μη μείνουμε, λοιπόν, παθητικοί θεατές και ας αντισταθούμε συλλογικά στις επικίνδυνες διαθέσεις κάποιων ασυνείδητων, στέλνοντας ένα μήνυμα ζωής, ένα μήνυμα οικολογικό, ένα μήνυμα διεκδικητικό. Είναι μια αφορμή να θυμηθούμε ότι πρέπει να αφήσουμε την ανοχή και την αδράνεια στην άκρη, όταν διαπιστώνουμε ότι διακυβεύεται το ίδιο μας το μέλλον. Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας.
Λίγα λόγια για τον ΧΑΔΑ Σχιστού
- 1. Ο επικίνδυνος ΧΑΔΑ Σχιστού (ραδιενεργών αποβλήτων) αποτελεί προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την ανοχή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, συνιστώντας σοβαρή εστία περιβαλλοντικής υποβάθμισης και απειλής για τη δημόσια υγεία. Ο χαρακτηρισμός επικίνδυνος αφορά στην ανεξέλεγκτη απόρριψη ποσοτήτων 10.000.000 τόνων ραδιενεργού φωσφογύψου στο διάστημα 1979 έως 1999. Οι ποσότητες του φωσφογύψου που είχαν εναποτεθεί στο ΧΑΔΑ, προέρχονται από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, που είχε μισθώσει το χώρο από το Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1979, για την εναπόθεση των αποβλήτων του χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από καμία κρατική υπηρεσία.
- 2. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΕΣΥΔΑΠ (ΝΠΔΔ – ΟΤΑ) ήταν ο μοναδικός φορέας, ο οποίος ανέλαβε την μεγάλη ευθύνη αποκατάστασης αυτής του ΧΑΔΑ.
- 3. Το έργο της αποκατάστασης εκτελέστηκε με βάση την βέλτιστη τεχνική λύση που είναι η οριστική και μόνιμη ταφή, καθώς η τεράστια ποσότητα φωσφογύψου δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί και να διατεθεί σε άλλο κατάλληλο χώρο και ως εκ τούτου καλύφθηκε με μεμβράνες και επιστρώθηκε με χώμα.
- 4. Το έργο είχε τρεις βασικούς στόχους:
Α. Ο πρώτος ήταν να απομακρυνθούν όσα στερεά απόβλητα είχαν απορριφθεί και να μειωθεί ο κίνδυνος φωτιάς. Αυτό έγινε στο μέτρο του δυνατού και μεταφέρθηκαν στο ΧΥΤΑ.
Β. Ο δεύτερος ήταν να αποτραπεί η περαιτέρω ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τα βρόχινα νερά, τα οποία περνούσαν μέσα από τα στρώματα φωσφογύψου και μετέφεραν τους ρύπους στο υπέδαφος.
Γ. Ο τρίτος ήταν να μπλοκαριστεί η μεταφορά σκόνης φωσφογύψου σε κατοικημένες περιοχές, λόγω των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.
- 5. Η αποκατάσταση του έργου ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα σύμφωνα με την άδεια περιβαλλοντικής αποκατάστασης, που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Αττικής (υπ’ αριθ. ΠΕΧΩ 8/03-01-2006/ΦΠΕΡ ΣΑ/11.01.2006)