Υπ. Παιδείας: 26 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδικασία των αιτήσεων συμμετοχής στις πανελλαδικές

Ξεκινούν από αύριο οι αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016. Οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα από το αν είναι τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι, καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους το διάστημα από 11 έως και 29 Φεβρουαρίου.  Το υπουργείο Παιδείας παραθέτει 26 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδικασία των αιτήσεων που μπορούν να φανούν χρήσιμες στους υποψηφίους, ενώ συνιστά στους υποψηφίους να διαβάσουν αναλυτικά τις σχετικές εγκυκλίους οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

1.Που υποβάλλεται η αίτηση- δήλωση;

Η Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια.

  • Αν ο υποψήφιος είναι τελειόφοιτος (μαθητής Γ Λυκείου) η δήλωση κατατίθεται στο Λύκειο που φοιτά.
  • Οι απόφοιτοι καταθέτουν τη δήλωση στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους Λύκειο.

ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Α ΠΑΛΑΙΟ σύστημα

1) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) στο ΕΠΑΛ φοίτησής τους χωρίς δικαιολογητικά

2) οι απόφοιτοι-κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ στο ΕΠΑΛ αποφοίτησής τους ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ, συνυποβάλλοντας ευκρινές φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου τους

3) οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου Τ.Ε.Ε, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ, συνυποβάλλοντας ευκρινές φωτοαντίγραφο του πτυχίου τους

4) όσοι έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση και δεν έχουν απολυτήριο ΕΠΑΛ ή πτυχίο Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ, Ναυτικού Λυκείου, καταθέτουν στο πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας τους ΕΠΑΛ την Αίτηση – Δήλωση, προσκομίζοντας βεβαίωση φοίτησης του οικείου σχολείου.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) θα καταθέσουν Αίτηση – Δήλωση σε ημερήσιο ΕΠΑΛ και οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ ( ΟΜΑΔΑ Α΄) σε εσπερινό ΕΠΑΛ.

ΕΠΑΛ- ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

1) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ στο ΕΠΑΛ φοίτησής τους χωρίς δικαιολογητικά

2) οι απόφοιτοι-κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ στο ΕΠΑΛ αποφοίτησής τους ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ, συνυποβάλλοντας ευκρινές φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου τους

3) οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου Τ.Ε.Ε, ΤΕΛ, Ναυτικών Λυκείων, ΕΠΛ (Τμημάτων Ειδίκευσης), στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ, συνυποβάλλοντας ευκρινές φωτοαντίγραφο του πτυχίου τους.

2.Πως υποβάλλεται η δήλωση;

Ο υποψήφιος συμπληρώνει χειρόγραφα την Αίτηση – Δήλωση και στη συνέχεια την υποβάλλει στο Λύκειο για ηλεκτρονική καταχώριση

3.Από ποιον υποβάλλεται η δήλωση;

Η δήλωση υποβάλλεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από τον νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία (11-29 Φεβρουαρίου)

4.Μετά την υποβολή της δήλωσης δίνεται αντίγραφο στον υποψήφιο;

Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα myschool εκτυπώνονται δύο αντίγραφα. Ο υποψήφιος ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά πράγματι ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του, υπογράφει και στα δύο αντίγραφα και παραλαμβάνει ένα, το οποίο και φυλάσσει μέχρι το τέλος των εξετάσεων.

5.Σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία κατάθεσης των δηλώσεων μπορεί να γίνει διόρθωση;

Δεν γίνεται δεκτή εκπρόθεσμη Αίτηση – Δήλωση ούτε εκπρόθεσμη διόρθωση αυτής.

6.Αίτηση – δήλωση υποβάλλουν και οι μαθητές και οι απόφοιτοι μειονοτικών σχολείων και ΣΜΕΑΕ; Αν ναι, που κατατίθεται;

Την Αίτηση-Δήλωση υποβάλλουν και οι μαθητές και απόφοιτοι μειονοτικών σχολείων και ΣΜΕΑΕ. Οι μαθητές των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης θα υποβάλουν την Αίτηση – Δήλωση στο Γενικό Λύκειο που είναι πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση του Μειονοτικού Λυκείου ότι είναι μαθητές της τελευταίας τάξης του.

7.Οι μαθητές  της Γ τάξης ΓΕΛ μπορούν να δηλώσουν όποια Ομάδα Προσανατολισμού επιθυμούν;

Όχι. Οι μαθητές δηλώνουν υποχρεωτικά την Ομάδα Προσανατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν,

8.Τι συμβαίνει με τους απόφοιτους ΓΕΛ που θα επιλέξουν να εξεταστούν με το ΝΕΟ σύστημα;

Οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού.

9.Πρέπει οι τελειόφοιτοι μαζί με την αίτηση να καταθέσουν και κάποια άλλα δικαιολογητικά;

Γενικά οι μαθητές υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση στο Λύκειό τους χωρίς δικαιολογητικά.

10.Σε ποιες περιπτώσεις συνυποβάλλονται και δικαιολογητικά;

Αν πρόκειται για μαθητή που επιθυμεί να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών Γενικών Λυκείων, πρέπει να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις (βλ ΚΕΦ 4 της εγκυκλίου ΓΕΛ-ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ).

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης ξένων σχολείων που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα μπορούν να λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις και οφείλουν να καταθέσουν στο Λύκειο που υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση το αργότερο έως την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων του Γενικού Λυκείου αντίγραφο απολυτηρίου μαζί με  συμπληρωματικά του απολυτηρίου δικαιολογητικά και πιο συγκεκριμένα:

– βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. – επιπλέον βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν καταθέσει το απολυτήριό του και τα άλλα συμπληρωματικά του απολυτηρίου δικαιολογητικά εντός της ανωτέρω προθεσμίας, τότε ο Διευθυντής του Λυκείου στο οποίο υποβλήθηκε η Αίτηση ενημερώνει τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΠΕΘ ότι ο μαθητής δεν κατέθεσε απολυτήριο.

Οι μαθητές ελληνικών Λυκείων του εξωτερικού μπορούν να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, εκτός της προθεσμίας 11-29 Φεβρουαρίου, κατόπιν της μετεγγραφής τους σε ΓΕΛ της ημεδαπής.

11.Οι απόφοιτοι μαζί με την αίτηση καταθέτουν και κάποια δικαιολογητικά;

Η Αίτηση-Δήλωση των αποφοίτων συνοδεύεται υποχρεωτικά από ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Αν ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα απαιτείται επιπλέον βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα. Αν πρόκειται για υποψήφιο που επιθυμεί να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών Γενικών Λυκείων, τότε η Αίτηση – Δήλωση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά απόδειξης συνδρομής των προϋποθέσεων (βλ. ΚΕΦ 4 της εγκυκλίου ΓΕΛ-ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ).

12.Αν κάποιος δεν πάρει τελικά μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις παρά το ότι κατέθεσε την αίτηση, μπορεί να συμμετάσχει στις πανελλαδικές το επόμενο έτος;

Αν ο υποψήφιος, παρότι υπέβαλε το Φεβρουάριο Αίτηση-Δήλωση, μετανιώσει και δεν συμμετάσχει τελικά στις εξετάσεις, δεν θα μπει στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων το ίδιο έτος. Ωστόσο, αυτός ο υποψήφιος θα μπορεί οποιοδήποτε επόμενο έτος να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις.

13.Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικής, μαθησιακές δυσκολίες;

Για τους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση επισημαίνονται τα εξής :

Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο Λύκειό τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης, δηλαδή μέχρι 29 Φεβρουαρίου.

Β) Οι απόφοιτοι που θα υποβάλουν Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα πρέπει μαζί με την Αίτηση – Δήλωση να καταθέσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία (μετά την 29 Φεβρουαρίου) δεν γίνονται δεκτά.

14.Αν κάποιος σπάσει το χέρι του λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις μπορεί να εξεταστεί προφορικά;

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο μπορεί να εξεταστεί προφορικά. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία (μετά την 29 Φεβρουαρίου) δεν γίνονται δεκτά, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτους και επιγενόμενους λόγους (π.χ. σπάσιμο χεριού ή προσωρινή αναπηρία των άνω άκρων από γεγονός που μεσολάβησε μετά τη λήξη της προθεσμίας).

15.Για να εξεταστώ σε σχολή που απαιτεί ειδικό μάθημα ( Αγγλικά κλπ) πρέπει οπωσδήποτε να το δηλώσω στην αίτηση;

Η δήλωση εξέτασης σε ειδικό μάθημα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψηφίου στο ειδικό μάθημα για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα. Προσοχή: υποψήφιος που με την Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα, δεν θα μπορέσει να εξεταστεί σε αυτό

16.Δήλωσα συμμετοχή σε ειδικό μάθημα αλλά τελικά το μετάνιωσα. Αυτό έχει επιπτώσεις στον υπολογισμό των μορίων μου και στα Τμήματα που δεν απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα;

Αν δηλώσατε εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν το εξεταστείτε, απλώς θα αποκλειστείτε από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.

17.Ξέχασα να συμπληρώσω στην αίτηση ότι θα είμαι υποψήφιος για Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και ΤΕΦΑΑ; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Δεν πρέπει να ανησυχείτε γιατί η δήλωση είναι ενδεικτική της επιθυμίας για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και ΤΕΦΑΑ  και όχι υποχρεωτική όπως με τα ειδικά μαθήματα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο  ο υποψήφιος μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτές, αρκεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζεται στις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων. Ανάλογα, υποψήφιος που, αν και στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για τα ΤΕΦΑΑ, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτά, αρκεί να υποβάλει σχετική αίτηση και δικαιολογητικά στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας. Αντίθετα, υποψήφιος που με την Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα, δεν θα μπορέσει να εξεταστεί σε αυτό, ενώ αν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν το εξεταστεί, απλώς θα αποκλειστεί από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό».

18.Για να είμαι υποψήφιος για τις στρατιωτικές σχολές τι πρέπει να κάνω;

Για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλετε οπωσδήποτε  αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθεί ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα. Επίσης, πέρα από τη σχετική υποβολή αίτησης στις στρατιωτικές σχολές θα πρέπει ακολούθως να κριθείτε και ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Οι σχετικές προκηρύξεις δεν έχουν εκδοθεί ακόμα.

19.Ποιες στρατιωτικές σχολές δεν θα δεχθούν υποψηφίους;

Όσον αφορά στις Στρατιωτικές Σχολές, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων. Άρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2016.

20.Επιθυμώ να είμαι υποψήφιος για τα ΤΕΦΑΑ. Πότε θα καταθέσω τη σχετική αίτηση;

Για να είστε υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να  υποβληθεί  σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθείτε απ΄ το σχολείο σας την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2016) και να συμμετάσχετε στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

21.Μπορώ να διεκδικήσω μια θέση στις σχολές της Πυροσβεστικής εξεταζόμενος με το παλιό σύστημα;

Τόσο η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (και για Πυροσβέστες και για ιδιώτες), όσο και η Σχολή Πυροσβεστών θα δεχτούν υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων του 2016 με το ΝΕΟ σύστημα.

Με το παλιό σύστημα μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μόνο οι Πυροσβέστες.

22.Πέρα από τη δήλωση συμμετοχής σε ειδικό μάθημα υπάρχει και κάποια άλλη προϋπόθεση για να συμμετάσχω στις διαδικασίες εισαγωγής σε Τμήμα που απαιτεί εξέταση σε ειδικό μάθημα;

Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στα παραπάνω τμήματα απαιτείται η επιτυχής εξέτασή του σε καθένα από τα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα (βαθμολογική βάση του 10 με άριστα το 20).

23.Δήλωσα συμμετοχή σε 5ο μάθημα αλλά τελικά δεν προσήλθα για εξέταση. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Αν υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε μάθημα και δεν προσέλθει στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Τα μόρια για κάθε πεδίο προκύπτουν από τα τέσσερα μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.

Για να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της  Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ένα τουλάχιστον μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει και το οποίο ανήκει στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του Επιστημονικού Πεδίου που δηλώνει.

24.Είμαστε απόφοιτοι του 2014 και του 2015. Θέλουμε να διεκδικήσουμε μια θέση με το 10% καταθέτουμε αίτηση και εμείς το Φεβρουάριο;

Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

25.Επιθυμούμε να διεκδικήσουμε συμμετοχή με το 10% στις στρατιωτικές σχολές. Αρκεί μόνο η κατάθεση του μηχανογραφικού;

Όχι δεν αρκεί μόνο η κατάθεση του μηχανογραφικού. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων που επιθυμούν να συμπεριλάβουν  στις προτιμήσεις τους Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολή Ανθυποπυραγών (ΜΟΝΟ για Πυροσβέστες) ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα πρέπει εντωμεταξύ να έχουν παρακολουθήσει τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων και να έχουν υποβάλει αιτήσεις, ώστε υποχρεωτικά να περάσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις αυτών των Σχολών.

26.Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και υποψήφιοι με το ΠΑΛΙΟ σύστημα. Τι πρέπει να προσέξω;

Όσον αφορά το µάθηµα «Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας» που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισηµαίνεται ότι:

α) Το δηλώνουν υποχρεωτικά µε την Αίτηση – ∆ήλωση από 11-29 Φεβρουαρίου. Οι απόφοιτοι µπορούν να το δηλώσουν, ανεξάρτητα αν το είχαν επιλέξει ή όχι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο.

β) αν το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθµό µηδέν (0)

γ) για να δηλώσουν στο µηχανογραφικό τους δελτίο το 5ο επιστηµονικό πεδίο πρέπει να έχουν δηλώσει ότι θα εξεταστούν υποχρεωτικά στα δύο (2) µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του 5ου επιστηµονικού πεδίου «Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας» και «Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής».

Επίσης, όποιος υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο µάθηµα «Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας», υποχρεωτικά δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά και στο µάθηµα «Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής».

πηγή:Aftodioikisi.gr