Δήμοι – αντικειμενικές αξίες: 32 ζητούν μείωση – Ο δήμος μας μεταξύ αυτών – Τι λόγους επικαλείται

.

Παράταση δόθηκε στους Δήμους, αναφορικά με την υποβολή γνώμης, όσον αφορά το ύψος των αντικειμενικών αξιών της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Η προθεσμία έληγε εχθές αλλά τελικά δίνεται χρονικό περιθώριο ως την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, σε συνέχεια επικοινωνίας της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Οικονομικών.

Γεγονός είναι πάντως ότι όσο περνάνε οι μέρες πληθαίνει και ο αριθμός των Δήμων που ζητούν διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές, μεταξύ αυτών και ο δικός μας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι είναι αισθητά υψηλότερες από τις πραγματικές με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι Δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Παράλληλα, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων αναμένεται να πιάσουν και πάλι δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούν με τις 2.167 περιοχές – ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και εντός του 2023 θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν στις αντικειμενικές τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Μετά τον Δήμο Αθηναίων που σήκωσε «ψηλά» το θέμα, αντίστοιχες προτάσεις έχουν καταθέσει στην Αττική η Παλλήνη, η Γλυφάδα, ο Πειραιάς, το Κερατσίνι, το Παλαιό Φάληρο, το Χαϊδάρι, η Δάφνη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Καματερό, ο Άγιος Δημήτριος, η Αγία Βαρβάρα, η Ραφήνα, το Μοσχάτο, το Νέο Ηράκλειο κ.α.

Ενώ και στην περιφέρεια πολλοί Δήμοι λαμβάνουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Πχ. Ρόδος, Πάτρα, Καλαμάτα, Κιλκίς κ.α.

Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 32 Δήμοι που “απαιτούν” διορθώσεις από το Υπ. Οικονομικών και μένει να δούμε κατά πόσο η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προτάσεις τους…

ΤΙ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

  1. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέφερε αυξήσεις+37,00% σε αναμφισβήτητα χαμηλής αξίας ακίνητα στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου μας. Οι αυξήσεις, που έγιναν σε όλες τις ζώνες είναι αντικειμενικά άδικες ακόμη και αυτή της ζώνης ΣΤ΄ που αυξήθηκε από 800 σε 850 ευρώ διότι αφορά σε προσφυγικές πολυκατοικίες της δεκαετίας του 1960, που έχουν πλήρως απαξιωθεί και με την πάροδο του χρόνου συνεχώς απαξιώνονται.
  2. Είναι εντελώς άδικη και άστοχη η αναπροσαρμογή και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο όριο της ζώνης Α΄ της Αγίας Βαρβάρας (οδός Γεννηματά) επέρχεται αύξηση της τιμής ζώνης (Α΄) από 1.000 σε 1.300 ευρώ τη στιγμή που στο όριο της γειτνιάζουσας ζώνης Β΄ του Κορυδαλλού (οδός Γεννηματά) επέρχεται αύξηση της τιμής ζώνης από 950 σε 1.100 ευρώ.
  3. Οι κοινωνικές παρενέργειες από τις αυξήσεις που έγιναν είναι πολύ σημαντικές και αφορούν σε ομάδες ευάλωτων πολιτών, τις οποίες εξαιρεί από την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα.
  4. Η μέτρηση της εισοδηματικής και μορφωτικής στάθμης, της φοροδοτικής ικανότητας, των δεικτών ανεργίας της περιοχής και το ποσοστό (στο συνολικό πληθυσμό τού δήμου) των δικαιούμενων κοινωνικών επιδομάτων και επισιτιστικής βοήθειας αποδεικνύει αναμφισβήτητα το μέγεθος των επιπτώσεων των αυξήσεων στις συνθήκες ζωής των συμπολιτών μας.

Για τεκμηρίωση του αιτήματος ο δήμος μας, συγκέντρωσε και απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων που επιβεβαιώνουν την αναντιστοιχία των τιμών αντικειμενικής αξίας σε σχέση με τις τιμές αγοράς των ακινήτων, με τις τιμές αγοράς να είναι από 21% έως 62% κατώτερες των αντικειμενικών.

Πηγή: Aftodioikisi.gr