Μηνυτήρια αναφορά στη Δικαιοσύνη για τις μειωμένες ποσότητες προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και για τις αυξήσεις στις τιμές τους, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του OPEN, “Ανοιχτή Επικοινωνία”.
“Ήδη οι νομικοί σύμβουλοι ήρθαν σε συνεννόηση και με τη νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ για το θέμα αυτό. Πέρα από αυτό, έχουμε στείλει και τη σχετική επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο με την οποία τους λέμε πως έχει μειωθεί το περιεχόμενο των προϊόντων και πως έχουν αυξηθεί οι τιμές τους» τόνισε με έμφαση ο κ. Ραυτόπουλος.
Εν συνεχεία ρωτήθηκε ποια είναι η απάντηση που δίνει το αρμόδιο υπουργείο. “Εάν δεν λάβει απάντηση η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ για το θέμα αυτό, τότε θα πάμε για παράβαση καθήκοντος και θα καταθέσουμε και σε αυτούς μηνυτήρια αναφορά”, απάντησε.
Ο κ. Ραυτόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι το υπουργείο δεν θέλει να υπάρξει συνεργασία πάνω στο θέμα αυτό και παρέθεσε τη δήλωση που έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο κ. Παπαθανάσης είπε πως εάν τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο κ. Ραυτόπουλος είναι πραγματικά, δηλαδή είναι αλήθεια αυτά που βλέπει κάθε μέρα ο καταναλωτής στα σούπερ μάρκετ, τότε αυτά μπορούν να κατατεθούν στο kataggelies.gov.
Σε ποια προϊόντα έχουν γίνει ανατιμήσεις
Η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” παρουσιάζει τη λίστα με τα προϊόντα που έχουν γίνει οι ανατιμήσεις
- Φτερούγες κοτόπουλου που πωλούνταν έναντι 3,53 ευρώ τα 720 γραμμάρια έφτασαν να κοστίζουν 4,07 ευρώ τα 650 γραμμάρια.
- Βρεφικές πάνες των 28 τεμαχίων είχαν 7,10 ευρώ, ενώ τώρα σε συσκευασία των 26 κοστίζουν 7,30 ευρώ.
- Σοκολατούχο γάλα από 500 γραμμάρια μειώθηκε στα 450 γραμμάρια και η τιμή του αυξήθηκε από 1,42 ευρώ σε 1,71 ευρώ,
- Στραγγιστό γιαούρτι από ένα κιλό το βρίσκει κανείς στα ράφια σε συσκευασία 900 γραμμαρίων και τιμή 3,98 ευρώ – 31 λεπτά ακριβότερο από πριν (3,67 ευρώ).
Τι είναι το φαινόμενο shrinkflation που «ισχύει σε όλο τον κόσμο»
Απέναντι στις διαμαρτυρίες των καταναλωτών και τις παρεμβάσεις των ενώσεων που τους εκπροσωπούν, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος επιμένει ότι το πρόβλημα δεν έχει τις διαστάσεις που του αποδίδονται. Μάλιστα, επισημαίνει ότι δεν κατανοούν την κίνηση της Ένωσης Καταναλωτών και αναμένουν να δουν τις διατάξεις στις οποίες θα βασιστούν στη μηνυτήρια αναφορά, καθώς, όπως λέει, σε όλον τον κόσμο υπάρχει το φαινόμενο shrinkflation, όπου οι συσκευασίες συρρικνώνονται αλλά οι τιμές παραμένουν ίδιες ή αυξάνονται.
«Στην Ελλάδα, επειδή υπάρχουν διατάξεις για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, μπορεί να καταστεί παράνομη μια τέτοια πρακτική, αν η τιμή του νέου προϊόντος που έχει μειωμένη ποσότητα είναι τόσο υψηλή ώστε να ξεπερνά το μέγιστο περιθώριο κερδοφορίας που επιτρέπεται στις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, αυτό με το οποίο δουλεύαμε πριν από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021. Βέβαια, όλα θα κριθούν στα δικαστήρια», λέει ο γενικός γραμματέας.
Επιπλέον ο κ. Αναγνωστόπουλος επιμένει πως αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εταιρείες θέλουν να διατηρήσουν τα προϊόντα τους ελκυστικά, την ώρα που – κατά τη γνώμη του – η αισχροκέρδεια είναι πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα καθώς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 7,2 μέσο πληθωρισμό όταν στην Ευρωζώνη είναι 2 μονάδες πάνω.
«Ο αριθμός των εταιρειών που έχει δεχθεί πρόστιμο είναι μεγάλος αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης τι ποσότητες θα βάλει στις συσκευασίες εφόσον το επικοινωνεί με τον σωστό τρόπο » συνεχίζει ο ίδιος.
Πηγή: Εnikos.gr