Συντάξεις: Οι παγίδες της διαδοχικής ασφάλισης – Παραδείγματα


Ο ΕΦΚΑ χορηγεί σύνταξη στο 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης. Μόνο το ΙΚΑ και τα ειδικά ταμεία χορηγούν με λιγότερες ημέρες ασφάλισης (μειωμένη) σύνταξη ή νωρίτερα από το 62ο έτος.

Μπορεί να έχει απλοποιηθεί η διαδικασία συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης σε δύο η περισσότερα ταμεία, ωστόσο οι αυστηροί γενικοί κανόνες που ισχύουν για τον ΕΦΚΑ έχουν περιορίσει τα «παράθυρα» εξόδου…

Με βάση τη νεώτερη νομοθεσία οι ασφαλισμένοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση για συνταξιοδότηση στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα. Και εάν δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις στο εν λόγω (πρώην) ταμείου (του ΕΦΚΑ), η αίτηση παραπέμπεται στο προηγούμενο (πρώην) ταμείο κατά σειρά μεγαλύτερου χρόνου ασφάλισης.

Για να κριθεί το αίτημα στο τελευταίο ταμείο απαιτείται η πραγματοποίηση χιλίων (1000) ημερών ασφάλισης συνολικά, από τις οποίες τριακόσιες 300 κατά την τελευταία πενταετία πριν την αίτηση συνταξιοδότησης ή τη διακοπή της ασφάλισης (αντί χιλίων πεντακοσίων 1500 συνολικά, από τις οποίες πεντακόσιες 500 κατά την τελευταία πενταετία, όπως ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς).

Αν δεν συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις στον τελευταίο φορέα, το αίτημα μεταβιβάζεται στον προηγούμενο (με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης).

Το θέμα είναι ότι ο ΕΦΚΑ χορηγεί σύνταξη στο 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης. Μόνο το ΙΚΑ και τα ειδικά ταμεία χορηγούν με λιγότερες ημέρες ασφάλισης (μειωμένη) σύνταξη ή νωρίτερα από το 62ο έτος.
Έτσι, στις περίπτωσης διαδοχικής ασφάλισης εάν υπάρχουν 33 έτη πραγματικής ασφάλισης και το 62ο έτος χορηγείται σύνταξη με την αναγνώριση 7 πλασματικών ετών (στρατός, παιδιά, πτυχίο, ασφαλιστικό κενό κ.α.)

Εξαίρεση εδώ αποτελεί ο ΟΓΑ που δεν χορηγεί σύνταξη προ του 67ου έτους.

Κατά συνέπεια, με την συμπλήρωση των ανωτέρω ετών δε υφίσταται διάκριση στην ασφάλιση-συνταξιοδότηση.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο τελευταίος φορέας δεν δένει σύνταξη στο 62ο ε΄τος με λιγότερα από 40 (συνολικά) έτη ασφάλισης..

Παράδειγμα:
Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ την περίοδο 1985-1995 και ακολούθως στον ΟΑΕΕ αιτείται σύνταξης στο 62ο έτος. Επειδή ως μισθωτή δεν έβαζε 300 ένσημα κάθε χρόνο, έχει από το ΙΚΑ συνολικά μόλις 1500 ένσημα σε μια δεκαετία (1985-1995) και 27 χρόνοι στον ΟΑΕΕ. Σύνολο 32 χρόνια. Δεν μπορεί να πάρει 7 πλασματικά έτη και να βγει από τον ΟΑΕΕ (δεν έχει 33 πραγματικά έτη ασφάλισης).

Αφού απορρίπτει την αίτηση ο ΟΑΕΕ, επανέρχεται στο ΙΚΑ ο οποίος χορηγεί μειωμένη στο 62ο. Ακόμη και με 15 έτη ασφάλισης. Ωστόσο για να γίνει αποδεκτή η αίτηση, απαιτείται ασφαλιστικός δεσμός. Να υπάρχουν 100 ένσημα κάθε χρόνο την προηγούμενη, της αίτησης συνταξιοδότησης, 5ετία (σύνολο 500 ένσημα). Η αίτηση απορρίπτεται τόσο από τον ΟΑΕΕ όσο και από το ΙΚΑ.

Τρικ 1: Έπρεπε από το 20217 να κολλάει, από 100 ένσημα κάθε χρόνο προκειμένου να συμπληρώσει το όριο των 500 ενσήμων. Τα δε χρήματα για την ασφάλιση ως μισθωτής συνυπολογίζονται και εκπίπτουν από τα ασφάλιστρα του ελευθέρου επαγγελματία. Ουσιαστικά, η γυναίκα του παραδείγματός μας, θα ασφαλιζόταν δωρεάν για την πρόωρη συνταξιοδότησή της.

Κατ αυτόν τον τρόπο θα ελάμβανε 5 χρόνια νωρίτερα, έστω μειωμένη, σύνταξη, ενώ θα γλίτωνε και τα αντίστοιχα ασφάλιστρα τα οποία τώρα θα συνεχίσει να πληρώνει μέχρι του 67ου έτους.

Τρικ 2: Παράλληλα, θα μπορούσε να κράτηση το 70% της σύνταξής της και να συνεχίζει να ασκεί το ελεύθερο επάγγελμά της ως απασχολούμενη συνταξιούχος…

Πηγή: Oikonomia.gr