Για περισσότερο από έναν χρόνο οι καταναλωτές –οικιακοί και εμπορικοί- βλέπουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν εκτοξευθεί.
Παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή τις επιδοτήσεις, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί συνεχίζουν να καταφθάνουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντείνοντας έτσι τις ήδη ασφυκτικές πιέσεις.
Ήδη πάρα πολλές επιχειρήσεις, κυρίως οι πιο ενεργοβόρες, βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα περισσότερα από 200 αρτοποιεία έχουν κατεβάσει ρολά. Δηλαδή επιχειρήσεις που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου από μία σκληρή οικονομική κρίση και από την πρόσφατη υγειονομική, τελικά δεν κατάφεραν να αντέξουν τις οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
Αυτό που αυξάνει όμως την ανησυχία όλων των ανθρώπων της αγοράς, είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε μία γρήγορη αποκλιμάκωση της υφιστάμενης κατάστασης. Αυτοί οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και από τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), αναπληρωτή καθηγητή Αθανάσιο Δαγούμα, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, η εκτίμηση του ανθρώπου που είναι από τους πλέον γνώστες του ενεργειακού τοπίου, είναι ότι και τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολα σε αυτό το μέτωπο.
Και το ερώτημα που προκύπτει από αυτή την εκτίμηση είναι αν μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις όλο αυτό το δύσκολο διάστημα.
Η απάντηση είναι πως όχι. Ταμειακά αποθέματα δεν υπάρχουν, οι τζίροι έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας του περιορισμού της κατανάλωσης ενώ ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται. Πως λοιπόν θα καταφέρουν να φανούν συνεπείς σε τόσες υποχρεώσεις; Ειδικά όταν η βοήθεια που λαμβάνουν από την Πολιτεία είναι μικρότερη συγκριτικά με αυτήν που λαμβάνουν οι οικιακοί καταναλωτές; Το αποτέλεσμα θα είναι να δούμε περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού χρέους ενώ χωρίς επιπλέον στήριξη από την κυβέρνηση θεωρούμε δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του.
Όσο για τις περιβόητες παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των κρατών-μελών για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να απαιτηθεί και άλλος χρόνος για να καταλήξουν κάπου. Και αν τελικά καταλήξουν και δεν αποφασισθεί κάθε οικονομία να πορευθεί μόνη της.
Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας επιπλέον στήριξη από την κυβέρνηση. Θεωρούμε επιτακτική την αλλαγή πολιτικής πάνω στο θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, καθώς μέχρι τώρα δεν έχουμε δει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το πρόβλημα. Και όσο αυτό παραμένει, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.