Δημιουργικός και ο Οκτώβρης για τον Σύλλογο Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ”

Δελτίο Τύπου
Δημιουργικός και ο Οκτώβρης για τον Σύλλογο Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ”

Με δυναμική παρουσία (35μελή ομάδα) συμμετείχε ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», στο 16ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Κοζάνη στις 15 & 16 Οκτωβρίου 2022. Γιορτή επικοινωνίας και παράδοσης. Στιγμές συγκίνησης καθώς βλέπεις χιλιάδες χέρια να ενώνονται και να φτάνουν στον ουρανό.

Στις 18 Οκτώβρη 2022 ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες παρέλαβαν Την Ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, που μετέφεραν ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο Πρόεδρος του Σωματείου “Παναγία Σουμελά” από το Βέρμιο Ημαθίας, στην Αθήνα, στην συμβολή των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Πανόρμου, όπου την υποδέχτηκε ο Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος.

Με συνοδεία της ποντιακής λύρας και την καθοδήγηση της Προέδρου κ.Σοφίας Σαββίδου νέοι και νέες του Συλλόγου με τις όμορφες ποντιακές φορεσιές προπορεύονταν μπροστά από την εικόνα.

Όλη η πομπή με πολλούς καλεσμένους και πλήθος πιστών έφτασε στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων Αθηνών, όπου τοποθετήθηκε η εικόνα και τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Στη συνέχεια οι Εφημέριοι του Ναού παρέθεσαν δείπνο και το τοξάρι της λύρας ξύπνησε μνήμες και όλοι μαζί τραγούδησαν στίχους της Αλησμόνητης Πατρίδας του Πόντου.

Αντήχησε και πάλι η λύρα το πρωί της Κυριακής 23 Οκτώβρη 2022 στο Ανοιχτό Θέατρο Άλσους Βεϊκου στο Γαλάτσι, στην «Ελληνογεωργιανή Πολιτιστική Εκδήλωση» ύστερα από πρόσκληση του Πρέσβη της Γεωργίας.

Εκδήλωση γεμάτη παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, γεύσεις, βιβλία, θεατρικά δρώμενα.

Με την χαρακτηριστική και ζεστή φωνή της, η Πρόεδρος και Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στον Πόντο με μια Μουσικοαφηγηματική παράσταση.

Ο μεγάλος αριθμός των χορευτών, η ζωντάνια, οι ομόκεντροι κύκλοι, οι δυνατοί ρυθμοί κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα των εκατοντάδων καλεσμένων.

Μουσικά συνόδευσαν Χρήστος Ναυροζίδης (λύρα – τραγούδι), Δημήτρης Σαχσανίδης (νταούλι).

Με συγκίνηση και περηφάνεια, με λάβαρο και σημαία, τιμώντας το ηρωϊκό ΟΧΙ παρέλασε ο Σύλλογος με πολυπληθή ομάδα, την 28η Οκτωβρίου στην Αγία Βαρβάρα.

Στεφάνι κατέθεσε η κ. Σοφία Σαββίδου.

Οι δράσεις δεν σταματούν….

Ο ΦΑΡΟΣ συνεχίζει να φωτίζει!

Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ”