Το Μαξίμου έκλεισε τη συζήτηση για εκλογές χωρίς τις αλλαγές στην κατανομή των εδρών, που θα επιφέρει η απογραφή του 2021, επιχειρεί όμως να καθησυχάσει τους βουλευτές της επαρχίας.
Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, το Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι οι εθνικές εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν με βάση την απογραφή του 2021.
Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των εδρών στις περιφέρειες. Δηλαδή περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες να χάσουν έδρες οι οποίες θα “μετακινηθούν” σε μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και επομένως, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την περιφέρεια ανησυχούν για τις έδρες τους, εξ ου και ορισμένοι διέρρεαν σενάρια διεξαγωγής των εκλογών χωρίς τις αλλαγές στην κατανομή των εδρών, που θα επιφέρει η απογραφή του 2021.
Καθώς όμως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να διεξαχθούν με βάση την τελευταία απογραφή οι εκλογές. Ο,τιδήποτε άλλο θα ήταν αντισυνταγματικό, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Εάν βέβαια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πάει σε πρόωρες εκλογές την περασμένη άνοιξη, δεν θα είχαν βγει τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και συνεπώς δεν θα υπήρχαν αλλαγές στον εκλογικό χάρτη.
Σημειωτέον ότι η απογραφή δεν αλλάζει φυσικά τον αριθμό των εδρών που θα πάρει συνολικά ένα κόμμα, καθώς αυτός εξαρτάται από τον εκλογικό νόμο. Αν και με τον εκλογικό νόμο 1907/90, ο αριθμός των μονοεδρικών άλλαζε το αποτέλεσμα.
Η απογραφή όμως επηρεάζει την κατανομή των εδρών μέσα στην εκλογική περιφέρεια (εκλογικό μέτρο), τον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος.
Από την κυβέρνηση πάντως διαψεύδουν σενάρια για αύξηση πχ των εδρών της Α Αθήνας κατά τέσσερις, με αντίστοιχη μείωση εδρών στην περιφέρεια της χώρας, επιχειρώντας να καθησυχάσουν τους βουλευτές της επαρχίας που φοβούνται τις “καραμπόλες”.
Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να βγουν το Νοέμβριο και επισήμως από την κυβέρνηση δηλώνουν άγνοια για το πως και ποιες περιφέρειες θα επηρεαστούν τελικά. Σε κάθε περίπτωση μετά τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων, θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα και οι εκλογές θα γίνουν με τη νέα απογραφή. “Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, είναι υποχρέωση”, ξεκαθάρισε άλλωστε με ανάρτηση του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος.
Θεωρείται βέβαιο πάντως με βάση τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής ότι θα κερδίσουν έδρες ο Νότιος Τομέας Αθηνών, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών και ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, δηλαδή οι περιφέρειες της πρώην Β Αθηνών, που άλλωστε “έσπασε” στα τρία γιατί γιγαντωνόταν πληθυσμιακά με κάθε απογραφή. Η Α Αθήνας αντίθετα με τα χρόνια μικραίνει. Αύξηση εδρών αναμένεται και στην Α και Β Θεσσαλονίκης.
Από εκεί και πέρα, η Καστοριά, η Χίος, η Φλώρινα και η Θεσπρωτία, εκτιμάται ότι θα γίνουν μονοεδρικές από διεδρικές. Στις περιφέρειες αυτές όμως η ΝΔ εκλέγει ούτως ή άλλως έναν βουλευτή, ενώ με αναλογία τα αποτελέσματα του 2019, θα έχανε έδρα στις συγκεκριμένες περιφέρεις ο ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως θα την κέρδιζε αλλού, αφού όπως αναφέρθηκε ο συνολικός αριθμός των εδρών των κομμάτων εξαρτάται από τον εκλογικό νόμο και αλλάζει μόνο η κατανομή τους.
Ορισμένες τριεδρικές περιφέρειες αναμένεται επίσης να μείνουν με δύο έδρες, όπως Αρκαδία, η Άρτα, το Κιλκίς, η Δράμα και η Λακωνία. Μεγαλύτερο πρόβλημα όμως σε αυτή την περίπτωση θα έχει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ως τρίτο κόμμα, καθώς η ΝΔ εκλέγει επίσης έναν βουλευτή στις περιφέρειες αυτές, με εξαίρεση τη Λακωνία.
Η κατάσταση περιπλέκεται σε περιφέρειες που ενδέχεται από τετραεδρικές να γίνουν τριεδρικές, όπως οι Κυκλάδες, η Καρδίτσα, η Πιερία, η Πέλλα, τα Τρίκαλα, καθώς και σε περιφέρειες που από πέντε έδρες θα μείνουν με τέσσερις, όπως η Κοζάνη και η Φθιώτιδα, αλλά και σε μεγαλύτερες περιφέρειες της επαρχίας όπως η Λάρισα και ο Βόλος.
Έδρες αναμένεται πάντως να χάσουν και κεντρικές περιφέρειες, όπως η Α Αθήνας και η Α Πειραιώς.
Πηγή: News247.gr – Βίκυ Σαμαρά