Πλειστηριασμοί: Τα νέα δεδομένα για οφειλέτες και πιστωτές μετά το «όχι» της κυβέρνησης σε νομοθετική παρέμβαση


Ποιοι οφειλέτες και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να διεκδικήσουν «πάγωμα» των πλειστηριασμών – Ποιες οι συνέπειες για servicers και τράπεζες

Νέα δεδομένα, τόσο για τους οφειλέτες, όσο και για τους χρηματοδοτικούς φορείς, σηματοδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης να μην επέμβει νομοθετικά, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα, το οποίο έχει προκύψει, αναφορικά με τη νομιμοποίηση ή μη των servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς.

«Πράγματι, μας προτάθηκε από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, από το βήμα της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επιστρέφοντας, ουσιαστικά, το μπαλάκι της ευθύνης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η επίμαχη εξέλιξη είναι θετική για τους οφειλέτες, αλλά όχι όλους. Κι αυτό γιατί, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που, ουσιαστικά, επιτρέπει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, κατόπιν προσφυγής στη δικαιοσύνη, αφορά σε όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί σε funds.

Πηγή: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – Αγγελική Βελεσιώτη