Γρηγόρης Γουρδομιχάλης: “Προχωρούμε σε τοποθέτηση 3 νέων δεξαμενών για χρήση από ελικόπτερα, για την πυρασφάλεια του όρους Αιγάλεω”


Προχωρούμε σε τοποθέτηση 3 νέων δεξαμενών για χρήση από ελικόπτερα, για την πυρασφάλεια του όρους Αιγάλεω.

Εκ μέρους του ΠΕΣΥΔΑΠ υπέγραψα 3 προγραμματικές συμβάσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Κωνσταντίνο Αραβώση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τις συμβάσεις αυτές, συμφώνησε στις τοποθεσίες που προτείναμε για την εγκατάσταση των δεξαμενών.

Διευκρινίζω ότι η υπογραφή του υπουργού ήταν απαραίτητη γιατί οι 2 δεξαμενές θα τοποθετηθούν σε ευαίσθητες περιοχές του όρους Αιγαλεω χαρακτηρισμένες ως καταφύγια άγριας ζωής, και σύμφωνα με τον νόμο σ’ αυτή τη περίπτωση, μόνο ο υπουργός έχει δικαίωμα υπογραφής.

Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των 3 δεξαμενών θα γίνει από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, επίκειται η υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης και με τον περιφερειάρχη Γιωργο Πατούλη.

Θεωρώ ότι οι ζημιές από τις 11 φετινές φωτιές στο όρος Αιγάλεω δεν αφήνουν περιθώρια νέων απωλειών. Στις φωτιές αυτές αποδείχτηκε οτι το πιο αποτελεσματικό μέσο πυρόσβεσης είναι τα ελικόπτερα που έπαιρναν νερό από την ήδη εγκατεστημένη δεξαμενή του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Τώρα πλέον θα είναι διαθέσιμες στα ελικόπτερα 4 μεγάλες δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 800 τόνων νερού, που αντιστοιχούν στο νερό που εχουν 80 υδροφόρες!

Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του υπουργείου και τον περιφερειάρχη Αττικής.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ την αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Antonakou Stavroula , που η συμβολή της ήταν πολύτιμη στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας.

Γρηγόρης Γουρδομιχάλης