Συμμετοχή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τα Δικαιώματα και την Ένταξη των Παιδιών Ρομά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη «Συνάντηση Αντιπροσωπειών Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Δικαιώματα και την Ένταξη των Παιδιών Ρομά»

(Αθήνα, 10.10.2022)

«Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό ζητούμενο για άρση των αποκλεισμών και για ισότητα για όλους με την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030». Αυτό δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στη διήμερη «Συνάντηση Αντιπροσωπειών Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Δικαιώματα και την Ένταξη των Παιδιών Ρομά», η οποία πραγματοποιείται στο Ζάππειο υπό τη διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με τη UNICEF.

Ως προς τον πρώτο στόχο της Εθνικής Στρατηγικής, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, υποστήριξε ο κ. Βαρβιτσιώτης, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη Δυτική Αθήνα, όπου και εκλέγεται, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά βλέπουμε συντονισμένες πολιτικές, γόνιμες πρωτοβουλίες των Υπουργείων Εργασίας, Ενέργειας και Παιδείας, που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα.»

Η πρόοδος της χώρας μας αποτυπώνεται, όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, και στις περιοδικές εκθέσεις αξιολόγησης, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεργασία δε με άλλες χώρες βοηθά στον εντοπισμό ελλείψεων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Συνοψίζοντας, τέλος, τα μαθήματα που έχουν αντληθεί από τη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής των Ρομά στα κοινά, τον ρόλο της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης των γυναικών Ρομά καθώς και της προώθησης θετικών αφηγημάτων σχετικά με τον πολιτισμό των Ρομά, ώστε να εξαλειφθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις.