Υπερβολικό το κλάδεμα του ευκαλύπτου στην οδό Αγίας Βαρβάρας, υποστηρίζουν συμπολίτες μας


Την περασμένη εβδομάδα ο δήμος “κλάδεψε” έναν τεράστιο ευκάλυπτο που υπάρχει στη συμβολή των οδών Αγίας Βαρβάρας και Αγίας Μαρίνας.

Γείτονες της περιοχής θεώρησαν υπερβολική την παρέμβαση του δήμου και την σχολίασαν αρνητικά.

Συμπολίτισσά μας, εκφράζει την αντίθεσή της γι αυτό που έγινε στο δένδρο:

Αυτό δεν είναι ένα δέντρο. Ούτε καν ένα κλαδεμένο δέντρο. Είναι ένα δέντρο ακρωτηριασμένο. Ένα κούτσουρο, που το έχουν αφήσει χωρίς φύλλα. Πώς θα κάνει φωτοσύνθεση για να ζήσει; Πώς θα επουλώσει τις τομές του;

Για να το κάνει, θα αντλήσει τα λίγα αποθέματα ενέργειας που έχουν μείνει στον κορμό του για να πετάξει φύλλα. Όμως, όσο το κάνει αυτό, δε θα μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε μύκητες και άλλα παθογόνα που θα μπαίνουν από τις τεράστιες ανοιχτές τομές.

Τα αστικά δέντρα ΔΕΝ είναι βραχύβια οπωροφόρα που τα κλαδεύουμε αλύπητα για να κάνουν μεγαλύτερους καρπούς.

Ακόμη όμως κι αν ήταν, δεν έχω δει ποτέ καλλιεργητή να αφήνει έτσι την ελιά, τη λεμονιά ή τη ροδακινιά του.

Οι καρποί των δέντρων της πόλης είναι το οξυγόνο, η σκιά και η θερμορύθμιση. Για να μας τα προσφέρουν, χρειάζονται όλη τους τη φυλλωσιά.

Το κόψιμο όλων των κλαδιών μας στερεί σκιά και δροσιά ώσπου να μεγαλώσουν, ασχημαίνει ακόμη περισσότερο την τσιμεντούπολη στην οποία ζούμε, ενώ οι μεγάλες τομές μπορεί να ξεράνουν το δέντρο.

Πόσα χρήματα δίνονται για “εργασίες” που προκαλούν ζημιά ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν πραγματικές ανάγκες του Δήμου;

Καιρός να θυμηθούμε ότι το πράσινο μειώνει τα φαινόμενα θερμικής νησίδας και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα αστικά δέντρα πρέπει να κλαδεύονται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο (ξερά κλαδιά, προσβολή από ασθένεια, επαφή με καλώδια) και πάντα σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές, που περιέχονται αναλυτικά εδώ: https://sate.gr/html/pdfDocuments/10-06-04-01.pdf