Ανακοινώσεις θα κάνουν όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέσα στον Οκτώβριο για τα 50 προϊόντα στο «καλάθι της ακρίβειας». Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και τους φορείς της αγοράς (σούπερ μάρκετ, ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ) για συγκράτηση των τιμών. Η συμφωνία αυτή ωστόσο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ούτε και «παγώνει» τις τιμές. Δηλαδή, ελάχιστα θα διαφέρει από τις εβδομαδιαίες προσφορές που διαφημίζει κάθε εβδομάδα η κάθε αλυσίδα.
Τα πρώτα προϊόντα στο «καλάθι κατά της ακρίβειας»
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σήμερα η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι 20 είναι οι βασικές κατηγορίες που σχετίζονται άμεσα με τα απαραίτητα για τη διαβίωση των ατόμων ενός νοικοκυριού. Μετά τη σύσκεψη έγινε λόγος για το ψωμί, το γάλα, τα είδη προσωπικής υγιεινής, τις βρεφικές πάνες, κ.λπ.
Η συμφωνία προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι η κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα επιλέξει 50 κωδικούς στους οποίους θα εφαρμόσει εμπορικές πολιτικές για να συγκρατηθούν οι τιμές.
Το κάθε σούπερ μάρκετ θα έχει τη δική του λίστα. Δηλαδή, ΑΒ Βασιλόπουλος θα έχει άλλα προϊόντα, ο Σκλαβενίτης άλλα, το ίδιο και τα σούπερ μάρκετ Μασούτης, Κρητικός, κ.α.
Πώς θα ενημερώνονται οι καταναλωτές για τα 50 προϊόντα
Η πληροφόρηση των καταναλωτών θα γίνεται με τρεις τρόπους:
Επιτόπια επίσκεψη σε κατάστημα
Διαφημιστικά σποτ
Πλατφόρμα e-katanalotis
Το μπάχαλο με το μειωμένο ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ
Χθες το μεσημέρι, μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του ωραρίου. Βέβαια, μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας σε οικονομικό σάιτ, είχε επιβεβαιώσει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παπαθανάσης, σημείωνε ότι η «συζήτηση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα, τώρα ανοίγει».
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, μάλιστα, είχε ξεκινήσει ήδη η επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προέβλεπε τη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 8 το βράδυ.
Ο υπουργός πάντως, υποστήριξε ότι το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους και τους «πέταξε ουσιαστικά το μπαλάκι», λέγοντας ότι αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».
πηγή: ieidiseis.gr – Airetos.gr