Άναψε “Ο ΦΑΡΟΣ” και μας οδήγησε πάλι με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το μήνα Σεπτέμβρη στις Αλησμόνητες Πατρίδες

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ

“Ο ΦΑΡΟΣ”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άναψε “Ο ΦΑΡΟΣ” και μας οδήγησε πάλι με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το μήνα Σεπτέμβρη στις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Σμύρνη, Καππαδοκία, Πόντος…

Συμμετείχε σε πολλές Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

“Ράγισε η σιωπή απ΄ τις σειρήνες και τα καράβια κίνησαν” με αυτό το δρώμενο, αφήγηση και μουσικοχορευτική παράσταση, επιμέλειας της Προέδρου Σοφίας Σαββίδου έφερε στο νου όλων, εκείνες τις τραγικές στιγμές που έζησε ο Ελληνισμός της Ανατολής.

Σκόρπισε ρίγη συγκίνησης, τα μάτια γέμισαν δάκρυα, οι καρδιές πόνο και θλίψη και το κοινό όρθιο να χειροκροτεί.

Συμμετείχε:

4/9 στον Ι. Ν. Αγ. Ευγενίου Αχαρνών

7/9 στο Κρυονέρι Κορινθίας “Πατρίδες Αλησμόνητες”

11/9 στον Ωρωπό “Καντήλια αναμμένα οι μνήμες” Ιεράς Μητρόπολης Ωρωπού & Μαραθώνος

14/9 στο Κερατσίνι Πειραιά “100 χρόνια Μνήμη & Φως”

18/9 στην Λυκόβρυση-Πεύκη “Ο Χαμένος Παράδεισος – Χορόδραμα”

Το Σάββατο 24/9 στήριξε τη φιλανθρωπική δράση του Συλλόγου Γυναικών “Ελπίδα Μάνας” στο ΗΡΩΔΕΙΟ, για τη δημιουργία δομής Φιλοξενίας Θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου, με αναφορά στη δύναμη της γυναίκας στην κοινωνία. Μια μεγάλη συναυλία “Αφιέρωμα στην Τζένη Βάνου”, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών.

Και τέλος του μήνα 30/9 εκπρόσωποι του Συλλόγου συμμετείχαν στη μεγαλειώδη τελετή εγκαινίων του γηπέδου της ΑΕΚ “Αγία Σοφία”. Κράτησαν περήφανα το λάβαρο του Συλλόγου μέσα στο γήπεδο, έλαβαν μέρος στο δρώμενο με τους πρόσφυγες κρατώντας μπόγους και χόρεψαν μαζί με άλλους Πυρριχιστές το χορό “Σέρρα” με την ομάδα της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών.

Στην τηλεοπτική σειρά “ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ, η συνέχεια” του Μανούσου Μανουσάκη, ανέθεσαν την διδασκαλία Ποντιακών Χορών στην Πρόεδρο & Χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ” κ. Σοφία Σαββίδου.

Μάλιστα σε κάποιες σκηνές γυρισμάτων παίρνουν μέρος και μέλη του Συλλόγου , που φανερώνουν ξεκάθαρα ότι οι πρόγονοί μας, παρά τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, κατάφεραν όπου κι αν βρέθηκαν να μεταφέρουν τις παραδόσεις του τόπους τους, τους κυκλικούς χορούς τους, τα ήθη και τα έθιμα τους….

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ” στο Διεθνές Συνέδριο Action Art Leaders

(International Action Art Leaders Conference)

Στο Διεθνές Συνέδριο Action Art Leaders στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μαριάννα Βαρδινογιάννη” στον Πειραιά συμμετείχε ο Σύλλογος Ποντίων Αγ.Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ”, αναγραφόμενος στην πρόσκληση ως Pontian Association of Agia Varvara – Manager Sofia Savvidou και εκπροσώπησε τον Πόντο με μια Μουσικοχορευτική παράσταση, την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022.

Μια βραδιά με καλεσμένους Πρέσβεις και εκπροσώπους Πρεσβειών Ρουμανίας, Νεπάλ, Αιγύπτου, Γεωργίας, Καναδά, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας.

Η Πρόεδρος και Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου αναφέρθηκε στην Ιστορία του Πόντου στην αγγλική γλώσσα και οι καλεσμένοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αλησμόνητη Πατρίδα.

Μεταξύ των παραδοσιακών συγκροτημάτων συμμετείχε και το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βουκουρεστίου.