Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Αξία” (1/10/2022).
Πριν ακόμα μπει ο χειμώνας, οι γεωστρατηγικές, ενεργειακές και οικονομικές απειλές αναβαθμίζονται συνεχώς και προσλαμβάνουν νέες διαστάσεις. Χρονική επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία, προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών από τη Ρωσία, βάσιμες πυρηνικές απειλές, σαμποτάζ σε υποθαλάσσιους αγωγούς και νέα εκτίναξη των τιμών του αερίου είναι μερικές μόνο από τις πολύ πρόσφατες κλιμακώσεις της πολυεπίπεδης κρίσης.
Καθώς όλα προεξοφλούν όλο και πιο καθαρά τις δυσμενείς εξελίξεις του χειμώνα, αφού άλλωστε τα ευρωπαϊκά ανακλαστικά φαίνονται ακόμη μια φορά σκουριασμένα, για τη χώρα μας επανέρχεται το στοίχημα που τόσες και τόσες φορές αντιμετώπισε στα χρόνια των μνημονίων: Να μείνει πάση θυσία όρθια.
Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να μείνουν σταθερά τα θεμέλιά της: η κοινωνία και οι οικονομικοί πυλώνες της. Και η σωτηρία τους δεν είναι κάποια χωριστά αυτόνομα κεφάλαια, καθώς, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εκτός από οικονομικός πυλώνας της χώρας, είναι και ο πιο συνδεδεμένος με την ελληνική κοινωνία.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και ταυτοχρόνως τη μόνη διέξοδο για απασχόληση και εισόδημα για πολύ μεγάλα κοινωνικά τμήματα, καθώς το περιορισμένο πλέον κράτος και ο μικρός αριθμός των μεγάλων επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν αυτόν τον ρόλο.
Ωστόσο οι απειλές εναντίον τους διαρκώς αυξάνονται. Στο ήδη πολύ μεγάλο δανειακό τους βάρος, το οποίο απαιτεί μια νέα γενναία ρύθμιση, έρχεται τώρα να προστεθεί και η επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός. Η ρήση της κυρίας Λαγκάρντ πως «θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συναντήσεις» είναι ενδεικτική του τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αποφεύγει να προχωρήσει σε ένα πακέτο μέτρων επείγουσας και ουσιαστικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, κυρίως, στην ανακατεύθυνση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης επικαλούμενη προγράμματα αυστηρά εστιασμένα στην τεχνολογική αναβάθμιση και την ενεργειακή εξοικονόμηση, τα οποία ελάχιστη σχέση έχουν με τις τρέχουσες ανάγκες – και πάντως έχουν μεσοπρόθεσμο και όχι άμεσο χαρακτήρα.
Επιπλέον, όπως γράφτηκε ήδη στα ΜΜΕ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιμένουν εδώ και έξι μήνες για ουσιαστικά που θα ελάφρυναν τα υπέρογκα τιμολόγια ηλεκτρισμού.
Είναι άμεση ανάγκη, σε μια περίοδο πολλαπλών και αυξανόμενων απειλών για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η κυβέρνηση να τη θωρακίσει. Κάθε ολιγωρία μπορεί να είναι κρίσιμη για την επιβίωση της αγοράς και τη στήριξη της εργασίας και του εισοδήματος πολλών εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων.