“ΟΡΙΖΩ”: Στο Σύνταγμα όλοι οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζονται ισότιμα

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Αθήνα 29/8/2022

Το ΟΡΙΖΩ είναι αδέσμευτο πολιτικό κίνημα που φιλοδοξεί να εκφράσει τους Έλληνες πολίτες που είναι κοινωνικά και πολιτικά αποκλεισμένοι, κυρίως των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, με ισχυρή και διακριτή επικέντρωση στην κοινωνική ομάδα των Ελλήνων τσιγγάνων.

Πριν από λίγο διάστημα, ο αρχηγός της Ελληνικής αστυνομίας εξέδωσε διαταγή, βάση της οποίας συστήθηκε ειδικό σώμα της αστυνομίας, με αποκλειστική αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των Ελλήνων πολιτών τσιγγάνικης καταγωγής του νομού Αχαΐας.

Η είδηση αν και πέρασε στα “ψιλά” γράμματα της δημοσιότητας ή δεν αναφέρθηκε καθόλου, αποτελεί δημοκρατικό θεσμικό ατόπημα και σε κάθε περίπτωση έκφραση θεσμικού ρατσισμού.

Στο Σύνταγμα όλοι οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Η εξειδίκευση λοιπόν ενός σώματος της αστυνομίας στην βάση της κοινωνικής καταγωγής των παρανομουντων και όχι στην βάση του βάρους του εγκλήματος αποτελεί εξέχουσα διάκριση που αντιβαίνει το Σύνταγμα, αλλά και την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Το ΟΡΙΖΩ καταδικάζει απερίφραστα την παραβατικότητα από όπου κι αν προέρχεται.
Ούτε υποστηρίζει καμμία δικαιολογία για την έκφραση της.

Η απόφαση όμως του αρχηγού της αστυνομίας αποτελεί ουσιαστικά ethnic profiling και οδηγεί την δημοκρατία σε σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια