Στίβος: «Ασημένιος» στο φινάλε ο Τεντόγλου


Ένα εκπληκτικό άλμα από τον άσημο Κινέζο Τζιανάν Ουάνγκ στέρησε από τον Μίλτο Τεντόγλου τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο μήκος, τα ξημερώματα στο Γιουτζίν των ΗΠΑ.

Ο 26χρονος Ασιάτης πήδηξε 8,36 μ. στην έκτη προσπάθειά του και ξεπέρασε τη τελευταία στιγμή τον Έλληνα Ολυμπιονίκη, που μέχρι τότε έμοιαζε ασυναγώνιστος.

Ο Ουάνγκ μετρούσε μόλις 8,03 μ. στις πρώτες πέντε προσπάθειές του και το χρυσό μετάλλιο φαινόταν τελειωμένη υπόθεση για τον Τεντόγλου, που είχε καλύτερη επίδοση στα 8,32 μ. και άλλα τρία σπουδαία άλματα.

Εμφανώς σοκαρισμένος από την επίδοση του Κινέζου, ο 24χρονος Έλληνας δεν μπόρεσε να απαντήσει στο τελευταίο του άλμα, το οποίο μετρήθηκε στα 8,20 μ.

“Περίμενα να ξεφύγω σε ένα άλμα, αλλά δεν τα κατάφερα και αυτό μου στέρησε το χρυσό μετάλλιο», είπε απογοητευμένος ο Τεντόγλου. «Δεν ξέρω τι πήγε λάθος, οι προσγειώσεις μου σήμερα ήταν απίστευτα κακές. Είναι κρίμα που το έχασα έτσι, είχα καλό σερί, κρίμα, κρίμα. Για να είμαι ειλικρινής, αυτή η επίδοση δεν ήταν για χρυσό μετάλλιο, θα ήταν ντροπή να κερδίσω με 8,32 μ.! Καλοδεχούμενο το μετάλλιο, ήταν το πρώτο μου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, αλλά ελπίζω του χρόνου να το κάνω χρυσό σε ευρωπαϊκό έδαφος, στην Ουγγαρία».

Το πρώτο άλμα του Τεντόγλου ήταν μεγάλο, αλλά οριακά άκυρο. Στη συνέχεια, η σταθερότητά του σε υψηλές επιδόσεις υπήρξε παροιμιώδης: το δεύτερο μετρήθηκε στα 8,30 μ., το τρίτο στα 8,29 μ., το τέταρτο στα 8,24 μ., το πέμπτο στα 8,32 μ. και το τελευταίο στα 8,20 μ. Η απρόσμενη εκτόξευση του Ουάνγκ (που έχει ατομικό ρεκόρ 8,47 μ., αλλά φέτος είχε ελάχιστους αγώνες στα πόδια του) έριξε τον Μίλτο στη δεύτερη θέση.

Κανένας άλλος αθλητής δεν ξεπέρασε τα 8,20 μ. στον τελικό του μήκους. Ο Ελβετός δεκαθλητής Σίμον Εχάμερ κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο με 8,16 μ., ενώ ο τρίτος των Ολυμπιακών Αγώνων Κουβανός Μάικελ Μασό πήδηξε 8,15 μ. και έμεινε έξω από το βάθρο.

Ακολούθησαν οι ΜακΚάρτερ (ΗΠΑ) 8,04 μ., Ντέντι (ΗΠΑ) 8,02 μ., Σρισάνκαρ (Ινδία) 7,96 μ., Κάθερες (Ισπανία) 7,93 μ. Ο Ιάπωνας Χασιόκα έμεινε 10ος με 7,86 μ. και ο Σουηδός Μόντλερ 11ος με το φτωχό 7,81 μ.

Ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή στον ανοιχτό στίβο είναι ο μοναδικός που λείπει από το ολόχρυσο παλμαρέ του Τεντόγλου. O αθλητής από τα Γρεβενά αναδείχθηκε πρωταθλητής Κόσμου στον κλειστό στίβο προ τετραμήνου στο Βελιγράδι, ενώ έχει επίσης στη συλλογή του (πέρα από το Ολυμπιακό χρυσάφι του 2021 στο Τόκιο) τρεις τίτλους πρωταθλητή Ευρώπης: δύο στον ανοιχτό στίβο και έναν στον κλειστό. Πριν τον σημερινό αγώνα, μετρούσε πέντε μήνες αήττητος από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ατον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα στον Μίλτο Τεντόγλου, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στο Documento. https://www.documentonews.gr/article/tentogloy-gia-planitarxis-stin-akri-toy-kosmoy/ .

Ο 26χρονος Αμερικανός Φρεντ Κέρλι κέρδισε τον τίτλο του γρηγορότερου ανθρώπου στον πλανήτη, με επίδοση 9.86 στον τελικό των 100 μέτρων, όπου δεν κατέβηκε λόγω τραυματισμού ο Ιταλός Ολυμπιονίκης Τζέικομπς. Μάλιστα οι ΗΠΑ πέτυχαν τριπλέτα, αφού κέρδισαν και τα άλλα μετάλλια με τους Μπρέισι (9.88), Μπρομέλ (9.88).

Τέλος, το χρυσό μετάλλιο της σφαιροβολίας γυναικών κατέληξε για πρώτη φορά σε Αμερικανίδα, την Τζέις Ίλι, η οποία έριξε 20,49 μ. και νίκησε τη χρυσή Ολυμπιονίκη Κινέζα Γκονγκ (20,39 μ.).

Πηγή: Documento