Συνέντευξη της συμπολίτισσά μας, ποιήτριας Λίτσας Καποπούλου, στην κ. Κυριακή Γανίτη – Vivliovamon

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η ποιήτρια Λίτσα Καποπούλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή με τίτλο ”Ποίησης εραστές”. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδη. Για όσους/ες επιθυμούν να την διαβάσουν, μπορούν να την προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας…
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής η ποιητική σας συλλογή με τίτλο “Ποίησης εραστές”. Ό,τι καλύτερο εύχομαι. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι’ αυτήν;
Λ.Κ. Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές.  Πρόκειται για ποιητικά εγχειρήματα από τα πολύ νεανικά μου χρόνια μέχρι σήμερα. Η ανάγκη διατύπωσης και έκφρασης συναισθημάτων, εντυπώσεων με γενεσιουργό αιτία την έμπνευση. Μερικά από τα ποιήματα αυτά βρίσκονται και σε προηγούμενα βιβλία μου. Ορισμένα έχουν μελοποιηθεί και ερμηνεύονται από τους Βασίλη, Αλέξανδρο και Ηλία Παπακώστα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να γράψετε μία ποιητική συλλογή;
Λ.Κ. Η απόφαση για γράψιμο ποιημάτων προέκυψε αφότου η ανάγκη έκφρασης ασφυκτιούσε να εξωτερικευθεί. Το συναίσθημα και η έμπνευση κατεύθυναν το χέρι.  Έγραφα  σε τετράδια, βιβλία, ημερολόγια, απλά χαρτιά και αργότερα στο λάπτοπ . Κάποια στιγμή το γράψιμο οδήγησε στην απόφαση της έκδοσης της ποιητικής συλλογής.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Γιατί “Ποίησης εραστές”; Τί υποδηλώνει ο τίτλος;
Λ.Κ. Η απάντηση ενυπάρχει στο ομότιτλο ποίημά μου. Ο τίτλος υπαγορεύθηκε από την καρδιά και το μυαλό και κατά την άποψή μου είναι ο πιο ταιριαστός . Όπως λέει ο Νίκος Γκάτσος τα ποιήματα είναι εύκολα , η ποίηση είναι δύσκολη. Για να γραφεί ένα ποίημα, για να χει ποιητικότητα, για να μας αγγίξει και να το αγαπήσουμε χρειάζεται εκτός των άλλων το βαθύ, το απόλυτο συναίσθημα του έρωτα προς την ποίηση και ταυτόχρονα σεβασμός. Αν δεν υπάρχει αυτή η ακατανίκητη έλξη, οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας ποιήματος είναι καταδικασμένη. Όλοι μας έχουμε διαβάσει ποιήματα ξύλινα, πεζά και πεζογραφήματα με έντονη ποιητικότητα, που μας ταξιδεύουν. Ο τίτλος, λοιπόν, υποδηλώνει ότι είναι ανάγκη να είμαστε Εραστές της Τέχνης της Ποίησης να την αγαπάμε με ιδιαίτερο πάθος και πόθο να φανούμε αντάξιοί της . Ίσως Ποίηση να είναι το μυστικό όνομα της ζωής.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα βρει το αναγνωστικό κοινό μέσα στην ποιητική σας συλλογή;
Λ.Κ. Θα βρει ό,τι και όσα αγγίζουν την ψυχή του και το απασχολούν , τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος. Το βιβλίο γι’ αυτό το σκοπό είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες, ώστε να είναι εύχρηστο και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε στιγμής άμεσα και γρήγορα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί πρέπει να στραφούμε,ως αναγνωστικό κοινό, προς την ποίηση;
Λ.Κ. Γιατί η ποίηση πηγάζει από την ψυχή, είναι ο καθρέφτης της. Με την ποίηση μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να βελτιωθούμε.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Με τί θα παρομοιάζατε την ποίηση;
Λ.Κ. Με τον αναστεναγμό της ψυχής, που ψάχνει τρόπο να εκφραστεί, να ακουστεί. Με την ανάπτυξη ενός επιφωνήματος (Πωλ Βαλερύ). Με ομιλούσα ζωγραφική (Σιμωνίδης ο Κείος).
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία σας που κυκλοφορούν ήδη;
Λ.Κ. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα: «Πνοή»- “Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…”, Εκδόσεις Δίαυλος, «Στο Βασίλειο της Μοίρας», Εκδόσεις  Ανάτυπο, «Το Μαντήλι της Θέμιδος», Εκδόσεις Ελκυστής, «Αντίο Κύριε Εισαγγελέα…», Εκδόσεις ‘Ελκυστής’,  που είναι πολυπρόσωπα, ανθρωποκεντρικά με άξονα τον εσωτερικό μας κόσμο, τις αναζητήσεις μας, τη ζωή μας και στοιχεία από τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Ανατολής, την Ιταλία, τη Μεγάλη Ελλάδα, τον Ελλαδικό χώρο, το πραγματικό και το μεταφυσικό, την ιστορία, τη μυθολογία και την ιστορία. Επίσης : «Σενάρια στο θέατρο της ζωής», Εκδόσεις Ανάτυπο,  που αποτελείται από διηγήματα και θεατρικά επιβεβαιώνοντας πως τα πιο ευφάνταστα σενάρια τα γράφει η ίδια η ζωή. Ακόμη τα «ΟνειΡεύματα», Εκδόσεις Ελκυστής, σπονδυλωτό ΟνειροΜυθιστόρημα, που συγγράψαμε με τον εκλεκτό φίλο και συνάδελφο Βασίλη Παπακώστα, που περιέχει ποιήματα και διηγήματα με κοινή αφετηρία το όνειρο και πλούσια θεματολογία, που καλύπτει ικανό φάσμα αναγνωστικών απαιτήσεων . Τέλος δυο παιδικά παραμύθια: το «Κοντά στον Ήλιο», Εκδόσεις Πνοή και «Η Καλή Νεράιδα της Σωτηρίας», Εκδόσεις Ελκυστής,  που απευθύνονται στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές αλλά και στους μεγάλους, ανοίγοντας δρόμο για αξίες και αρχές, που πρέπει να γίνουν κτήμα από την παιδική ηλικία.
EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Λ.Κ. Το κριτήριό μου είναι πρωτίστως το  βιβλίο εκείνο, που θα με συναρπάσει, που θα μου προκαλέσει την επιθυμία να μη θέλω να το αφήσω από τα χέρια μου μέχρι να το τελειώσω, ανεξάρτητα από το είδος του.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;
Λ.Κ. Είναι τόσοι πολλοί οι αγαπημένοι συγγραφείς και τα έργα τους … Από τους αρχαίους κλασσικούς μέχρι τις μέρες μας και ευτυχώς αναδεικνύονται συνεχώς νέοι και αξιόλογοι. Ωστόσο ξεχωρίζω τον Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη  και συνακόλουθα τους Γρηγόρη Ξενόπουλο, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκο Καζαντζάκη, Τάσο Λειβαδίτη, χωρίς να παραγνωρίζω τους λοιπούς.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους δημιουργούς που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή ποιημάτων;
Λ.Κ. Θα τους έλεγα να αφουγκράζονται τους ποιητικούς παλμούς της καρδιάς τους, να μη δίνουν αναβολή στην έμπνευσή τους, να γράφουν , να διαβάζουν και να είναι σε επαφή με την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon
Λ.Κ. Κι εγώ σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για τα καλά σας λόγια, τις ερωτήσεις και τη φιλοξενία σας.
Με εκτίμηση
Λίτσα Καποπούλου
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για την ποιητική συλλογή: https://vivliovamon.blogspot.com/2022/05/blog-post_7.html