Στα δικαστήρια της π. Σχολής Ευελπίδων δικάστηκαν εχθές οι προσφυγές κατοίκων και δήμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, δικάστηκε εχθές Παρασκευή 29 Απριλίου, η προσφυγή της επιτροπής κάτοικων για τις 5 κεραίες κινητής τηλεφωνίας και του Δήμου για τη μια εξ αυτών  σε κοινή διαδικασία (με την ίδια πρόεδρο με εξέταση όλων των μαρτύρων από κοινού  και με συνδρομή του δήμου και για τις 5 Κεραίες Κινητής) .

Από την πλευρά των κάτοικων κατέθεσε ως μάρτυρας η πρόεδρος του “Συλλόγου πολίτες για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος από τις νέες τεχνολογίες”  κα Τζαμαλουκα, η οποία “σήκωσε” το βάρος της υπόθεσης.

Η τοποθέτηση της έκανε αίσθηση μιλώντας για σύστημα κεραιών στην επίμαχη περιοχή που πλησιάζει τις 15(!) κεραίες, ενώ ταυτόχρονα έφερε παραδείγματα για τη δυνατότητα ενσύρματου δικτύου ιντερνέτ μέσω οπτικών ινών, σε αντιπαράθεση με το σημερινό ασύρματο όπου αυτό χρησιμοποιείται, απαντώντας στις τοποθετήσεις των εταιρειών ότι τυχόν μείωση του ασυρμάτου δικτύου θα επέφερε προβλήματα  στη διαδικτυακή επικοινωνία (τηλεκπαίδευση, τηλεδιασκέψεις κλπ.)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Επίσης ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ που κλήθηκε για αυτό το λόγο από τους κάτοικους  ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ της Ακτινοβολίας ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, λέγοντας ότι αυτά ενώ είναι μέσα στα επίσημα ελληνικά όρια για τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι πάνω από 4 φορές μεγαλύτερα από τα όρια που έχουν θεσπίσει μια σειρά άλλες χώρες  όπως η Ελβετία η Ρωσία το Βέλγιο, η Ρουμανία η Βουλγαρία η Τσεχία κ.λπ. και μάλιστα σε ημέρα χαμηλής κινητικότητας του πληθυσμού και άρα περιορισμένης σχετικά λειτουργίας της κινητής τηλεφωνίας.

Παρέθεσε επίσης στοιχεία για την αύξηση κρουσμάτων καρκίνου θυρεοειδούς ΚΑΙ ΑΥΤΙΣΜΟΥ σε διάφορες περιοχές που συνοδεύει την αύξηση τοποθετήσεων κεραιών, ενώ σε ερώτηση αν πρέπει να σταματήσει η τοποθέτηση κεραιών απάντησε ότι μπορεί να γίνεται τοποθέτηση με συνταγμένο τρόπο με ανάθεση στους δήμους της περιοχής που γνωρίζουν τις ανάγκες καλυτέρα και για να εξυπηρετούνται αυτές και όχι για να εξυπηρετείται ο αυξανόμενος ανταγωνισμός των εταιρειών που οδηγεί σε υπέρμετρη αύξηση κεραιών. Αμφισβήτησε επίσης τι διάφορες μετρήσεις που παρουσιάζουν οι εταιρείες βασιζομένη στο γεγονός ότι οι εταιρείες γνωρίζουν το ποτέ γίνονται αυτές και προσαρμόζονται ανάλογα.

Μίλησε επίσης για το στρες που υποβάλλεται ο οργανισμός σε συνδυασμένη και από διαφορετικές πήγες ακτινοβολιών  έκθεση (καλώδια υπερύψηλης τάσης  και κεραίες), ενώ ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο επιχείρημα ότι μπαίνει φραγμός στη πρόοδο αντιπαράβαλε τις χώρες που έχουν χαμηλότερα όρια ΧΩΡΙΣ προβλήματα επικοινωνίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνήγορων των εταιρειών περί μη ύπαρξης προβλημάτων υγείας σε κάτοικους της περιοχής, μίλησε για κάτοικους με σκλήρυνση και καρκίνο που έχουν καταθέσει τα αποτελέσματα ιστολογικών εξετάσεων των τελευταίων ετών.

Τέλος για το επιχείρημα που κυκλοφορεί ότι η επέκταση του συστήματος κεραιών μειώνει την ακτινοβολία, απάντησε  ότι αυτό θα προϋπόθετε πολύ πιο εκτεταμένο σύστημα κεραιών που όμως ούτε αυτό επιλέγεται από τις εταιρείες.

Από την πλευρά δήμου κατέθεσε ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Βασιλείου, ο οποίος στην σύντομη τοποθέτησή του, επίσης ανέπτυξε τα επιχειρήματα του δήμου για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Από τη πλευρά των συνήγορων των εταιρειών το βάρος δόθηκε με διάφορες αφορμές στη νομιμότητα της εγκατάστασης των κεραιών της περιοχής, πάντα με βάση την ελληνική νομοθεσία και στην μέτρηση της ακτινοβολίας που επίσης κινείται μέσα στα ελληνικά νομοθετημένα όρια. Κατέθεσαν ως μάρτυρες, υπάλληλοι των εταιρειών (!) ενώ προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των μετρήσεων του κου ΜΕΤΣΗ -ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ που κάλεσαν οι κάτοικοι – ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ από τις Μετρήσεις ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ !!

Επιχειρηματολογήσαν υπέρ των ελληνικών ορίων θεωρώντας άνευ επιστημονικού λογού τα διαφορετικά όρια ανά τον κόσμο (!!) φθάνοντας στο σημείο να ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει δίκη από τη στιγμή που υπάρχουν νομοθετημένα όρια, δηλαδή όπως καταγγέλθηκε από τον κ.  Διάκο συνήγορο των κατοίκων ότι η δικαστική εξουσία περίπου δεν υφίσταται, αφού αποφάσισε η εκτελεστική εξουσία .

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η αντιπαράθεσή γύρω από την αρχή της προφύλαξης που στηρίζεται η προσφυγή των κατοίκων στην αρχή δηλαδή ότι μέχρι να εξακριβωθεί η επίδραση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι να λειτουργήσει και πέρα από τα θεσμοθετημένα όρια η λογική της προστασίας του κόσμου. Αυτό αμφισβητήθηκε από την πλευρά των εταιρειών ότι η αρχή αυτή δεν μπορεί να εφαρμόζεται μεταξύ ιδιωτών και αφορά αποκλειστικά διακρατικές σχέσεις.

Η δίκη ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι. Το δικαστήριο ΚΑΛΕΣΕ τους συνήγορους να καταθέσουν την επόμενη Πέμπτη ότι τυχόν προσθετά στοιχεία διαθέτουν και επεξηγηματικά σημειώματα, για να συνυπολογιστούν για την έκδοση της απόφασης.

Στη δίκη παραβρέθηκαν εκτός των μελών της Επιτροπής Κατοίκων, ο δήμαρχος κ. Μίχος και ο επικεφαλής της παράταξης “ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ”  δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Γιάγκας.

Γ.Κ.