Πρεντάκης Παντελής: “Κλάματα και δέματα, δίνουν τα κλαδέματα”

Επιστρέφοντας σήμερα (εχθές) το πρωί από την Κρήτη, για την αποστολή βοήθειας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων στους σεισμοπαθείς συμπατριώτες μας στο Αρκαλοχώρι, είχα στο μυαλό μου πολλές και διάφορες εικόνες, άλλες όμορφες, άλλες άσχημες, άλλες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για προβληματισμό.

Παρατήρησα, στο Αρκαλοχώρι, ότι ο κόσμος προσπαθεί να βρει και πάλι τα «πατήματά» του. Να συνεχίσει ο καθένας τον καθημερινό αγώνα του. Να πάει στο μαγαζί του (αν δεν ανήκει στα «κόκκινα»), να πάει στη δουλειά του (όσοι έχουν ακόμα, γιατί αρκετά μαγαζιά έκλεισαν κι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν), να πάει στο χωράφι του…

Αυτή την εποχή, μια από τις αγροτικές εργασίες, είναι τα κλαδέματα των ελιών. Κι οι άνθρωποι από πάντα, αξιοποιούσαν τα ξύλα ως καύσιμη ύλη στις ξυλόσομπες, για να ζεσταίνονται, αλλά και να μαγειρεύουν (νοστιμότερα μάλιστα).

«Πλούτος» λοιπόν τα κλαδέματα για τα χωριά, «βάσανο» για τις πόλεις και τους δήμους, που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, όταν κλαδεύουν ή όταν σπάνε και πέφτουν τα δέντρα και τα κλαριά τους (συνήθως) μετά από κακοκαιρία.

Και φυσικά μεγάλος πονοκέφαλος για τους δημάρχους, που δεν ξέρουν πια τι να τα κάνουν.

Όχι για όλους όμως, όπως φαίνεται, διότι κάποιοι βρήκαν την πιο απλή, αλλά και αποτελεσματική, λύση:

«Δωρεάν διανομή ξύλων από δήμους που επλήγησαν από την “Ελπίδα” – Ξεκίνησε η διανομή σε Γλυφάδα, Π. Φάληρο». Μία σημαντική πρωτοβουλία, τη διάθεση της ξυλείας από τα σπασμένα δέντρα και κλαδιά που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας “Ελπίδα” στην Αττική ανακοίνωσαν οι δήμοι Παλαιού Φαλήρου και Γλυφάδας, συνδράμοντας τους δημότες την περίοδο της ενεργειακής ακρίβειας.

Ξεπέρασαν τις 7.000 αιτήσεις σε ένα 24ωρο στη Γλυφάδα. Η παραλαβή γίνεται με sms και email ενώ όπως είπε σε κάθε οικογένεια αντιστοιχεί ένα γέμισμα του πορτ μπαγκάζ.

Από το να φύγουν όλα αυτά τα ξύλα και να πάνε για κομποστοποίηση, προσφέρονται στους πολίτες μας. Είναι μία πολύ ωραία δράση και χρησιμοποιείται σε αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο. Αντί να τα πετάξουμε σε έναν τεμαχιστή, επιλέγουμε την πιο ουσιαστική και χρήσιμη λύση και θα διανεμηθούν δωρεάν ως ξυλεία στους δημότες και κατοίκους της πόλης μας, για να ζεστάνουν τα σπίτια τους τις πολλές κρύες ημέρες που έχει ακόμα αυτός ο χειμώνας.

Τα ξύλα θα διανέμονται μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, αλλά το σχέδιο που βάλαμε μπροστά θα συνεχιστεί, με νέες διανομές, όταν έχουμε επαρκείς ποσότητες από όλα τα κλαδέματα που συγκεντρώνουμε καθημερινά όλη τη Γλυφάδα. (Πηγές: https://www.ertnews.gr/…/dorean-dianomi-xylon-apo…/ https://www.otavoice.gr/…/i-dorean-dianomi-ksyleias…/ )>>

Δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και στην πόλη μας, όπως για παράδειγμα με τα κλαδέματα που διάβασα ότι έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην οδό Ραιδεστού;

Εκτός και αν ήδη αξιοποιούνται με καλύτερο τρόπο και απλώς δεν έχει γίνει γνωστός.

Παντελής Πρεντάκης