Είναι πιστοποιημένες και ασφαλείς για τα παιδιά, οι παιδικές χαρές της πόλης μας;;;

Όταν ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου η παράταξη του κ. Μίχου τον Σεπτέμβριο του 2019, υπήρχαν εγκεκριμένες πιστώσεις εάν δεν κάνουμε λάθος, για ανακατασκευή 24 παιδικών χαρών στην πόλη μας και οι εργασίες σε αριθμό από αυτές, ήταν σε εξέλιξη.

Άλλες ανακατασκευές είχαν εγκριθεί και ενταχθεί με κονδύλια της Περιφέρειας και άλλες στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ορισμένες παιδικές χαρές, εφαρμόστηκαν οι μελέτες που υπήρχαν και σε άλλες βελτιώθηκαν για την μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών, με επιπρόσθετες εργασίες, στους χώρους τους.

Συμβαίνει όμως το εξής και το οποίο μας ωθεί να γράψουμε σχετικά.

Σε ορισμένες παιδικές χαρές υπάρχουν πινακίδες ευδιάκριτες, στις οποίες αναγράφεται πως είναι πιστοποιημένες, δηλαδή κατάλληλες για τα παιδιά και ασφαλείς.

Σημειώνουμε, πως μιλάμε για τις παιδικές χαρές σαν χώρους και όχι μόνο για τα όργανα που υπάρχουν σε αυτές.

Σε άλλες παιδικές χαρές όμως, δεν υπάρχουν τέτοιες πινακίδες  πιστοποίησης, αλλά λειτουργούν.

Σε άλλες πάλι δεν υπάρχουν καθόλου πινακίδες…

Τι συμβαίνει τελικά, είναι ασφαλείς και με τις προδιαγραφές που ορίζονται από το νόμο, όσες δεν έχουν αναρτημένη τη σχετική πινακίδα κι εάν όχι πως και με ποιανού την ευθύνη λειτουργούν;

Επειδή το θέμα έχει να κάνει με την ασφάλεια  των παιδιών, ο δήμος οφείλει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, για να έχουν οι γονείς το κεφάλι τους ήσυχο.

Μην ξεχνάει κανείς το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Ελληνικό, που έγινε αφορμή για την υποχρεωτικότητα –  αναγκαιότητα και αυστηρότερης εφαρμογής της πιστοποίησης των παιδικών χαρών…

Πάντως από τις δέκα παιδικές χαρές που επισκεφτήκαμε, τις δύο προηγούμενες ημέρες, άνευ επιλογής, σε διάφορα σημεία της πόλης μας γεωγραφικά, μόνο σε δύο από αυτές  είδαμε πινακίδες με την πιστοποίηση να αναγράφεται σε αυτήν. Ίσως να υπάρχουν κι άλλες, εμείς μόνο δύο είδαμε σε όποιες επισκεφτήκαμε.

Πρόκειται για την παιδική χαρά της Στεφ. Σαράφη – Παπαφλέσσα και την άλλη στην πλατεία Μακρυγιάννη.

Στις άλλες οκτώ δεν είδαμε κάτι ανάλογο (πλατεία αναψυκτηρίου “Ο ΛΙΘΟΣ”, απέναντι από πλατεία 19 Μάη, πλατεία Προφήτη Ηλία, σε εκείνη στο Άλσος Δόξης, όπως και στο Άλσος ΜΗΤΕΡΑ μπροστά στη Δεξαμενή, στην παιδική χαρά μπροστά στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, σε εκείνη που βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη και επίσης στην παιδική χαρά στην πλατεία Νέας Γεννιάς).

Βεβαίως το θέμα δεν εξαντλείται με τις παραπάνω δέκα παιδικές χαρές, διότι στην πόλη μας υπάρχουν περί τις τριάντα και θα επανέλθουμε, εκτός κι αν υπάρξει κάποια ανακοίνωση του δήμου που θα ενημερώνει τους συμπολίτες μας επί του προκειμένου θέματος…