Παλαιότερα στην πόλη μας υπήρχαν και λειτουργούσαν πέντε κινηματογράφοι, θερινοί και χειμερινοί.
Ήταν τότε που η κύρια έξοδος και διασκέδαση ήταν για τους κατοίκους της πόλης μας, η παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών.
Τη δεκαετία του 1960 κυριαρχούσαν οι Ελληνικές κωμωδίες με τους τεράστιους κωμικούς ηθοποιούς: Αυλωνίτη, Σταυρίδη, Λογοθετίδη, Ηλιόπουλο, Φωτόπουλο κ.ά..
Τα δράματα με την Μάρθα Βούρτση, Κακαβά, Καΐλα, Τσαγανέα κ.ά., ενώ από τις ξένες παραγωγές εκείνες που έσπαζαν τα ταμεία ήταν οι Ινδικές με πρωταγωνίστρια την αξέχαστη Ναργκίς.
Πήγαινε ο κόσμος να διασκεδάσει και “πλάνταζε” … στο κλάμα.
Σιγά – σιγά με την είσοδο της τηλεόρασης στα σπίτια, η αίγλη των κινηματογράφων άρχισε να μειώνεται όπως και τα εισιτήρια που έκοβαν.
Άρχισαν να κλείνουν ένα μετά το άλλο και τα περισσότερα σήμερα είναι σουπερ μάρκετ.
Εκείνο που γλύτωσε από αυτήν την “μοίρα” ήταν το “ΚΟΥΚΛΑΚΙ” σημερινό “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ”, το οποίο επί δημαρχίας Μήτρου Σουλιμιώτη, αγοράστηκε από το δήμο και σήμερα έχουμε το δημοτικό μας κινηματοθέατρο.
Παρακάτω κάνουμε μία καταγραφή των κινηματογράφων που λειτουργούσαν στην πόλη μας επί αρκετά χρόνια ταυτόχρονα και με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις (Θ θερινός, Χ χειμερινός, ΘΧ δυνατότητα για όλες τις περιόδους).
ΑΝΝΑ: Θ Ελ. Βενιζέλου 21 & Αγ. Λαύρας, 1963 – 1975, θέσεις 450, γκρεμίστηκε ένα μέρος του θερινού κινηματογράφου και έγινε τράπεζα Alpha, για ένα διάστημα έως ότου η τράπεζα έκλεισε πέρσι.
ΒΕΝΕΤΙΑ: ΧΘ Ελ. Βενιζέλου 95, 1959 – 1973, θέσεις 490, άνοιγε στα πλάγια, μεταμορφώθηκε σε σούπερ μάρκετ, υπάρχει ομώνυμη στάση λεωφορείου για να μας θυμίζει τον κινηματογράφο.
(φωτο: Αναμνήσεις από την Αγία Βαρβάρα)
ΖΕΦΥΡΟΣ: ΧΘ Λεωφ. Βασ. Αλεξάνδρου 57 & Ρεθύμνου, 1959 – 1972, θέσεις 750 με εξώστη, άνοιγε πλάγια. Στη συνέχεια έγινε και αυτό σούπερ μάρκετ.
ΚΟΥΚΛΑΚΙ: ΧΘ Θεμιστοκλέους & Κρήτης 71, 1967 – 1972, θέσεις 626. Έκλεισε και λειτουργούσε ξυλουργείο στο χώρο του, έως ότου πυρκαγιά το κατάστρεψε σχεδόν ολοσχερώς. Ιδιοκτησία του δήμου πλέον ανακατασκευάστηκε και του δόθηκε το όνομα του ποιητή της Ρωμιοσύνης ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ. Έπαθε ζημιές από το σεισμό του 1999 και το 2007 ξεκίνησε η ανακατασκευή του. Σήμερα λειτουργεί από το δήμο.
ΟΝΕΙΡΟΝ: Θ Ελ. Βενιζέλου 47 & Παλαμά, 1954 – 1973, θέσεις 1000, γκρεμίστηκε και έγινε βενζινάδικο. Στη συνέχεια με την κατασκευή του σταθμού ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Παναγίας Ελεούσας ο χώρος είναι περιφραγμένος, ακάλυπτος.
ΣΙΝΕ ΠΑΝΘΕΟΝ: Θ Δεληγιάννη τέρμα, λειτουργεί από το 1998 ως σήμερα σαν δημοτικός