Ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. προς τον υπ. Υγείας, για το Νοσοκομείο της πόλης μας

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Γ.Ν. Δ.ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ»

Το ιστορικό νοσοκομείο «Δ. Αττικής η Αγίας Βαρβάρα», που βρίσκεται στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής, από το 1903, αν και μικρό, έχει σημαίνοντα ρόλο στο Δημόσιο σύστημα Υγείας και στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά το έκλεισε ουσιαστικά το 2013, μετά από χρόνια συνεχούς υποβάθμισής του.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , με νομοθετικές παρεμβάσεις επιλύθηκαν χρόνια πολεοδομικά προβλήματα και λειτούργησαν αξιόλογα εξωτερικά ιατρεία, φυσιοθεραπευτικό τμήμα, οδοντιατρικό και ενισχύθηκε το αξιόλογο μικροβιολογικό του τμήμα.

Δόθηκε η δυνατότητα επισκευών στη Α Παθολογική κλινική και έτσι, διαθέτοντας 52 κλίνες το νοσοκομείο βρέθηκε έτοιμο από την αρχή της πανδημίας να μπει στη μάχη, νοσηλεύοντας «ελαφρά» περιστατικά covid.

Το νοσοκομείο απέδειξε ότι είναι χρήσιμο και κατά τη περίοδο της πανδημίας.

Σήμερα, ευρισκόμενοι σε όξυνση της πανδημικής κρίσης ,με τα γνωστά προβλήματα στο ΕΣΥ και ειδικά στα γειτονικά νοσοκομεία Αττικόν και Γ.Ν. Νίκαιας (με το οποίο το Αγ. Βαρβάρα είναι διασυνδεδεμένο), η κυβέρνηση στη πράξη, έκλεισε το τμήμα Covid-19 του νοσοκομείου. Δεν νοσηλεύει πλέον, ασθενείς με covid.

Η Α΄ Παθολογική κλινική εξακολουθεί να μένει ανενεργή λόγω έλλειψης προσωπικού.

Έχουμε υποβάλλει επανειλημμένα ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές (31/5/2019, 15/11/2019, 17/1/2020, 12/6/2020, 4/3/2021, 19/3/2021) στη Βουλή σχετικά με τη στελέχωση, τη λειτουργία και τις προοπτικές ανάπτυξης του νοσοκομείου, ειδικά κατά την εποχή της πανδημίας. Δυστυχώς, οι απαντήσεις από πλευράς υπουργείου ήταν πάντα αόριστες.

Δεδομένου ότι:

– Οι πολίτες της Δυτικής Αττικής έχουν ανάγκη και δικαίωμα σε ικανοποιητική πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια βαθμίδα υγείας.

-Είναι απολύτως αναγκαία η λειτουργία και αυτής της δημόσιας υγειονομικής δομής στην περιοχή και για περιστατικά Covid-19

– Η αναβάθμιση και καλή λειτουργία του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών υγείας των πολιτών της Δ.Α. και πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις, άμεσα, χωρίς ευχολόγια.

– Στην επίκαιρη ερώτηση μας,(19/3/2021) ο κος υπουργός δεσμεύτηκε για διασύνδεση του νοσοκομείου με το Αττικόν, ώστε να υπάρχει πληρέστερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

1. Ποιος ο σχεδιασμός του υπουργείου για άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου ώστε να εξυπηρετεί και πάλι περιστατικά Covid-19, με ενεργοποίηση των 52 κλινών της Α΄ Παθολογικής κλινικής?

2. Θα ενισχυθεί το νοσοκομείο με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ?

3. Πότε θα υλοποιηθούν οι δημόσιες (στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου) δεσμεύσεις σας για την ουσιαστική αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Δ. Αττικής «η Αγία Βαρβάρα»?

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρεμένος Γιώργος

Βίτσας Δημήτρης

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

Με εκτίμηση

Γραφείο Τύπου