Τιμή στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον ποιητή των καιρών – Εχθές ξεκίνησε το έτος αφιερωμένο σε αυτόν


Συμπληρώθηκαν εχθές 2 Δεκεμβρίου, 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς και θεμελιωτή της νεοελληνικής δραματογραφίας.

Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα πως η ημερομηνία αυτή είναι η εναρκτήρια του “ΕΤΟΥΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗ” που έχει ανακηρύξει το υπ. Πολιτισμού και πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα εκδηλώσεις προς τιμή του.

Η πρώτη μας όμως αναφορά είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, σχετικά.

Πιστεύαμε πως κάτι θα έπραττε και ο δήμος μας σχετικά, αλλά προς το παρόν δεν ανακοινώθηκε τίποτα.

Επίσης υπενθυμίζαμε στο δήμο τη δέσμευσή του για κατασκευή του ανοικτού θεάτρου στα Νταμάρια που θα φέρει το όνομά του.

Ήδη άλλοι δήμοι ξεκίνησαν εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες.

Παρακάτω μεταφέρουμε Λόγια καρδιάς από την από την κόρη του Κατερίνα Καμπανέλλη, σχετικά με εκδηλώσεις στο Δήμο Βύρωνα, οι οποίες θα κορυφωθούν με την παρουσίαση της παράστασης «Μαουτχάουζεν» σε δραματουργική επεξεργασία του ίδιου του συγγραφέα και του Δημήτρη Παπαγιάννη με την ανυπέρβλητη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παπαγιάννη.:

Λόγια καρδιάς από την Κατερίνα Καμπανέλλη

«2021 : 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Χρονιά σημαδιακή!

Το 2022 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού έτος Καμπανέλλη. Πολλές εκδηλώσεις και αφιερώματα είναι στα σκαριά, όχι μόνο από το υπουργείο αλλά και από πολλούς δήμους σε όλη την Ελλάδα. Ο πατέρας μου γνώρισε πάμπολλες τιμές και διακρίσεις στη ζωή του. Είναι πολύ σημαντικό που οι τιμές αυτές συνεχίζονται και μετά το θάνατό του. ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ.

Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαγιάννη για τη δημιουργία του Καλλιτεχνικού – Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Ιάκωβος Καμπανέλλης» και η αμέριστη αρωγή που προσφέρει ο Δήμος Βύρωνα όπου ο Καμπανέλλης έζησε στα πρώτα του βήματα ως συγγραφέας και εμπνεύστηκε την «Αυλή των θαυμάτων» είναι μια σπουδαία τιμή.

Ευχαριστώ θερμά τον Δημήτρη Παπαγιάννη στο έργο του οποίου θα είμαι ένθερμη και συμπαραστάτης. Επίσης ευχαριστώ τον δήμο Βύρωνα για την βοήθεια που προσφέρει για την υλοποίηση του έργου αυτού.

Τιμή λοιπόν στον «Ποιητή των καιρών».»

Στη φωτογραφία από αριστερά ο Δημήτρης Παπαγιάννης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς Λεμονιά Κλωνάρη, η Κατερίνα Καμπανέλλη, ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα Γιώργος Πλακίδας, μπροστά στο χώρο που θα φιλοξενήσει τις δραστηριότητες του Καλλιτεχνικού – Εκπαιδευτικού Οργανισμού “Ιάκωβος Καμπανέλλης”, που είναι παρακείμενος στα Θέατρα Βράχων του Βύρωνα “Μελίνα Μερκούρη” και “Άννα Συνοδινού”.