Χαρά Καφαντάρη: “Απαιτείται ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό  των αστυνομικών τμημάτων και περαιτέρω σχετική εκπαίδευση του αστυνομικού δυναμικού…”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19.06.2021

H ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΕΜΦΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Η Χαρά  Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παλιά και παγκόσμια πανδημία. Λαμβάνει πολλές μορφές, από σωματικές επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από τη σεξουαλική βία μέχρι τον γάμο μικρών κοριτσιών και τη  γυναικοκτονία, και από την κακοποίηση έως την υποταγή.

Σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους. Επίσης, παρουσιάζεται αύξηση κατά 20% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην περίοδο του lockdown, ποσοστό στο οποίο δεν υπολογίζονται τα περιστατικά που δεν καταγγέλλονται. Ακραία μορφή βίας βέβαια αποτελούν οι γυναικοκτονίες.

Η πρόσφατη όμως γυναικοκτονία της Κάρολαιν, που σόκαρε την κοινή γνώμη, έφερε ξανά και εμφατικά στην επιφάνεια το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, που φαίνεται να οξύνεται.

Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας (ΠΔ 37/2019 – ΦΕΚ Α 63/23.04.2019).

Σήμερα, λειτουργούν μεν γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, αλλά ο ρόλος τους είναι επιτελικός και τήρησης στατιστικών δεδομένων. Τα τμήματα στεγάζονται στις εκάστοτε Αστυνομικές Διευθύνσεις, ως γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και υπάγονται στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης και όχι στη Διεύθυνση Ασφαλείας της ΕΛΑΣ.

Παρατηρούνται, όμως, και φαινόμενα ανεπάρκειας των Αρχών, ενώ υπάρχουν και όργανα της Αστυνομίας που αναπαράγουν έμφυλα στερεότυπα. Έτσι, συχνά, οι γυναίκες δεν ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, αποτρέπονται από το να καταθέσουν μήνυση με επιχειρήματα του τύπου «τώρα που να μπλέκεις», «μην χαλάς την οικογένειά σου» κ.α. και κυρίως δεν ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.

·     Απαιτείται να παρθούν πρωτοβουλίες από το Υπουργείο ΠΡΟ ΠΟ, ώστε, τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας, που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2019, να λειτουργούν αποτελεσματικά, να μην περιορίζονται μόνο στον τομέα τήρησης στατιστικών δεδομένων, αλλά και σε αυτόν της ουσιαστικής παρέμβασης και συμβολής στην επίλυση του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος.

·      Απαιτείται ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό  των αστυνομικών τμημάτων και περαιτέρω σχετική εκπαίδευση του αστυνομικού δυναμικού, που υπηρετεί στα τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.

·    Απαιτείται τα τμήματα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ. να έχουν σχετική αυτονομία, με προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το σοβαρό κοινωνικό έργο τους και να υπηρετήσουν το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν.

·      Απαιτείται συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για προβολή – καμπάνια του ρόλου των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ., προς ενημέρωση των πολιτών, ώστε να ξέρουν που μπορούν να απευθύνονται τα «θύματα».

Το τραγικό γεγονός της αποτρόπαιας δολοφονίας της Καρολάιν από το σύζυγό της, έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Όμως, πρέπει να σταματήσει ο Ποινικός Λαϊκισμός και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα σε επίπεδο πολιτικής, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της Γυναικοκτονίας.

Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και απαιτείται συστράτευση όλων, Πολιτείας, Aστυνομίας, Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Απαιτείται στήριξη και κινητοποίηση ολόκληρης της Κοινωνίας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ