Αντί για δράσεις για το περιβάλλον, οι εθελοντές πραγματοποίησαν εργασίες της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου…

Η Διεθνής Κοινότητα έχει αφιερώσει ορισμένες ημέρες του χρόνου σε συγκεκριμένα θέματα με διάφορες αιτίες και σκοπούς.

Ένας από τους σκοπούς είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προβολή και δράσεις πέραν των καθημερινών.

Η κάθε από αυτές τις ημέρες είναι ιδιαίτερη και ξεχωρίζει από τα μηνύματα που στέλνει.

Ειδικά η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα, που έχει να κάνει με την ύπαρξη του ίδιου μας του πλανήτη.

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος λοιπόν το Σάββατο 5 Ιουνίου και ο δήμος αποφάσισε με ευκαιρία αυτήν την ημέρα να καθαρίσει τους δρόμους και τα παρτέρια των πολυκατοικιών στην κάτω Αγία Βαρβάρα, εχθές Κυριακή.

Ή έχουν χάσει το νόημα τους οι διάφορες “Παγκόσμιες εορτές ή αφιερώσεις” ή κάτι δεν ερμηνεύουμε καλά εμείς.

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και αντί ο δήμος να πρωτοστατήσει με δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, κατανάλωσε αυτή την ημέρα για να πραγματοποιήσει γενική καθαριότητα σε μία εγκαταλελειμμένη από καθαριότητα περιοχή, την οποία έτσι κι αλλιώς οφείλει να καθαρίζει, επί μονίμου βάσεως.

Θα μπορούσε  να πραγματοποιήσει εξόρμηση στο βουνό και να το αποψιλώσει από ξερά χόρτα.

Θα μπορούσε να φυτέψει στο βουνό ή όπου υπάρχει ανάγκη, νέα δενδράκια.

Θα μπορούσε να καθαρίσει τέτοιους χώρους από σκουπίδια και επικίνδυνα αντικείμενα.

Θα μπορούσε να προχωρήσει στο καθάρισμα των δύσκολων μονοπατιών στο βουνό.

Θα μπορούσε να προχωρήσει στο πότισμα δένδρων, περιοχών που τα “καίει” η ζέστη.

Θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δράσεις, εκδηλώσεις, ομιλίες, να μοιράσει ενημερωτικό υλικό  κ.ά.

Θα μπορούσε να φυτέψει τα “σιντριβάνια” που έχει γεμίσει με χώμα και παραμένουν αφύτευτα πάνω από χρόνο.

Θα μπορούσε να φυτέψει τα παρτέρια των πλατειών που είναι “κρανίου τόπος”, χωρίς ίχνος πράσινου.

Θα μπορούσε να κάνει ένα σωρό διαφορετικά πράγματα για το περιβάλλον και οι συμμετέχοντες, ιδιαίτερα τα παιδιά να μάθαιναν κάτι, να αποκτούσαν εμπειρίες, να γίνονταν συνείδησή τους η προστασία του περιβάλλοντος.

Αντί λοιπόν να κάνει κάτι το διαφορετικό ο δήμος, καθοδήγησε τους εθελοντές συμπολίτες μας  να κάνουν καθαριότητα σε δρόμους και κοινόχρηστους των πολυκατοικιών χώρους, που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να είναι καθαροί από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.

Ίσως γι΄ αυτό να υπήρξε μικρή, αναλογικά, ανταπόκριση και συμμετοχή κόσμου, ακόμα κι όσων κατοικούν σε αυτήν την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης μας, στην απόφαση αυτή.

Εκτός των εργαζομένων στο δήμο και την εθελοντική του ομάδα, παρόντες η ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ και η ομάδα “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”.

Πάντως εάν σκέπτεται ο δήμος να “ξαναγιορτάσει” την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας προγραμματίσει δράσεις που θα έχουν σχέση με αυτήν…

Συμφωνούμε πως καθάρισε ο τόπος από κάθε είδους σαβούρες και σκουπιδιών και ανάσανε η περιοχή. Δεν θα είχε φτάσει όμως σε αυτό το σημείο εάν η υπηρεσία καθαριότητας πρόσφερε καθημερινά τις υπηρεσίες της όπως έπρεπε σε αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα.

Καλή ήταν η προσπάθεια που έγινε, κοπίασαν οι συμμετέχοντες, ίδρωσαν, σκονίστηκαν, πρόσφεραν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε σαν δράση για την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον.

‘Ηταν απλά μια εκστρατεία καθαριότητας που την είχε ανάγκη η περιοχή από την πολύχρονη απουσία του δήμου, στο σημείο αυτό της πόλης μας και τίποτα παραπάνω.

ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Εν τω μεταξύ γειτονικοί δήμοι και μακρινότεροι και άλλοι φορείς, στο πνεύμα της ημέρας καθάρισαν παραλίες, φύτεψαν στο Ποικίλο όρος, καθάρισαν το βουνό στο Σκιστό, δενδροφύτευσαν στο όρος Αιγάλεω, καθάρισαν το Μπαρουτάδικο και φύτεψαν φυτά και λολούδια, προσφέροντας κάτι το διαφορετικό τη συγκεκριμένη ημέρα…