Δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας & εκτίμηση κινδύνου κατάγματος

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών. Η κληρονομική προδιάθεση, η ηλικία, το κάπνισμα, η ελλιπής σωματική άσκηση, η κακή διατροφή, οι ορμονικές αλλαγές αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση διασφαλίζει την καλύτερη αντιμετώπισή της.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, στο πλαίσιο της πρόληψης της οστεοπόρωσης διοργανώνει Δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας & εκτίμηση κινδύνου κατάγματος.

Η μέτρηση γίνεται με φορητή συσκευή μέτρησης οστικής πυκνότητας με τη χρήση υπερήχων στο οστό της πτέρνας, η οποία παρέχει ακριβή ποσοτικό προσδιορισμό της κατάστασης του οστού και πληροφορίες χρήσιμες για την έγκαιρη διάγνωση του κινδύνου πρόκλησης κατάγματος.

Η εκτίμηση κινδύνου κατάγματος γίνεται με το μοντέλο FRAX® ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και δίνει εκτίμηση 10ετούς πιθανότητας κατάγματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους δημότες μας ανεξαρτήτως φύλου.

Συστήνεται ειδικά σε:

1. γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση
2. γυναίκες μικρότερης ηλικίας, εφόσον έχουν κάνει ολική υστερεκτομή.
3. άτομα που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης
4. άτομα με προβλήματα Θυρεοειδούς Αδένα, και
5. σε άτομα με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό Οστεοπόρωσης

Η εξέταση θα γίνεται με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την covid-19 κατόπιν ραντεβού, από 14 έως 18 Ιουνίου 2021, στο ΚΕΠ Υγείας, Ηρακλείου 20 Πλατεία Μακρυγιάννη και ώρες 9 π.μ έως 2 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα εξής τηλέφωνα: 2105690436 , 6906045956.