Παντελής Πρεντάκης: “Η Μάχη της Κρήτης και το βιβλίο της Ένωσης Κρητών της πόλης μας”

Σαν σήμερα πριν 80 ολόκληρα χρόνια, ξεκίνησε η «Μάχη της Κρήτης»!

Έτσι, ονομάστηκε η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Επιχείρηση Ερμής» εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.

Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί μπορεί να κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο δεν κατάλαβαν ποτέ πως γίνεται ένας τόπος να γεννά και να μπολιάζει Ήρωες!

Ήταν εντελώς αδιανόητο για τη δική τους λογική, πως ένα μικρό συνονθύλευμα κουρασμένων και πεινασμένων στρατιωτικών, αλλά και άμαχων γυναικών γερόντων και παιδιών, ύψωσαν το ανάστημά τους και «κοίταξαν στα μάτια» την πιο καλοστημένη πολεμική μηχανή.

Φαίνεται πως δεν είχαν διδαχθεί ποτέ μέχρι τότε την ιστορία της Ελλάδας! Ήρθαν έτοιμοι να μας τελειώσουν σε 3 ώρες και τους πήραμε 10 ολόκληρες ημέρες! Στο τέλος πήραν την «Πύρρειο Νίκη» που τους άξιζε, αφού τους κόστισε τόσο πολύ που δεν επιχείρησαν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου.

Σαν σήμερα, κάθε χρόνο, όχι μόνο οι Κρητικοί, αλλά όλος ο κόσμος τιμά εκείνη την Μάχη. Τιμά όλους εκείνους που επιδίωξαν να γίνουν ήρωες, είχαν γεννηθεί Ήρωες!
Σαν σήμερα, κάθε χρόνο, η Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας διοργανώνει την Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για εκείνους τους Ήρωες!

Σήμερα όμως, ζούμε άλλες ημέρες, όχι κανονικές και η Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας, για πρώτη χρονιά, δεν μπορεί να τιμήσει όπως κάθε χρόνο κι όπως τους πρέπει, τους νεκρούς της. Δεν μπορεί να εκτελέσει το χρέος της. Δεν μπορεί όμως και να μην το εκτελέσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες…

Γι’ αυτό κι εμείς, ΣΗΜΕΡΑ, ολοκληρώσαμε το Βιβλίο της 63χρονης Ιστορίας της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας «Η Μεγαλόνησος», στο οποίο έχουν καταγραφεί όλες οι Επετειακές Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης, που πραγματοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια!

Έτσι, και το βιβλίο, κι όλες τις δράσεις, κι όλα όσα έχουμε μπορέσει να κάνουμε μέχρι σήμερα τα αφιερώνουμε σε εκείνους τους ανθρώπους μας που γεννήθηκαν ΉΡΩΕΣ!

Πρεντάκης Παντελής