Τσουνάμι ηλεκτρονικών δηλώσεων για φορολογούμενους και επιχειρήσεις: Τι υποβάλλουμε και πότε

Εκατομμύρια θα είναι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που θα πρέπει να υποβληθούν μέσα στον μήνα για μια σειρά από λόγους.

Μεταπασχαλινό “κύμα” δηλώσεων προ των πυλών. Εκατομμύρια θα είναι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που θα πρέπει να υποβληθούν μέσα στον μήνα για μια σειρά από λόγους.

Για πρώτη φορά τόσο μεγάλος αριθμός φυσικών προσώπων θα έχει κίνητρο να σπεύσει να κάνει δήλωση είτε για να πάρει επιστροφή φόρου είτε για να εξασφαλίσει ένα επίδομα (κυρίως επίδομα τέκνων ή επίδομα ενοικίου).

Οι επαγγελματίες πρέπει να υποβάλλουν τουλάχιστον 3-4 ο καθένας για τα μέτρα στήριξης που εκκρεμούν ενώ τουλάχιστον άλλες 2-3 δηλώσεις θα χρειαστεί να γίνουν και από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα κουρέματα του Απριλίου και του Μαίου.

Οι λογιστές είναι ήδη προετοιμασμένοι για αύξηση της “πίεσης”, καθώς:

1. ξεκινάει από την επόμενη εβδομάδα η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εκατοντάδες χιλιάδες θα σπεύσουν για να “κλειδώσουν” επιστροφές φόρου και κοινωνικά επιδόματα.

2. Ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης στην εστίαση οπότε και εκεί θα χρειαστεί να υποβληθούν (και αυτό αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα) οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας ependyseis.gr. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τουρισμό-γυμναστήρια-παιδότοπους.

3. Αφού “κλείσει” η πλατφόρμα my business support για την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή (σ.σ η προθεσμία τελειώνει στις 10 Μαίου) θα ανοίξει εκ νέου αυτή τη φορά για να δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 500-4000 ευρώ σε επιχειρήσεις που έμειναν υποχρεωτικά κλειστές για τον Απρίλιο.

4. Ενώ μέχρι τις 14 Μαίου θα πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις COVID από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα “κουρέματα” ενοικίου του Μαρτίου (οι αποζημιώσεις έχουν ήδη καταβληθεί) μέσα στον Μάιο θα ζητηθούν και οι δηλώσεις COVID για τα κουρέματα του Απριλίου άσχετα αν αποφασιστεί τα χρήματα να δοθούν και πάλι προκαταβολικά.

5. Μέσα στον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου θα “φανούν” στο Taxis οι οφειλές του κάθε επαγγελματία από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές που εισέπραξε το τελευταίο 12μηνο (στις φάσεις 1 έως 7). Και αυτό προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα με ηλεκτρονική αίτηση να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση ίση με το 35% των ενισχύσεων που έλαβε από τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές προκειμένου να πληρώσει τους φόρους του.

6. Με ξεχωριστή αίτηση (και πάλι μέσω της πλατφόρμας my business support) θα δοθούν οι οικονομικές ενισχύσεις και για την κάλυψη των παγίων δαπανών του 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλα μέτρα στήριξης. Η υπουργική απόφαση αναμένεται μέσα στον μήνα και η διαδικασία αναμένεται επίσης να ξεκινήσει μέσα στον Μάιο καθώς οι ενισχύσεις που θα δοθούν προορίζονται επίσης για την αποπληρωμή φόρων.

πηγή: THETOC – Άρης Παπαθανασίου