Μεγάλες εργατικές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά – του Νίκου Γουρλά

Με τις πλέον μαζικές εργατικές συγκεντρώσεις των τελευταίων μηνών οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην τολμήσει να νομοθετήσει το δεκάωρο.

Επίσης, να πάρει πίσω τα σχέδια που στοχεύουν στην διάλυση των συνδικάτων, να τσακίσουν και να βγάλουν στην παρανομία τις εργατικές αντιστάσεις.

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντα κατά γράμμα τις απαιτήσεις του ΣΕΒ για την πλήρη απορρύθμιση στον χρόνο εργασίας επιδιώκει να δημιουργήσει εκείνο το μοντέλο εργαζόμενου που θα πηγαίνει στην δουλειά και δεν θα γνωρίζει πότε θα σχολάσει να δουλεύει με μισθό στα 580 ευρώ που ποτέ δεν θα αυξάνεται, ενώ ο ελεύθερος χρόνος του να γίνει διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη.

Στόχος της ΝΔ είναι τα συνδικάτα να βρεθούν έξω από τους χώρους δουλειάς, να νομοθετηθεί η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Παρά τον διαφορετικό τόπο των συγκεντρώσεων όλες κατάληξαν σε διαδήλωση έξω από την βουλή, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν και ήταν κοινά λίγο πολύ σε όλες:

. 5ΜΕΡΟ-6ΩΡΟ-30ΩΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

. ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

. ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για να αποκρουστεί ο εργασιακός Αρμαγεδώνας που προετοιμάζει η κυβέρνηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της για την πρωτομαγιά η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ θα χρειαστεί:

«Ενωτική δράση, ταξική ανεξαρτησία, με δημοκρατία στα συνδικάτα και αποφάσεις από εμάς τους ίδιους και τις συνελεύσεις μας, με δημοκρατικό συντονισμό και οργάνωση των διεκδικήσεων από τα όργανα των εργαζομένων. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται να χτυπήσουν από κοινού όλοι οι αγωνιστές, όλα τα αγωνιστικά ρεύματα που αναζητούν την ανασυγκρότηση του μαζικού κινήματος.

Το κρίσιμο είναι αυτήν την περίοδο να καταφέρουν να συσπειρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ταξικές δυνάμεις που θα σηκώσουν την παντιέρα των εργατικών διεκδικήσεων. Είναι τεράστια η ευθύνη που έχουν οι ταξικοί συνδικαλιστές και τα ταξικά ρεύματα του εργατικού κινήματος ώστε να κινηθούν συντονισμένα, με συνεργασία και κοινή δράση, για να γίνουν βήματα ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν είναι καιρός για κατακερματισμό και κομματική περιχαράκωση».

Πηγή: Common.gr