8.620 θέσεις μόνιμου προσωπικού και 2.618 θέσεις εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο, με το νέο έτος

Τη δυνατότητα να κάνει περισσότερες από 69.000 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις έχει η Κυβέρνηση για το 2021. Συνολικά σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό έχουν εγκριθεί 8.620 θέσεις μόνιμου προσωπικού και 2.618 θέσεις εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο, με προτεραιότητα στην υγεία, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στις παραπάνω θέσεις προστίθενται και οι προσλήψεις συμβασιούχων που δεν περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό για το 2021 και αναμένεται να φτάσουν τις 47.500 καθώς και οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ που για το νέο έτος αναμένονται να φτάσουν τις 10.000. Με βάση τον κανόνα (1:1 μία πρόσληψη για μία αποχώρηση) εκτός από τις 8.620 μόνιμες προσλήψεις την επόμενη χρονιά εγκρίθηκαν 299 θέσεις τακτικού προσωπικού οι οποίες αφορούν επιμελητήρια εκτός Γενικής Κυβέρνησης, 62 θέσεις δικηγόρων νομικών με έμμισθη εντολή οι οποίες είναι εκτός του κανόνα 1:1 καθώς και 2.618 θέσεις εποχικού προσωπικού εκ των οποίων οι 2.500 είναι εποχικοί πυροσβέστες. Ταυτόχρονα, το 2021 θα είναι ο τελευταίος χρόνος που θα γίνονται οι διορισμοί με ισχύον σύστημα καθώς από το 2022 αλλάζουν όλα ριζικά στο τοπίο των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναδιαµορφώνει το θεσµικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει πιο σφικτός κεντρικός έλεγχος, προκειµένου να καλύπτονται οι πραγµατικές ανάγκες στοχευµένα και χωρίς καθυστερήσεις μέσω μιας βάσης από την οποία θα αντλούνται οι υποψήφιοι για την κατάλληλη θέση. Η βάση αυτή θα διαμορφωνεται μέσα από ένα γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό γνώσεων και δεξιοτήτων, με ηλεκτρονικά μέσα. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο.

Πράσινο φως μέχρι στιγμής για 24 διαγωνισμούς μόνιμου προσωπικού

Είκοσι τέσσερις διαγωνισμοί για 5.870 θέσεις έχουν «κλειδώσει» μέχρι στιγμής για το 2021 σε φορείς όπως ΔΕΚΟ, υπουργεία, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Οι 24 αυτοί διαγωνισμοί έχουν λάβει μέχρι στιγμής το «πράσινο φως» της Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία έγκρισης και για τους υπόλοιπους φορείς που έχουν αιτηθεί να ενισχυθούν με προσωπικό. Πιο αναλυτικά, οι προκηρύξεις που ετοιμάζονται για το νέο έτος είναι:

10 θέσεις στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
60 θέσεις στον ΟΑΕΔ
60 θέσεις στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
28 θέσεις στο Ελληνικό Κτηματολόγιο
67 θέσεις στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
19 θέσεις στο ΑΣΕΠ
10 θέσεις στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης
782 θέσεις στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας
34 θέσεις νομικών συμβούλων σε δήμους, περιφέρειες, νομικά πρόσωπα
102 θέσεις στο υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού
25 θέσεις ΠΕ Διοικητικού στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών
15 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού
17 θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών
17 θέσεις στις Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων
67 θέσεις μόνιμου προσωπικού στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
27 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
13 θέσεις στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ)
55 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
Μία θέση μόνιμου εξ εφεδρείας αξιωματικού στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (υπουργείο Εθνικής Αμυνας)
123 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών
60 θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια της χώρας
1.420 θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία
258 θέσεις στο Κατάστημα Κράτησης Δράμας
2.600 ΕΠ.ΟΠ. και Ο.Β.Α. (υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

πηγή: Airetos.gr