Σαρόπουλος προς Πρεντάκη: “Πρόεδρε μη πτοείσαι – Ξαμόλησαν τα κοράκια για να σε νικήσουν”

Ξαμόλησαν τα κοράκια για να σε νικήσουν, αλλά δεν σε ξέρουν καλά.

Βλέπεις, δεν έχουν όλοι ζήσει τον άτεγκτο σε ηθική και δικαιοσύνη, μειλίχιο, αλλά και εργατικό και αποτελεσματικό δημοτικό σύμβουλο Παντελή Πρεντάκη, ούτε έχουν μοιραστεί την αγωνία σου στη διαχείριση της καθημερινότητας του Δήμου τα πέτρινα χρόνια των συνεχών οικονομικών περικοπών. Ούτε καν μπορούν να αντιληφθούν τη δύναμη της βούλησης, την ψυχραιμία και τη μαχητικότητα που εγώ βίωσα σαν προσωπικός σου γιατρός.

Φαντάζομαι ότι έχεις αντιληφθεί πως αυτό που τους ενοχλεί είναι η πετυχημένη δουλειά σου και η αγάπη που σου έχουν τα μέλη και οι φίλοι της ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ. Και κυρίως το γεγονός ότι έχεις καταφέρει να ορίζετε μόνοι σας τους στόχους, τις ανάγκες και τις δράσεις σας.

Πρόεδρε, μην αναλίσκεσαι μαζί τους. Αυτοί μεθαύριο θα ξεχάσουν τους προκλητούς σκυλοκαυγάδες τους, εάν τους συμφέρει αλλιώς, γιατί έτσι έχουν μάθει να κάνουν. Σήμερα έτσι, αύριο αλλιώς. Θα πάνε, όπως και πάνε άλλωστε, κατά εκεί που συμφέρει αυτούς και τα ιδιοτελή σχέδιά τους. Ούτε για τις ιδέες θα νοιαστούν, ούτε φυσικά για συλλόγους, πολιτιστικές δράσεις ή τους πολίτες. Θα βρουν τρόπο να υφαρπάξουν τους ψήφους που χρειάζονται. Κάνουν καριέρα με αυτό.

Εσείς, όμως, αν λοξοδρομήσετε, θα φέρετε το τρομερό βάρος της ευθύνης σας απέναντι σε έναν σύλλογο με μακρά ιστορία. Εκείνους θα τους ψέξει μόνο ο ιστορικός του απώτερου μέλλοντος, αν δεν τον φιμώσουν κι αυτόν οι φωτισμένοι κανόνες που φτιάχνουν με τους κήρυκές τους και όσους έχουν παρασύρει στην τάχα πρωτοπορία τους με την καταρράκωση της δημοκρατίας.

Μην επιτρέψετε μέλη και φίλοι του συλλόγου να ποδηγετήσουν το σύλλογό σας βάζοντάς τα με τον Πρόεδρό σας.

Τους πείραξε η φιλοξενία σας, γιατί ενοχλούνται. Γιατί δεν τους αρέσει να βλέπουν χαμογελαστούς ανθρώπους να κάθονται μαζί και να συζητούν, ν’ αφηγούνται, ν’ ακούν και να ρωτάνε, να θυμούνται, να κερνούν και να φαντάζονται, να κάνουν μουσική, να χορεύουν και να δημιουργούν. Τους αρέσουν μόνον οι αυλικοί τους. Εκείνους όλους που τους θαυμάζουν ως αλάθητους, πρωτοπόρους κλπ κλπ.

Μη ξεχνάτε ούτε στιγμή ότι πίσω σας κουβαλάτε όλους εκείνους που μιλούν μέσα από πέντε χιλιάδες χρόνια ανθρώπινου πολιτισμού και σε αυτό να αφοσιωθείτε και να μείνετε απερίσπαστοι. Αυτοί και οι όμοιοί τους, έχουν μάθει στο όνομα των στόχων τους να εντοπίζουν γρήγορα εχθρούς και φίλους, κι αυτούς όχι μόνιμους. Η ιστορία τους στην πόλη το έχει ξεκαθαρίσει αυτό. Εσείς, αντίθετα, δεν πρέπει να ξεχωρίζετε τους ανθρώπους, κατατάσσοντάς τους σε φίλους ή εχθρούς, αλλά να τους ενώνεται. Να τους δίνετε ακόμα μια ευκαιρία να συναντηθούν με τις προσδοκίες και τα οράματά σας. Εσείς πρέπει να προσπαθείτε να γίνονται οι άνθρωποι ένα σύνολο, μια κοινωνία. Μη σας πτοούν αυτοί που ακονίζουν τα μαχαίρια τους και μας σκίζουν σε λωρίδες, που μας χωρίζουν σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα κι ό,τι εγγυάται έριδες και διχασμούς.

Αυτοί διαιρούν για να βασιλεύουν. Έτσι ξέρουν να κάνουν.

Εσείς συνεχίστε να αγκαλιάζετε κάθε Κρητικό και κάθε Συμπολίτη μας που θέλει να προσφέρει και προτιμά ένα απόγευμα στην παρέα της Ένωσης αντί να μείνει σπίτι έρμαιο της αποχαύνωσης του πολιτισμικού μαρασμού των ριάλιτι που δείχνει η TV. Γιατί που αλλού έχει να πάει στην πόλη για να εκφραστεί. Στους εθνικοτοπικούς συλλόγους μόνο μπορεί να βρει διέξοδο. Όλες οι άλλες πολιτιστικές δομές στην πόλη είναι σχολές μαθητείας. Γι΄ αυτό παρακαλώ συνεχίστε να χορεύετε και να τραγουδάτε. Να μιλάτε για κοινωνία, για λαούς ενωμένους, για αγώνες και θυσίες για το κοινό καλό, για ήρωες που τα έβαλαν ακόμα και με θεούς για να σώσουν ανθρώπους. Συνεχίστε να είστε με τους ανθρώπους. Να σηκώνετε την φτώχεια, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ψηλά, σημαίες περηφάνιας κι όχι λόγους αισχύνης κι οδύνης, όπως έχουν καταντήσει σήμερα. Να ανορθώνετε το κουράγιο των ανθρώπων να ρίχνονται μ’ ενθουσιασμό στην καθημερινότητα και να πασχίζουν να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο.

Πρόεδρε ναι, είσαι ενοχλητικός.

Είσαι εμπόδιο γιατί δεν έχεις επιτρέψει να γίνει η Ένωση Κρητών παρακλάδι κανενός παραταξιακού μηχανισμού. Ξέρεις ότι τα ελεύθερα πνεύματα ενοχλούν, και κυρίως οι έχοντες άποψη και αντίληψη, κρίση και μνήμη. Βλέπεις κάποιοι χρειάζονται παθιασμένα τους χειροκροτητές και κυρίως όλους όσους προσμετρώνται στους ψηφοφόρους τους. Τους άλλους, όσο δραστήριοι, ευφάνταστοι και αποτελεσματικοί κι αν είναι, εάν δεν τριγυρνούν στην αυλή τους δεν τους θέλουν. Τους θεωρούν αντιπάλους, ιδίως τους πετυχημένους.

Το’ χουν καημό να σου υφαρπάξουν τα πετυχημένα ινία και να τα πάρουν κι αυτά στα χέρια τους για να τα χρησιμοποιήσουν για τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες.

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί λειτουργία τμήματος κρητικών χορών ή μουσικής. Μη γελάς καθόλου. Το παρελθόν τους είναι γνωστό. Βλέπεις τελευταία είναι ξανά της μόδας οι παλιές πετυχημένες πρακτικές του ελέγχου των πάντων. Δεν έχουν καταλάβει ότι η κοινωνικοοικονομική κρίση έφερε την Ελλάδα και τους Έλληνες σε άλλη φάση.

Η Δημοκρατία, φίλε Παντελή, πράγματι είναι δύσκολη υπόθεση. Είναι ελκυστική σαν λέξη, αλλά απαιτητική στην πράξη. Έχει κανόνες και απαιτεί συναινέσεις.

Όμως είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στις συνειδήσεις των ανθρώπων που πάντα στο τέλος θριαμβεύει. Δεν ανέχεται ηγετίσκους, ούτε διοικήσεις που λειτουργούν ως καθεστώς. Το θολερό τοπίο κάποια στιγμή θα ξεκαθαρίσει και με τις συλλογικές μας δράσεις θα καταφέρουμε να πάμε μπροστά.

Γι’ αυτό σε εκλιπαρώ να συνεχίσεις να διοικείς με όραμα.

Κράτα γερά Παντελή Πρεντάκη.

Κωνσταντίνος Σαρόπουλος