Απάντηση Πρεντάκη στην κ. Φέγγη, σχετικά με όσα αναφέρει εκείνη σε δική της επιστολή…

 

Απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και θέματα, μικρά και μεγάλα, δίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών της πόλης μας κ. Παντελής Πρεντάκης, στα οποία κάνει αναφορά η Δημοτική Σύμβουλος της πόλης μας κ. Αλεξάνδρα Φέγγη, σε δική της επιστολή την οποία δημοσιεύσαμε νωρίτερα σήμερα.

Η επιστολή απάντηση του κ. Πρεντάκη, την οποία δημοσιεύουμε στη συνέχεια, είχε σαν αφορμή την απόφαση της Ένωσης Κρητών να μη συμμετέχει σε όργανα και επιτροπές του Δήμου, όσον υπάρχουν εκκρεμότητες, μεταξύ των δύο Φορέων και την οποία απόφαση η κ. Φέγγη, με την επιστολή της προσπαθεί να απαξιώσει όπως και το ρόλο του Δ.Σ. της Ένωσης και του Προέδρου της, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα έννομης βάσης για την απόφασή τους.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ κ. ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΡΕΝΤΑΚΗ, ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ κ. ΦΕΓΓΗ

Διαβάζοντας την επιστολή της εκπροσώπου της δημοτικής παράταξης «Αγία Βαρβάρα Πρώτη Ξανά», είχα σαν πρώτη σκέψη ότι, μας είχε καλύψει πλήρως! Κανείς δεν θα μπορούσε να τεκμηριώσει καλύτερα τα όσα μας απασχολούν και  προσπαθούμε εδώ και πολύ καιρό να ακουστούν!

Όμως, τελικά δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην πρόκληση διότι:

1.Πρωτοφανής κ. Φέγγη, είναι η προσωπική επίθεση κατά του προέδρου του ιστορικότερου σωματείου της πόλης μας, ο οποίος τόλμησε να υπηρετήσει τον θεσμικό του ρόλο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν και το μόνο που κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι να υπηρετεί την Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας, τους πολίτες (κρητικούς και μη) αλλά και γενικά τις αξίες, τα ιδανικά και τις παραδόσεις της Κρήτης!

2.Το πλούσια αρνητικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε  («εργαλειοποίηση», «αντιπολιτευτική υστερία», «μύχιους και ιδιοτελείς στόχους», «φθηνό ξεπούλημα» κλπ), αφενός δείχνει έναν εκνευρισμό ακατάλληλο για ανθρώπους που διαχειρίζονται τις  τύχες μας και υπηρετούν τις ζωές μας, αφετέρου δείχνει να έχετε πολύ καλή επίγνωση για την σημασία τους! Εμείς πάντως σας διαβεβαιώνουμε, ούτε τις έχουμε στο λεξιλόγιο μας, ούτε μας αγγίζουν καν!

3.«Τεντώνετε» εδώ και δύο χρόνια το «σκοινί» με την συμπεριφορά σας. Σήμερα με την επιστολή σας το «σπάτε», και τελικά μας χρεώνετε κιόλας γιατί δεν κάναμε επ’ άπειρο υπομονή!

4.Μιλάτε εσείς για εργαλειοποίηση της Ένωσης από τον πρόεδρο της; Δεν μας λέτε το πώς και το γιατί; Σας θυμίζω ότι το 2010 μου ζητήθηκε (γνωρίζετε από ποιούς) να βοηθήσω με τις όποιες δυνάμεις μου σε μια πολύ δύσκολη για την πόλη μας περίοδο. Το έκανα με όλες μου τις δυνάμεις και το γνωρίζετε καλά! Το 2016 και αφού πλέον τα πράγματα είχαν βρει το δρόμο τους,  αποχώρησα από την διοίκηση του δήμου για προσωπικούς λόγους, ένας από τους σημαντικότερους ήταν η συνέχεια της Ένωσης και η εθελοντική προσφορά σε αυτήν. Δεν πληρωνόμαστε, πληρώνουμε! Δεν έχουμε υπαλλήλους, όλα τα κάνουμε μόνοι μας! Προσωπικά δε, έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι μου αρέσει η έννοια «ενεργός πολίτης» πολύ περισσότερο από τον ρόλο «ενεργός πολιτικός»! Το γιατί, φαίνεται από την παρούσα επιστολή, ότι το γνωρίζετε πολύ καλά.

5.Από πότε χαρακτηρίζεται ως «Αντιπολιτευτική υστερία από τον πρόεδρο της Ένωσης Κρητών κατά της δημοτικής αρχής» η κατάθεση των δίκαιων αιτημάτων μας; η διαφωνία μας σε θέματα που είναι αντίθετα με τους σκοπούς και την επιβίωση της Ένωσης; η αντίθεση στην απαξίωση του συλλόγου μας; Ξέρετε, στην Κρήτη λέμε ότι το «σφάξε με πασά μου ν’ αγιάσω» σταμάτησε το 1913!

6.Λέτε: «Ο πρόεδρος, χρησιμοποιεί την Ένωση  για να εξυπηρετήσει μύχιους και ιδιοτελείς στόχους…».  Θεωρείτε δηλαδή ότι «χρησιμοποιώ την Ένωση», υλοποιώντας την απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης ή με αυτήν καθ αυτήν την απόφαση αντίδρασης μετά από ενάμιση χρόνο υπομονής; Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι μου να τους μάθω και εγώ; Και μύχιοι μάλιστα; Συνεχίζετε λέγοντας «…προσβάλλοντας βάναυσα την ιστορία της Ένωσης, με την απεμπόληση του δικαιώματος συμμετοχής της στις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το δήμο…». Ακούστε μας λίγο! Το δικαίωμα της συμμετοχής από μόνο του δυστυχώς δεν φτάνει! Πρέπει κι ο συνομιλητής σου να σε «βλέπει», να σε «ακούει», να σε «υπολογίζει», να σε «νοιάζεται» κι ας διαφωνεί τελικά μαζί σου!

7.Μιλάτε για «επίθεση κατά της δημοτικής αρχής». Μη βλέπετε παντού εχθρούς. Ποια επίθεση; Κραυγή αγωνίας βγάζουμε! Τα παράπονα μας και τις αντιρρήσεις μας εκφράζουμε! Δεν έχουμε το δικαίωμα; Απαγορεύεται να μην συμφωνούμε με κάποιες από τις αποφάσεις σας που είναι, κατά την γνώμη μας έστω, αντίθετες με τα συμφέροντα της Ένωσης;

8.Με κατηγορείτε και για μη εφαρμογή του καταστατικού μας; Το γνωρίζετε εσείς τι γράφει και έχετε άποψη; Μια τέτοια απόφαση «απόσυρσης» από δημοκρατικά, θεσμικά, συμμετοχικά όργανα, φυσικά και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, διότι αποτελεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, όπως σαφώς επικαλείται στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος, και έχει δημόσια αναρτηθεί. Μάλλον, δεν τα διαβάζετε όλα! Άλλωστε λέτε να υπογράφει ο πρόεδρος «Για το Δ.Σ.» και να μην έχει προηγηθεί λήψη απόφασης από το Δ.Σ.; Που τα έχετε δει αυτά;

9.Για το θέμα του κανονισμού πανηγύρεων αναρωτιέστε: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε που βρίσκεται το πρόβλημα». Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι δεν θέλετε να καταλάβετε το πρόβλημα! Ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση του χώρου, αλλά συνεχίζουμε να παραμένουμε «απροστάτευτοι» προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, λόγω του ότι δεν περιγράφεται και η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης από την διάθεση παραδοσιακών προϊόντων από τους εθελοντές μας στον κανονισμό.

10.Για το θέμα της προτομής του Βενιζέλου, από τα όσα αναφέρετε μας επιβεβαιώνετε στην ουσία ότι ζωντανή συνάντηση δεν πρόκειται να γίνει! Όχι λόγω της πανδημίας (θα μπορούσε να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης όπως και τα Δ.Σ.), απλά διότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει! Την εποχή δε, που όπως αναφέρεστε εγώ ήμουν αντιδήμαρχος, ήσασταν κι εσείς αντιδήμαρχος και μάλιστα, εσείς ήσασταν και «αντ’ αυτού» του τότε δημάρχου κ. Καπλάνη! Συνεπώς, θα θυμάστε καλύτερα από εμένα, πως τότε, έγινε η οριοθέτηση του χώρου της προτομής κι όχι το πού θα κοιτάζει! Προφανώς, η διαμόρφωση της πλατείας δεν είναι υπόθεση του προέδρου της Ένωσης, όπως βεβαίως δεν είναι ούτε υπόθεση του γλύπτη. Το ότι όμως, η προτομή άλλαξε τον προσανατολισμό της, σαν ένα απλό αντικείμενο ενός σπιτιού, διαφοροποιημένη  μάλιστα προγενέστερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, δεν είναι υπόθεση όλων; Δεν πρέπει να τηρούνται οι αποφάσεις του Δ.Σ.; Και το ότι κοιτάζει βεβαίως πια όχι στην Κρήτη, αλλά στην Martuba της Λιβύης, λέτε ότι δεν ήταν υποχρέωση μας να το σημειώσουμε; Αντιπολιτευτική υστερία κι αυτό; Το ότι δεν έχει τοποθετηθεί  το υπόμνημα περί δωρεάς της προτομής από την Ένωση Κρητών της πόλης μας, που άλλωστε ο κ. Δήμαρχος συμφώνησε ότι θα γίνει, αλλά τελικώς επί μήνες δεν τοποθετείται, είναι κι αυτό αντιπολιτευτική υστερία; Δηλαδή όποιος διαφωνεί σε κάτι, τελεί υπό αντιπολιτευτική υστερία; Πρέπει να συμφωνούμε σε όλα;

11.Ως προς την διακοπή ή τουλάχιστον αναστολή των δημοτικών τελών που είμαστε το μοναδικό σωματείο που τα καταβάλλουμε πλέον των 20 ετών, την απάντηση την δίνετε μόνη σας! Επειδή ακριβώς ξέρουμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γι’ αυτό το ζητάμε. Αρκεί να υπάρχει η βούληση!

12.Ως προς το έργο της Ένωσης στο οποίο εν αδίκω αναφέρεστε, έχω να σας πω ότι, να σας συγχωρήσω δεν χρειάζεται! Αντίθετα, θα σας ευχαριστήσω γιατί αποδεικνύετε με τον καλύτερο τρόπο ότι διαθέτετε προκαθορισμένη οπτική για το έργο της Ένωσης! Δεν έχετε καταφέρει να δείτε ποτέ τα παιδιά των χορευτικών μας τμημάτων με δάσκαλο τον κ. Βασσάλο, τα παιδιά των μουσικών μας τμημάτων με δάσκαλο τον κ. Πυροβολάκη, τα παιδιά της χορωδίας-τραγουδιού με δάσκαλο τον κ. Χατζηδάκη, τις παρουσιάσεις βιβλίων με την επιμέλεια της κ. Παπαδάκη, την συμμετοχή μας σε τηλεοπτικές εκπομπές, τις παραστάσεις μας σε συνεργασία με την δραματική σχολή του δήμου, την υποστήριξη κοινωνικών φορέων, την παρουσία μας στις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις, το συγγραφικό μας έργο, τις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, την διανομή τροφίμων και πόσα άλλα… Κι όλοι γνωρίζουν ότι η εστία μας είναι ανοικτή σε όλους και πάντα τους υποδεχόμαστε και τους φιλοξενούμε όπως προστάζουν τα ήθη και τα έθιμά μας, ακόμα και με ένα παξιμάδι και μια τσικουδιά! Απλώς, ίσως μπερδεύεστε λίγο, γιατί κάποιοι μας θυμούνται μόνο προεκλογικά ή για να εξυπηρετήσουν δικές τους λογικές και μετά χάνονται και δεν τους ξαναβλέπουμε. Όποιος αγαπά την Ένωση, είναι καλεσμένος της. Έτσι τα βρήκαμε, έτσι τα συνεχίζουμε. Κι αυτά που λέτε εσείς κι αυτά που λέμε εμείς, ας τα κρίνει ο κόσμος! Όσο για την υποστήριξη του δήμου σε θέματα τεχνικής φύσεως, αφήνω να μας τη θυμίσετε εσείς!

13.Η απάντησή σας σχετικά με την οικονομική στήριξη προς το σωματείο μας από τον δήμο με ξεπερνά! Εκλεκτό μέλος της προηγούμενης διοίκησης όπως προείπα ήσασταν εσείς, ως «αντ’ αυτού» του πρώην δημάρχου κ. Καπλάνη. Γνωρίζετε λοιπόν ότι, δεν έχουμε λάβει καμιά χρηματοδότηση από την διοίκηση του δήμου Αγίας Βαρβάρας όσο καιρό είμαι πρόεδρος ή γραμματέας. Ακόμη κι όταν ήμουν αντιδήμαρχος! Σε ότι με αφορά, η άποψή μου έχει καταγραφεί πολλάκις δημόσια ότι, όταν η χώρα και ο δήμος «χαροπάλευαν» στη δίνη της οικονομικής κρίσης, το θεωρούσα ανήθικο να στηρίξω ακόμα κι αυτή τη μεγάλη μου αγάπη, την Ένωση. Προφανώς, δεν έχω την απαίτηση να το καταλάβετε, αλλά φαντάζομαι ότι μπορείτε να το χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα για να συνεχίσετε στο δρόμο της ανύπαρκτης οικονομικής στήριξης, σε αντίθεση με όλους τους δήμους της υπόλοιπης Ελλάδας.

14.Ως προς την συμμετοχή μας στην επιτροπή διαβούλευσης της 18ης Δεκεμβρίου, μάλλον, δεν «το πιάσατε το νόημα», όπως λέτε. Η Ένωσης παίρνει θέση, για κάθε ζήτημα που αφορά το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας και το έχουμε αποδείξει! Εφόσον βεβαίως, έχουμε κάτι να πούμε, αλλά και εφόσον θα ακουστεί τουλάχιστον η άποψή μας!

15.Ως προς τον αχαρακτήριστο επίλογό σας τέλος κ. Φέγγη, αυτό που απομένει, κατά την δική μας άποψη, είναι να αντιληφθούμε όλοι όμως ότι, τούτη την πόλη την έχουμε όλοι μαζί! Και για να την έχουμε όλοι μαζί, πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον, να αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Κι αν εσείς αναρωτιέστε ακόμα ποιος προσβάλλει τελικά την ιστορία της Ένωσης, σημαίνει πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Κι αν εσείς καταφέρνετε να λέτε «πόσο φτηνά την ξεπουλάει ο πρόεδρος της», τότε μάλλον για άλλον πρόεδρο μιλάτε και περιέργως πως κρίνετε τα αλλότρια! «Είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι κρητικός!» μας δίδαξε ο Νικόλας, κι όλοι οφείλουν να το καταλάβουν και να το υπηρετήσουν! Όλοι!

Παντελής Πρεντάκης

Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας “Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ”