Επιστολή Φέγγη προς Πρεντάκη, βγάζει τα “μαχαίρια από τα θηκάρια”

Λάβαμε από την Δημοτική Σύμβουλο κ. Αλεξάνδρα Φέγγη, Πρόεδρο της ΔΗΚΕΑΒ και Εκπρόσωπο της Δημοτικής Παράταξης «Αγία Βαρβάρα Πρώτη Ξανά», όπως υπογράφει, μία ασυνήθιστη για το ύφος, τις λέξεις και επιχειρηματολογία, επιστολή – απάντηση, προς τον κ. Παντελή Πρεντάκη Πρόεδρο της Ένωσης Κρητών της πόλης μας, σχετικά με την απόφαση της Ένωσης να μη συμμετάσχει στο μέλλον σε καμία θέση Δημοτικού Οργάνου, όσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φορέων και οι οποίες δεν επιλύονται με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Η κ. Φέγγη με την επιστολή της προσπαθεί να απαξιώσει το ρόλο του Δ.Σ. της Ένωσης και του Προέδρου της, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα έννομης βάσης για την απόφασή τους. Σημειώνουμε πάντως πως η επιστολή Φέγγη προς Πρεντάκη δεν είναι επίσημη, ούτε συγκαταλέγεται στην αλληλογραφία του Δήμου.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε όμως, ποιός αποφάσισε η απάντηση  να έχει τέτοιο ύφος. Ο εμπνευστής της πάντως, είναι βέβαιο με βάση όσα αναφέρονται σε αυτήν, πως δεν επιδιώκει την σύσφιξη των σχέσεων Δήμου – Ένωσης και την επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν, αλλά αντιθέτως ωθεί τις άσχημες σχέσεις μεταξύ των δύο φορέων στα άκρα προσπαθώντας να κόψει και το τελευταίο  “κομμάτι σχοινιού” που θα μπορούσε να συγκρατήσει, όσα είναι ξεκάθαρα πως έρχονται…

Σημειώνουμε πως υπάρχουν Κρητικοί και στις δύο πλευρές. Κρητικοί που επί έξι και πλέον δεκαετίες μόχθησαν για την Ένωση, για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της “Μεγαλονήσου” και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να προσβάλει το Κρητικό Στοιχείο της πόλης μας.

Βεβαίως οι Κρήτες δεν χρειάζονται συμβουλές από κανέναν, πόσο μάλιστα από εμάς, για το τι θα πράξουν.

Ψάχνοντας με την ευκαιρία ιστορικά γεγονότα, δε συναντήσαμε ΕΦΙΑΛΤΕΣ, ΙΟΥΔΕΣ και άλλους από τα μέρη της Μεγαλονήσου και είμαστε βέβαιοι πως δε θα συναντήσουμε, όσο δυσαρεστημένοι κι ας είναι ορισμένοι, από πρόσκαιρες αποφάσεις οι οποίες δεν τους ικανοποιούν…

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ κ. ΦΕΓΓΗ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ

Με έκπληξη και αποστροφή πληροφορηθήκαμε, όσοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ, την τελευταία πράξη αντιπολιτευτικής υστερίας από τον πρόεδρο της Ένωσης Κρητών κατά της δημοτικής αρχής.

Ο πρόεδρος, χρησιμοποιεί την Ένωση για να εξυπηρετήσει μύχιους και ιδιοτελείς στόχους προσβάλλοντας βάναυσα την ιστορία της Ένωσης, με την απεμπόληση του δικαιώματος συμμετοχής της στις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το δήμο, αποσύροντας τους εκπροσώπους της από την επιτροπή διαβούλευσης και μάλιστα την στιγμή που κλήθηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του δήμου, προβάλλοντας αστήρικτες δικαιολογίες-κατηγορίες που αποτελούν περισσότερο πρόφαση για την επίθεση κατά της δημοτικής αρχής παρά ουσιαστική αιτία για διάλογο.

Μια τέτοια απόφαση «απόσυρσης» από δημοκρατικά, θεσμικά, συμμετοχικά όργανα είναι πρόδηλο ότι δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη αν δεν αποτελεί, λόγω της βαρύτητας των συνεπειών της, απόφαση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης ή τουλάχιστον του διοικητικού συμβουλίου της, κάτι που δεν επικαλείται στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος, ούτε έχει δημόσια αναρτηθεί.

Ως προς τους λόγους-προσχήματα που επικαλείται ο πρόεδρος:

1. «Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης για το κανονισμό πανηγύρεων, αγνοήθηκε το υπόμνημα που καταθέσαμε για την διατήρηση της δυνατότητας που είχαμε να προσφέρουμε στα μέλη και τους φίλους μας, προϊόντα της ιδιαίτερης πατρίδας μας που προετοίμαζαν οι εθελοντές μας, έναντι μικρής οικονομικής ενίσχυσης και τελικώς ψηφίστηκε ο “απαγχονισμός” της Ένωσης με την περαιτέρω περικοπή και αυτών των ελαχίστων εσόδων μας.

Απάντηση: α) Τα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης (δεν ψηφίζει η δημοτική αρχή) έλαβαν υπόψη το υπόμνημα και όπως είχαν δικαίωμα, το αγνόησαν, β) αναφέρονται σε διατήρηση της δυνατότητας που δήθεν είχαν, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι γραμμένο πουθενά. Αν εννοούν ότι το έκαναν αυτοβούλως, δεν τους εμποδίζει κανείς να το ξανακάνουν. Το θέμα αφορά τις φορολογικές και οικονομικές αρχές και όχι τον δήμο. Ο δήμος αποφασίστηκε να τους παραχωρεί χώρο για να προβάλλουν τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοση της Κρήτης. Ο κανονισμός πανηγύρεων, εν τέλει, ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε που βρίσκεται το πρόβλημα.

2. Αντιμετωπίζουμε απαξιωτική συμπεριφορά, σχεδόν ένα χρόνο τώρα, για το θέμα της ορθής τοποθέτησης της προτομής του Ελ. Βενιζέλου, όπως και όλων των δίκαιων αιτημάτων μας, αναμένοντας επί μακρόν μια προαναγγελθείσα συνάντηση ανταλλαγής επιχειρημάτων που ποτέ δεν έγινε.

Απάντηση: α) έχει δοθεί αναλυτική επιστολή από τον δήμαρχο, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Ο δήμος δεν παρενέβη ούτε κατ΄ελάχιστον στη διαδικασία αυτή (τοποθέτησης). Ο γλύπτης που φιλοτέχνησε την προτομή του Εθνάρχη, καθηγητής Περικλής Τζανουλίνος, παρέλαβε το έργο από τις αποθήκες που είχε τοποθετηθεί το 2012 και το παρέδωσε αναστηλωμένο, με το νέο βάθρο, που ο ίδιος επιμελήθηκε καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, που ο ίδιος υπέδειξε, στη θέση που βρίσκεται τώρα… Στις επιλογές των ίδιων των δημιουργών συμφωνήσαμε ασμένως και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη… Ως εκ τούτου δεν γεννάται θέμα επαναφοράς της προτομής σε θέση που δεν υπάρχει πλέον και δεν προβάλλεται και κανένα ουσιαστικό επιχείρημα… η νέα θέση είναι προσφορότερη για την ανάδειξη του έργου και την προβολή της ιστορικής προσωπικότητας του Εθνάρχη… Εφόσον αμοιβαίως τα επιχειρήματα που θα ανταλλαχθούν μεταξύ μας, σε ζωντανή συζήτηση δεν σας πείσουν, θα θέσουμε το θέμα ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, για να αποφασιστεί αν η προτομή του Εθνάρχη θα κοιτάει προς την Κρήτη ή προς το βουνό.»

Η συνάντηση λόγω των μέτρων της πανδημίας δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί αλλά η θέση είναι προφανώς δεδομένη και δεν αλλάζει διότι έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της πλατείας. Η δε διαμόρφωση της πλατείας δεν είναι υπόθεση του προέδρου της Ένωσης αλλά της δημοτικής αρχής, κατόπιν μελέτης που έχει προηγηθεί και προ πολλού εγκριθεί και μάλλον κατά την περίοδο που ο κύριος πρόεδρος της Ένωσης ήταν αντιδήμαρχος.

3. Δεν λάβαμε καν μια αρνητική απάντηση στο αίτημα μας για την αναστολή καταβολής των δημοτικών τελών, έστω και αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, που ο Σύλλογος μας παραμένει επί ένα χρόνο κλειστός, συντασσόμενος στην γενική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Απάντηση: Νομοθετική πρόβλεψη για την αναστολή καταβολής των δημοτικών τελών σε πολιτιστικούς συλλόγους, ώστε να δύναται το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά, δεν υπάρχει και γι’ αυτό δεν εισήχθη το αίτημα προς συζήτηση. Η έλλειψη αυτής της δυνατότητας είναι γνωστή και πολύ περισσότερο στον πρόεδρο, ο οποίος έχει διατελέσει αντιδήμαρχος επί των οικονομικών και το ξέρει τόσο καλά το θέμα, ώστε να μην χρειάζεται να εγκαλεί τη δημοτική αρχή διότι δεν πήρε απάντηση για ένα θέμα που γνωρίζει την απάντησή του.

4. Αντιμετωπίζουμε την πλήρη αδιαφορία του Δήμου, σε κάθε δράση μας, σε κάθε προσπάθεια μας, ακόμα και σε αυτή την δύσκολη περίοδο που όλοι μας έχουμε την ανάγκη όλων, κανείς δεν ασχολήθηκε στο ελάχιστο για την βοήθεια του συλλόγου μας.

Απάντηση: Θα μας συγχωρήσει ο κ. πρόεδρος αλλά οι περισσότερες δράσεις που έχουν πέσει στην αντίληψή μας είναι η ρακοποσία με καλεσμένους της επιλογής του προέδρου. Όσες δε φορές ζητήθηκε η υποστήριξη του δήμου σε τεχνικής φύσεως θέματα ήταν άμεση και αμέριστη.

5. Η οικονομική, και όχι μόνο, στήριξη προς το σωματείο μας είναι ανύπαρκτη, σε αντίθεση με άλλους Δήμους και σωματεία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Απάντηση: Κατ’ αρχάς ουδέποτε υπεβλήθη αίτημα χρηματοδότησης συνοδευόμενο από συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα δράσης, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει, σταθμίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου και τις ανάγκες και των λοιπών σωματείων να αποφασίσει για τυχόν χρηματοδότηση. Είναι όμως χρήσιμο να μας προσκομίσει ο κ. πρόεδρος τα στοιχεία για τις τυχόν χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει η Ένωση από την προηγούμενη δημοτική αρχή και μάλιστα κατά την περίοδο που ήταν και ο ίδιος εκλεκτό μέλος της και αντιδήμαρχός της.

6. Λαμβάνουμε τελικώς, πρόσκληση στην επιτροπή διαβούλευσης της 18ης Δεκεμβρίου με θέμα τον προϋπολογισμό και ζητείται η τοποθέτησή μας, χωρίς να έχουμε καν λάβει τα στοιχεία του προϋπολογισμού! Τι ακριβώς θέλετε να κάνουμε σε μια τέτοια διαβούλευση; Να μιλήσουμε για τα χρήματα που “δεν” δίνει ο Δήμος στα σωματεία και τους συλλόγους;

Απάντηση: Εντάξει, το πιάσαμε το νόημα. Ο κ. πρόεδρος την συμμετοχή της Ένωσης στην κορυφαία διαδικασία της διαβούλευσης την αντιλαμβάνεται μόνο ως προς το τι θα πάρει ο κάθε σύλλογος. Τα άλλα θέματα της πόλης τού είναι αδιάφορα.

7. Για όλους αυτούς τους λόγους, προχωράμε στην παραπάνω απόφαση μας μέχρι την έμπρακτη αναγνώριση της ιστορίας της Ένωσης μας και τον σεβασμό του αγώνα των Κρητών της πόλης μας 63 ολόκληρα χρόνια!

Απάντηση: Αυτό που απομένει είναι να αντιληφθούμε όλοι, Κρήτες και μη Κρήτες ποιος προσβάλλει τελικά την ιστορία της Ένωσης και πόσο φτηνά την ξεπουλάει ο πρόεδρός της.

Αλεξάνδρα Φέγγη
Δημοτική σύμβουλος
Πρόεδρος ΔΗΚΕΑΒ
Εκπρόσωπος Δημοτικής Παράταξης «Αγία Βαρβάρα Πρώτη Ξανά»