Παρεμβάσεις σε καταστήματα ΔΕΗ & ΔΕΔΔΗΕ για διακοπές ρεύματος στις περιοχές Γαλάτσι, Νίκαια, Αγ. Δημήτριος, Μεταξουργείο και Παγκράτι (στο Παγκράτι το βράδυ της Πέμπτης)
Κάθε χρόνο η ΔΕΗ αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 300.000 εντολές διακοπής ρεύματος, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά φτωχές οικογένειες. Σε συνθήκες πανδημίας και με δεδομένη τη λαίλαπα που πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης, το μόνο βέβαιο ήταν ότι οι εντολές διακοπής θα αυξηθούν. Στις 31 Μαρτίου 2020 ο Υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης εγγυήθηκε δημόσια ότι «Κανένας πραγματικά φτωχός άνθρωπος, ανήμπορος, σε δυσκολία δεν θα δει την κυβέρνηση αυτήν την κρίσιμη ώρα να του κόψει το ρεύμα».
Παρ’ όλα αυτά διαβάζουμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει να εκτελεί εντολές διακοπής ρεύματος σε διαχρονικά ευάλωτες και σε πληττόμενες από την πανδημία κοινωνικές ομάδες, με πιο πρόσφατη μια καταγγελία για διακοπή ηλεκτροδότησης άπορων οικογενειών στην Αγία Βαρβάρα με παρουσία ΜΑΤ. Ο ΔΕΔΔΗΕ κόβει το ρεύμα μέσα στο χειμώνα που τα σπίτια χρειάζονται ρεύμα για να ζεσταθούν, σε περίοδο οξυμένης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που είναι απαραίτητη η τηλεκπαίδευση και η τηλε-εργασία, σε περίοδο που η κοινωνία κλείνεται σπίτι με απαγόρευση κυκλοφορίας, που τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί και οι τιμές στο ρεύμα έχουν αυξηθεί.
Επίσης, σύμφωνα με πολύ πρόσφατες δημόσιες και επώνυμες καταγγελίες, στάλθηκαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά στο Παγκράτι, σε σπίτι στη Ροδόπη την ώρα που μαθητής παρακολουθούσε τηλεκπαίδευση -το τελευταίο μάλιστα για μικροοφειλή, κάτι που καταγγέλθηκε από τον ίδιο τον τεχνικό-. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα περιστατικά, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα τους τελευταίους μήνες, κάποια έχουν καταγγελθεί κι έχουν περάσει στα ψιλά, κάποια πήραν περισσότερη δημοσιότητα με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων και κάποια άλλα δε δημοσιοποιήθηκαν. Ας μας πει λοιπόν ο Χατζηδάκης ποιους θεωρεί «πραγματικά φτωχούς κι ανήμπορους» αν δεν είναι οι άνθρωποι που ζουν από συσσίτια ή άνθρωποι που παρακαλάνε τον υπάλληλο της ΔΕΗ να αφήσει το ρεύμα μια ώρα παραπάνω.
Στις αρχές Δεκέμβρη 2020, η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσε επταπλάσια λειτουργικά κέρδη για το 2020 σε σχέση με πέρσι, ο Χατζηδάκης και ο Μητσοτάκης έκαναν πρόσφατα δηλώσεις για το success story της επιχείρησης, για το καλαίσθητο νέο logo της, για τις αναβαθμισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες, για την υψηλή της τεχνογνωσία, για το πώς «σώθηκε τελευταία στιγμή», για το πόσο εξυγιάνθηκε και εμφανίζει ανέλπιστα κέρδη, ότι είναι λουκούμι για τους επενδυτές, και έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση στον τομέα της ενέργειας. Αφού λοιπόν είναι τόσο κερδοφόρα και επιτυχημένη η ΔΕΗ, ας απαντήσουν οι άριστοι, για ποιο λόγο δίνει εντολές για διακοπές ρεύματος στα σπίτια των φτωχών ανθρώπων, για ποιο λόγο δίνει εργολαβία στις εισπρακτικές να απειλούν τον κόσμο για μικροποσά την ίδια στιγμή που αφήνει ανενόχλητους τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε εκατομμύρια. Αφού οι υποδομές της επιχείρησης είναι τόσο καλές όσο λένε, γιατί συνεχώς γίνονται κατά τόπους διακοπές για συντήρηση δικτύου σε ώρες που λειτουργεί η τηλεκπαίδευση;
Ένα άλλο καλό ερώτημα είναι το γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ αρνείται επίσημα, με στήριξη υπουργού, να δεσμευτεί ότι δε θα κόψει ρεύμα σε κανένα σπίτι εν μέσω πανδημίας. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι ότι η ιστορία είναι γραμμένη από πριν, το έδαφος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των θυγατρικών της είναι στρωμένο, θα βρεθούν χιλιάδες υπάλληλοι σε ανεργία λόγω περικοπών στις θέσεις εργασίας του κλάδου, τα σπίτια θα συνεχίσουν να είναι στο σκοτάδι λόγω χρεών, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι μεγαλοβιομήχανοι θα εξακολουθούν να φεσώνουν τη ΔΕΗ με υπέρογκα ποσά χωρίς να τους ενοχλεί κανείς, και η ζωή θα συνεχίζεται.
Η διάσωση για την οποία καμαρώνει η ΝΔ, προήλθε από σταδιακές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την αρχή του 2020, μετά από επαναλαμβανόμενες αυξήσεις που ήδη έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, βάρος το οποίο επωμίστηκαν στους ώμους όσοι από πριν δυσκολεύονταν να καλύψουν τις βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες τους. Όσοι έμειναν χωρίς δουλειά, και αναγκάστηκαν να υποβαθμίσουν τις ανάγκες τους ακόμα παραπάνω καθώς η κατάσταση με την πανδημία επιδεινωνόταν. Όσοι αδυνατούσαν και αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν οδηγήθηκαν σε ενεργειακή φτώχεια. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ, τα σπίτια που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια, έχουν μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία πρόσβασης σε παροχές ενέργειας και είναι σε ποσοστό πάνω από 50%.
Η ενεργειακή φτώχεια είναι άδηλη και διαβρωτική, οι άνθρωποι που πλήττονται, κατά κύριο λόγο ντρέπονται να πουν ότι χρωστάνε, άλλοι παγώνουν μέσα στα σπίτια τους κι άλλοι παθαίνουν ασφυξία από αυτοσχέδιους μηχανισμούς θέρμανσης. Το να μην έχεις να ζεσταθείς είναι μια πραγματικότητα για πολλούς από εμάς και ταυτόχρονα κάτι τελείως άγνωστο για αυτούς που μας αποκαλούν «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και απαιτούν από την κοινωνία να πληρώσει το λογαριασμό, μετακυλίοντας την ευθύνη εξ’ ολοκλήρου σε αυτήν. Η ρευματοκλοπή έχει μετατραπεί σε κακούργημα και η πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα από αυτονόητο δικαίωμα έχει μετατραπεί σε προνόμιο.
Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και των υπόλοιπων κοινωνικών αγαθών αποτελεί διακαή πόθο όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών και έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Είναι μια αργόσυρτη διαδικασία που συμβαίνει κομμάτι κομμάτι και, αντίθετα με όσα ευαγγελίζεται, τελικά οδηγεί σε ακριβότερες υπηρεσίες, κακές υποδομές και ελλιπή συντήρηση των δικτύων. Η διαφθορά που βασιλεύει σε όλα τα επίπεδα του μηχανισμού που διαχειρίζεται αυτές τις διαδικασίες, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σκάνδαλα τύπου Energa και Hellas Power και έχει ως αποτέλεσμα ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας για το πότε θα βαρέσουν κανόνι οι εταιρείες που διαχειρίζονται την ενέργεια.
Το ρεύμα, όπως και το νερό, το τηλέφωνο και το διαδίκτυο είναι βασικά κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα. Αρνούμαστε το αφήγημα που λέει ότι εμείς φταίμε γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε. Το πεδίο δράσης μας είναι ο δρόμος και η θέση μας είναι μαζί με τους ανθρώπους της τάξης μας.
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ
Ρουβίκωνας