Συνάντηση των επτά Δήμαρχων Δυτικής Αθήνας για το μείζον θέμα της χωματερής

Οι επτά Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας  συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή (6/11) έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου του ΑΣΔΑ και Δημάρχου Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των επτά Δημάρχων (Περιστερίου-Παχατουρίδης, Ιλίου-Ζενέτος, Αιγάλεω-Γκίκας, Αγ. Αναργύρων Καματερού-Τσίρμπας, Πετρούπολης-Βλάχος, Χαϊδαρίου-Ντηνιακός, Αγίας Βαρβάρας-Μίχος) βρέθηκε το μείζον θέμα της Χωματερής (ΧΥΤΑ) της Φυλής, όπου και διαπιστώθηκε κατά κοινή ομολογία ότι όλες οι παρεμβάσεις στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων έχουν ως επίκεντρο για μία ακόμη φορά τη Δυτική Αθήνα.

Η εγκατάσταση της Φυλής θα εξακολουθήσει για πολλά ακόμη χρόνια να αποτελεί τον κύριο αποδέκτη των απορριμμάτων Αττικής, συντηρώντας και επεκτείνοντας τις υφιστάμενες δραστηριότητες (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων), αλλά και προγραμματίζοντας την υλοποίηση νέων, όπως είναι  η μονάδα επεξεργασίας και καύσης.

Οι Δήμαρχοι αντάλλαξαν απόψεις, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ δεσμεύτηκαν για άμεσες κινητοποιήσεις, μόλις οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας, το επιτρέψουν.

Επιπλέον, συμφώνησαν ότι στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να απαιτήσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της Χωματερής κι ένα πρόγραμμα αποκεντρωμένης διαχείρισης για όλη την Αττική.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Συναντηθήκαμε σήμερα 06-11-2020 στο Δημαρχείο Περιστερίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΑΣΔΑ και Δημάρχου Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη ΧΩΜΑΤΕΡΗ (ΧΥΤΑ) ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ.

Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, ότι όλες οι παρεμβάσεις στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων έχουν ως επίκεντρο για μία ακόμη φορά τη Δυτική Αθήνα.

Η εγκατάσταση της Φυλής θα εξακολουθήσει για πολλά ακόμη χρόνια να αποτελεί τον
κύριο αποδέκτη των απορριμμάτων Αττικής, συντηρώντας και επεκτείνοντας τις υφιστάμενες δραστηριότητες (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων), αλλά και προγραμματίζοντας την υλοποίηση νέων, όπως είναι η μονάδα επεξεργασίας και καύσης.

Επιφυλασσόμεθα για άμεσες κινητοποιήσεις, μόλις οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας, το επιτρέψουν.

Απαιτούμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης κι ένα πρόγραμμα αποκεντρωμένης διαχείρισης για όλη την Αττική. Προς τούτο, επιδιώκουμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, ώστε αυτό να κατοχυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση.

Οι Δήμαρχοι Δυτικού Τομέα Αθηνών:
Δήμαρχος Περιστερίου: Παχατουρίδης Ανδρέας
Δήμαρχος Ιλίου: Ζενέτος Νικόλαος
Δήμαρχος Αιγάλεω: Γκίκας Γιάννης
Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού: Τσίρμπας Σταύρος
Δήμαρχος Πετρούπολης: Βλάχος Στέφανος Γαβριήλ
Δήμαρχος Χαϊδαρίου: Ντηνιακός Βαγγέλης
Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας: Μίχος Λάμπρος

πηγή: OTAVOICE