«Σκαλώστεν το χορόν»

….και ο Χορός άρχισε, όπως προέτρεπε η εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Νοέμβρη. Μέλη και φίλοι , κατέκλυσαν τη φιλόξενη αίθουσά του, η οποία για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει αυτό τον κόσμο.

Αντάμωσαν όλοι και καμάρωσαν τους 140 χορευτές κάθε ηλικίας, που χόρεψαν με πάθος και ενθουσιασμό τους παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς. Την παράσταση όμως έκλεψαν οι μικροί χορευτές που ήταν πάρα πολλοί, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα.

Τη σκυτάλη πήρε η θεατρική ομάδα του Συλλόγου και παρουσίασε στην ποντιακή διάλεκτο το δρώμενο «Ο Χειμωγκός».

Η Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ.Σοφία Σαββίδου, ανέφερε τις συνήθειες των Ποντίων προγόνων το Χειμώνα και έκλεισε με το αισιόδοξο μήνυμά τους … « να μην έχουν θλίψη για το Φθινόπωρο και να μην κλαίνε για το Χειμώνα, γιατί γρήγορα θα ’ρθεί η Άνοιξη με όλες τις χαρές της».

Στη συνέχεια παρουσίασε το νέο Ημερολόγιο, τονίζοντας ότι οι σελίδες είναι φορτισμένες συναισθηματικά και απεικονίζουν ολόκληρο το έργο του Συλλόγου.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και την ίδια βραδιά εξαντλήθηκαν όλα τα ημερολόγια.

Στο τέλος τα χέρια ενώθηκαν, ο Χορός άρχισε και το Ποντιακό Γλέντι κράτησε μέχρι αργά με κεμετζέ, νταούλ’ , κρασί και μακαρίνα (ποντιακό έδεσμα).

Οι διπλοί και οι τριπλοί κύκλοι μαρτυρούσαν το κέφι και τη χαρά που επικράτησαν.

Οι μουσικοί που συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαδρομή ήταν: Σταύρος Σαββίδης , Γιάννης Δασκουλίδης, Δημήτρης Τσούλφας, Σάββας Ηλιάδης, Στάθης Σαντσαρίδης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος της πόλης κ.Καπλάνης που στο χαιρετισμό του επαίνεσε τη δράση του Συλλόγου που κατορθώνει να προσελκύει συνεχώς Πόντιους και φιλοπόντιους και έδωσε πολλά συγχαρητήρια.

Παρευρέθηκαν ακόμη Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι αδελφών Σωματείων Δραπετσώνας-Πειραιώς, Ερέτριας, Νίκαιας, Αιγάλεω, Ποντίων Επιστημόνων, Βριλησσίων, Ποδοσφαιρικής ομάδας «Ελλάς Ποντίων», ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ.Μπατσάρας, ο Συγγραφέας Ποντιακής διαλέκτου κ.Σαχανίδης και ο Δημοσιογράφος κ.Ευφραιμίδης.

Το Δ.Σ του συλλόγου ευχαριστεί θερμά τον Βασίλη Γιαννόπουλο για την Ηχητική κάλυψη, την Δ/ντρια του Δήμου κ.Σερμέα για τα σκηνικά και την κ.Στέλλα Αντωνιάδου που μαγείρεψε για όλους.