Ψυχρή λίμνη: Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είναι ο μετεωρολόγος της τηλεόρασης του «OPEN BEYOND». Ο ίδιος προχώρησε σε μία ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook. Με τη συγκεκριμένη ανάρτηση προειδοποιεί για τη ραγδαία μεταβολή του καιρού. Ο Έλληνας μετεωρολόγος αναφέρει πως για αυτό υπεύθυνο θα είναι το «φαινόμενο της ψυχρής λίμνης». Αναλυτικότερα:
Ψυχρή λίμνη: Το φαινόμενο θα επηρεάσει τον καιρό
Για άλλη μια φορά το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να επικρατεί η μεσημβρινή κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι συστήματα κακοκαιρίας από την κεντρική Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα προς μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Θα προκαλέσουν κακοκαιρία και με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Ψυχρή λίμνη: Ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία
Το να κινούνται τα βαρομετρικά χαμηλά, ακολουθώντας τόσο νότιες τροχιές δεν είναι συνηθισμένο για την εποχή. Αυτό γιατί ο υποτροπικός αεροχείμαρρος ανεβαίνει λόγω εποχής πιο βόρεια. Στην ουσία “φράζει” τον δρόμο στα βαρομετρικά χαμηλά. Το φετινό καλοκαίρι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος μοιάζει αρκετά αδύναμος. Για να το θέσουμε καλύτερα, ο άξονάς του εμφανίζεται μετατοπισμένος πιο δυτικά με αποτέλεσμα οι ισχυρές θερμές εισβολές να μην απασχολούν τη χώρα μας και ταυτόχρονα ο πολικός αεροχείμαρρος να κερδίζει περισσότερο έδαφος στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη στέλνοντάς μας αρκετά συχνά κύματα κακοκαιρίας.
Ψυχρή λίμνη: Ο λόγος που δεν αναφερόμαστε σε χαμηλά βαρομετρικά
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα βαρομετρικά χαμηλά χάνουν δύναμη καθ ύψος στην ατμόσφαιρα. Γι αυτό πολλές φορές θα έχετε ακούσει την έννοια θερμικό βαρομετρικό χαμηλό. Δηλαδή με άλλα λόγια η χαμηλή πίεση στην επιφάνεια δεν τροφοδοτείται με ενέργεια από ψηλά. Έτσι λοιπόν στην ουσία πρόκειται για αδύναμα βαρομετρικά χαμηλά τα οποία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ενισχύουν τους ανέμους στην επιφάνεια, βλέπετε μελτέμια.
Όταν όμως ψυχρότερος αέρας από τους πόλους καταφέρει να φτάσει νοτιότερα κερδίζοντας το φράγμα του υποτροπικού που γράψαμε παραπάνω, τότε ο ψυχρός αέρας δυναμώνει το επιφανειακό χαμηλό μετατρέποντάς το πλέον σε μια οργανωμένη κακοκαιρία. Αυτό στους χάρτες καιρού ανώτερης ατμόσφαιρας αποτυπώνεται σαν μια κυκλική περιοχή όπου η θερμοκρασία προς το κέντρο του κύκλου ελαττώνεται.
Μοιάζει λοιπόν σαν μια λίμνη και γι αυτό το λέμε ψυχρή λίμνη. Τον Χειμώνα δεν ακούγεται τόσο συχνά αυτή η έκφραση γιατί έχουμε πιο εκτεταμένη παρουσία ψυχρού αέρα ενώ τώρα λόγω καλοκαιριού οι θερμές αέριες μάζες κερδίζουν τον περισσότερο χώρο και οι ψυχρές πολύ μικρότερες εκτάσεις.
Ψυχρή λίμνη: Τι μπορεί να περιμένει κανείς από τον καιρό
Από την Τετάρτη αναμένουμε μεταβολή του καιρού και από τα βορειοδυτικά. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι καταιγίδες συνοδευόμενες και από χαλάζι, οι ενισχυμένοι άνεμοι και η σημαντική υποχώρηση του υδραργύρου. Λόγω εποχής τα φαινόμενα θα τα βλέπουμε μεσημέρι απόγευμα πάνω από την ξηρά και πρωί βράδυ πάνω από την θάλασσα.
Τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θα επηρεαστούν θα είναι το βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα και περισσότερο δυτικό βόρειο Αιγαίο, κεντρική ανατολική και βόρεια ηπειρωτική χώρα όπως επίσης και η Πελοπόννησος με έμφαση κεντρικά, βόρεια και ανατολικά τμήματα.
Ψυχρή λίμνη: Τι υποστηρίζει, ο Θοδωρής Κολυδάς
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, έρχονται στη χώρα ασταθείς και αέριες μάζες στη μέση ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας να επικρατήσει καιρός «ψυχρής λίμνης». Ίδιο φαινόμενο, θυμίζουμε, είχαμε και στα τέλη Μαΐου, όταν, για περίπου μία εβδομάδα, πηγαίναμε από βροχή σε συννεφιά και από συννεφιά σε βροχή, λίγες μέρες -και τότε- μετά από έναν μεγάλο καύσωνα, πρωτόγνωρο για την εποχή.
Ο κ. Κολυδάς τόνισε πως από το μεσημέρι της Πέμπτης (6/8) ειδικά, στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν βροχές και η θερμοκρασία θα κινηθεί, κατά δύο βαθμούς Κελσίου, χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα.