Σε 8 δόσεις εφέτος η πληρωμή της Εφορίας


Μέχρι την 31η Ιουλίου η υποβολή των δηλώσεων – Πέναλτι φόρου για όσους δεν έχουν ηλεκτρονικές αποδείξεις

Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες, θα πληρώσουν εφέτος μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και όσοι εισπράττουν ενοίκια τον φόρο εισοδήματος για το 2019. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί ύστερα από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής τους. Και όποιος δεν έχει ούτε αυτή τη δυνατότητα θα περιμένει αμέσως μετά τη νέα ρύθμιση οφειλών στην Εφορία που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Χρονικό περιθώριο 54 ημερών

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η τελευταία ημερομηνία για την υποβολή των περίπου 9 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων θα είναι η 31η Ιουλίου (κι όχι η 30ή Ιουνίου) καθώς όλες οι υποχρεώσεις και πληρωμές πήγαν πίσω λόγω του κορωνοϊού.

Ετσι οι φορολογούμενοι και κυρίως οι λογιστές θα έχουν χρονικό περιθώριο ακόμη 54 ημερών από σήμερα για να υποβάλουν τις δηλώσεις χωρίς να κινδυνεύσουν με πρόστιμα και προσαυξήσεις στο ετήσιο ραντεβού τους με την Εφορία.

Ωστόσο θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα κατά την υποβολή, καθώς όποιος δηλώσει λιγότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει ο νόμος, τότε θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 22% για όσο ποσό του λείπει από το υποχρεωτικό όριο κατανάλωσης.

Η μεγάλη διευκόλυνση είναι μόνο οι 8 μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του φόρου. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα», η μηνιαία καταβολή αντί της ισχύουσας διμηνιαίας διευκολύνει τους φορολογουμένους, αλλά η τελευταία καταβολή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πέραν του Φεβρουαρίου του 2021 για δημοσιονομικούς λόγους. Αυτό γιατί όποιες πληρωμές γίνονται το πρώτο δίμηνο του κάθε έτους μετρούν στα έσοδα του προϋπολογισμού του προηγούμενου.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει δήλωση 1.616.334 νοικοκυριά και μεμονωμένα άτομα, δηλαδή 500.000 λιγότεροι σε σύγκριση με την αντίστοιχη πορεία της περυσινής υποβολής δηλώσεων.

Για 636.064 από αυτούς έχουν εκδοθεί χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα (29% του συνόλου) και θα πληρώσουν μέσο πρόσθετο φόρο 543 ευρώ. Για 311.140 πολίτες ή το 14% προκύπτει επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 250 ευρώ.

Οι βεβαιώσεις αποδοχών

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν μισθωτοί και συνταξιούχοι κατά τον έλεγχο των βεβαιώσεων αποδοχών που εμφανίζονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει κάποιο λάθος, θα πρέπει να απευθυνθούν στον εργοδότη τους ή στο ασφαλιστικό ταμείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερώσουν το σύστημα στο Taxis με τα νέα διορθωμένα στοιχεία, ώστε αυτά να εμφανιστούν σωστά τόσο στους προσυμπληρωμένους κωδικούς όσο και στις βεβαιώσεις αποδοχών πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης.

Πάντως, οι αλλαγές στο βασικό έντυπο της Εφορίας είναι ελάχιστες.

Στο έντυπο Ε1 έχουν προστεθεί οι κωδικοί 039-040 οι οποίοι συμπληρώνονται από όσους έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που κάποιος αναγράψει δαπάνη για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, θα του εμφανιστεί πίνακας με τα ποσά που έχει δηλώσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα ώστε να κάνει σύγκριση και να εμφανίσει το αντίστοιχο ποσό.

Αν από την εκκαθάριση προκύψει επιστροφή φόρου, εμφανίζεται μήνυμα που καλεί τον φορολογούμενο να γνωστοποιήσει τον λογαριασμό – αριθμό ΙΒΑΝ μέσω ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης για να πάρει τα χρήματα.

Τα ζευγάρια και ο φόρος

Από πέρυσι, στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης συζύγων, βεβαίωση φόρου ή επιστροφή αφορά τον κάθε σύζυγο χωριστά και δεν γίνεται συμψηφισμός μεταξύ χρεωστικού και πιστωτικού ποσού που μπορεί να προκύψει για κάθε σύζυγο.

Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ισχύει το περυσινό σύστημα, δηλαδή 10% του ετήσιου εισοδήματος για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για το μέρος του εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ και κατά 20% για το μέρος του εισοδήματος από 30.000 ευρώ και άνω. Οποιος δηλώσει λιγότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει ο νόμος, τότε θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

Τον Οκτώβριο οι αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις

Tον ερχόμενο Οκτώβριο έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση να καταβληθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων για οκτώ συνολικά μήνες (από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο 2020), αλλά και οι αναδρομικές αυξήσεις που θα προκύψουν στις κύριες συντάξεις για διάστημα 11 μηνών (από τον Ιούνιο 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016, όταν εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου), μετά και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ που καθαρογράφεται και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός του Ιουνίου.

Θα δοθούν σε όλους

Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους τους δικαιούχους (και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη), αλλά προσμετρά το υψηλό κόστος της καθολικής ικανοποίησης των συνταξιούχων, το οποίο προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους θεσμούς.

Το φθινόπωρο αναμένεται να γίνει επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων που εκδόθηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς, όπως είναι γνωστό, στις κύριες συντάξεις – με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο 4670/20 – προκύπτουν αυξήσεις για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Αύξηση 99,57 ευρώ

Πάντως ήδη οι επικουρικές συντάξεις προσαρμόστηκαν στις αποφάσεις του ΣτΕ. Την περασμένη Τρίτη 2 Ιουνίου αυξήσεις που κυμάνθηκαν από 4 έως 196 ευρώ έλαβαν 236.274 (από 1.300.000) δικαιούχους επικουρικής σύνταξης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η μεσοσταθμική αύξηση ανήλθε σε 99,57 ευρώ μεικτά τον μήνα. Οσοι πήραν αύξηση μπορούν να υπολογίσοουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται και θα λάβουν το φθινόπωρο, πιθανότα σε δόσεις.

Δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ το 2016 και υπέστησαν μειώσεις με τον νόμο 4387/2016 (Κατρούγκαλου). Οι μειώσεις αυτές κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και επιστράφηκαν με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Τα αναδρομικά προκύπτουν από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου (Οκτώβριος 2019) έως και την ημέρα αποκατάστασης των μειώσεων (Ιούνιος 2020).

Τεκμήρια και ανάλωση κεφαλαίου

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης και, αν χρειαστεί, να προχωρήσουν σε ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών για να καλύψουν τη διαφορά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Η φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν πέρυσι θα γίνει στην παλαιά φορολογική κλίμακα, δηλαδή με συντελεστές από 22% έως και 45% και η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) κυμαίνεται από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ.

πηγή: tovima.gr – Σιωμόπουλος Ντίνος