Τη λύση της εγκατάστασης προσωρινού εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου αντί για την έναρξη χρονοβόρων διαδικασιών για την προμήθεια μόνιμου (που ενδεχομένως θα «σκόνταφτε» και σε δικαστικές προσφυγές) επέλεξε η Αττικό Μετρό προκειμένου να εξασφαλίσει πως οι σταθμοί Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια της γραμμής 3 θα παραδοθούν τον φετινό Ιούλιο.
Πιθανή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού στην πόλη μας, ταυτόχρονα με εκείνους των Κορυδαλλού και Νίκαιας είναι η Δευτέρα 6 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την από 31/05 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, η Αττικό Μετρό ενέκρινε την ανάθεση στην εταιρεία ειδικού σκοπού (Hellas Smarticket) που διαχειρίζεται το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία προσωρινού εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους 3 νέους σταθμούς «οι οποίοι θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία έως τις 30.06.2020», καθώς και τη συντήρησή του για ένα χρόνο, αντί συνολικού ποσού 112.692 ευρώ με ΦΠΑ.
Η απόφαση μάλιστα κάνει αναφορά και στην πανδημία του κορωνοϊού, αναφέροντας ότι λαμβάνεται «με σκοπό τη διασφάλιση της αδιάλειπτης και απρόσκοπτης λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και της διάθεσης, χρήσης και ελέγχου των μέσων κομίστρου, την επιβαλλόμενη αποφυγή του συνωστισμού και της συμφόρησης στα συγκοινωνιακά μέσα, τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων ή νέων συγκοινωνιακών υποδομών και μέσων για την ασφαλέστερη μετακίνηση του επιβατικού κοινού».
Το πρόβλημα με τον εξοπλισμό του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους νέους σταθμούς του Μετρό, ήταν το τελευταίο από τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 προς τον Πειραιά, η οποία σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα έπρεπε να είχε παραδοθεί στο σύνολό της (ως το σταθμό Δημοτικό Θέατρο) το 2017.
Το 2009, η Αττικό Μετρό υπέγραψε σύμβαση με την ισπανική εταιρεία Indra (που προμήθευσε τα παλιά μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων του Μετρό) για την προμήθεια μηχανημάτων και για την επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά. Τότε όμως, κανείς δεν πρόβλεψε το ζήτημα της συμβατότητας με το μελλοντικό σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Το 2018, η Αττικό Μετρό αποφάσισε να διακόψει τη σύμβαση με την Indra κάνοντας λόγο για ασυμβατότητα των μηχανημάτων της με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ η ισπανική εταιρεία προσέφυγε δικαστικά κατά της απόφασης αυτής.
Τυχόν προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια μόνιμου εξοπλισμού για τους 3 νέους σταθμούς είναι βέβαιο πως θα προκαλούσε επιπλέον καθυστέρηση στην παράδοση των νέων σταθμών, με την Indra να έχει προαναγγείλει πως θα προσφύγει δικαστικά στο ενδεχόμενο αυτό. Πλέον, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως είτε η Αττικό Μετρό είτε ο ΟΑΣΑ θα προκηρύξουν διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου και για τους 6 νέους σταθμούς της γραμμής 3 σε μελλοντικό χρόνο.
Και από την πλευρά του ΟΑΣΑ όμως εκκρεμεί η προμήθεια εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου και συγκεκριμένα η προμήθεια και εγκατάσταση 100 Αυτόματων Μηχανημάτων Έκδοσης Καρτών (ΑΜΕΚ) καθώς και 12 Τερματικών Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) ώστε να αντιμετωπιστούν όσες ελλείψεις υπάρχουν σε σταθμούς του Μετρό και στάσεις του Τραμ.
πηγή: athenstransport