Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι ηρωισμός

Συνέντευξη του Πρόεδρού                     του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ)
Γιάννη Χατζηθεοδοσίου,
στη Μπαμπαλιούτα Ελένη- Βασιλική
για το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»

Πάνω από το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην χώρα μας είναι σε οικονομική κατάρρευση. Κλείνουν συνεχώς οργανωμένες επιχειρήσεις. Οι νέες  όπου ανοίγουν πλέον είναι της  αυτοαπασχόλησης. Τα κόκκινα δάνεια, ο ΕΝΦΙΑ και οι λοιποί φόροι έχουν φέρει την οικονομία  σε μαρασμό, η αγορά «στεγνώνει»,το ποσοστό δανεισμού των τραπεζών προς της ελληνικές ΜμΕ  φτάνει μόνο στο 32% όταν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι 80%. Σα να μην έφτανε αυτό , η κυβέρνηση πήρε την απόφαση από 1.1.2015 να καταργήσει την υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, τα οποία είναι βασικό στήριγμα των μικρομεσαίων, οδηγώντας τα ουσιαστικά στην κατάργηση.

Ο Επιμελητηριακός θεσμός βασικό στήριγμα των επιχειρήσεων
Ο Επιμελητηριακός θεσμός υπάρχει στην Ευρώπη από αιώνες. Τα πρώτα Επιμελητήρια ιδρύθηκαν στη Γαλλία το 1482. Το πρώτο ανεξάρτητο Εμπορικό Επιμελητήριο είναι της Μασσαλίας, το οποίο ιδρύθηκε 1599.  Στην Ελλάδα λειτουργούν  οργανωμένα με τη σημερινή μορφή τα τελευταία 100 χρόνια. Ο θεσμός υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα και ιδίως σε Πειραιά – Αθήνα και επανασυστήθηκε το1836 με το Βασιλικό Διάταγμα «Περί συστάσεως Εμπορικών Επιμελητηρίων και Εμπορικών Εταιρειών» με πρώτα Επιμελητήρια στο Ναύπλιο, την Πάτρα και τη Σύρο.
Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για στην ύπαρξη των επιχειρήσεων και την εύρυθμη λειτουργίατης οικονομίας καθώς αποτελούν τον σύμβουλο του κράτος και των επιχειρήσεων – μελών τους. Δυστυχώς όμως , όπως μας αναφέρει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ)Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η πολιτεία τα  θυμάται μόνο όταν ανακύπτει ένα πρόβλημα  σε προχωρημένο στάδιο. Αποτέλεσμα, είναι να  παραδέχεται στο τέλος τις προτάσεις τους, ενώ θα έπρεπε να παίρνουν εξ αρχής την γνώμη τους, ως θεσμοθετημένων συμβούλων της Πολιτείας.
Όσον αφορά την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, εμείς πιστεύουμε ότι ήταν μια ιδέα της Ελληνικής κυβέρνησης. Αμφισβητούμε ότι ήταν  προαπαιτούμενο  της Τροικα . Ακόμα και η Γερμανία που σήμερα ηγείται  της Ε.Ε. έχει υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια. Εκεί τα επιμελητήρια είναι πραγματικοί εταίροι – σύμβουλοι της Πολιτείας.  Στο Επιμελητήριο του Βερολίνου, και κατά τεκμήριο και στα μεγαλύτερα επιμελητήρια της Ευρώπης, το 60% των επιχειρηματικών προγραμμάτων περνάει από το ίδιο το Επιμελητήριο ενώ στην Ελλάδα, εμείς  τα διεκδικούμε ως απλός ιδιώτης.
Όπως μας επιβεβαίωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δενδιας, η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και δεν θα επαναφέρει την υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια, παρότι του επισημάναμε ότι αυτό θα φέρει το κλείσιμο πολλών Επιμελητηρίων και την επιχειρηματική κοινότητα πολλά χρόνια πίσω!”.
Τι όμως  σημαίνει υποχρεωτικότητα στην εγγραφή; Το μέλος  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου δίνει για όλο τον χρόνο μια συνδρομή των 40 ευρώ, δηλαδή 3.33 ευρώ το μήνα. Το Επιμελητήριο τον απαλλάσσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες, τον στηρίζει,  λύνει σοβαρά φορολογικά και θεσμικά προβλήματα, του παρέχει νομικές, φοροτεχνικές, εκπαιδευτικές υπηρεσίες κλπ.
“ Πιστεύετε ότι είναι πολλά αυτά τα χρήματα για τις παροχές που του παρέχει ένα Επιμελητήριο;”, αναρωτιέται  ο κ. Χατζηθεοδοσίου και συνεχίζει: “ Το  ΕΕΑ εκπαιδεύει 7.000 κόσμο τον χρόνο σε προγράμματα ΕΦΕΤ που είναι π.χ. για επιχειρήσεις εστίασης , τεχνικούς ασφαλείας, σχολές οδηγών, λογιστές. Σε τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, στα οποία συμμετέχει, εξυπηρετήθηκαν 800 επιχειρήσεις. Τώρα, συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αθηναίων για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, 900 τον αριθμό και  την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Έχουμε ένα πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών έχουμε προχωρήσει πρακτικά  πολύ στην ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών. Τα Επιμελητήρια πρωτοστατούν στις λύσεις για όλα τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Έχουμε κάνει πάνω από 30 εκδηλώσεις για να εκλαϊκεύσουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ . Όλα αυτά θα χαθούν και ο Υπουργός δεν μας έχει ανακοινώσει ακόμα τι μορφή θα έχουν τα Επιμελητήρια μετά την 1.1.2014!!!
Το θεσμικό πλαίσιο για τα Επιμελητήρια είναι απαρχαιωμένο στη χώρα μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει πάραυτα και να αποκτήσουμε σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο στο πρότυπο των μεγάλων επιμελητηρίων της Ευρώπης.
Οι οφειλές, οι φόροι, και η πτώση των εισφορών του ΕΕΑ
Όπως μας κατέθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο κρατικός μηχανισμός έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις στο κομμάτι των δόσεων ΟΑΕΕ : “ Για τις 100 δόσεις, φάγαμε 2 χρόνια και στο τέλος η κυβέρνησή τις υιοθέτησε. Μιλήσαμε για πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και αφαίρεση συντάξιμου χρόνου για μη καταβληθείσες εισφορές, και είμαστε σίγουροι ότι τελικά και αυτό η κυβέρνηση θα το υιοθετήσει. Σκεφτείτε, θέλουμε να ψηφίσουμε προϋπολογισμό και το δίλημμα μας είναι πως θα  τον καταρτίσουμε όταν δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα έσοδα και η λειτουργία μας  σε 2 μήνες; Προχειρότητα σε όλα. Έχουμε 220 χιλ. επιχειρήσεις κλειστές στην εποχή της κρίσης ενώ οδηγούνται και άλλες στο κλείσιμο. Σαν Επιμελητήριο έχουμε ήδη 30%  μείωση των μελών λόγω του κλεισίματος των επιχειρήσεών. Επίσης όταν ακούν ότι από 1.1.2015 καταργείται  η εισφορά παύουν  να πληρώνουν τρέχουσες συνδρομές και αυτοί που  ήδη οφείλουν  φυσικά δεν πληρώνουν. Τα Επιμελητήρια δεν θα έχουν πλέον εγγυημένα έσοδα . Τα επιμελητήρια εξυπηρετούν  600 χιλ επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση, αν καταργήσει την υποχρεωτική εγγραφή,  θα μπορεί να κάνει τη δουλειά τόσο καλά και εξειδικευμένα όπως την κάνουμε εμείς ή θα φορτωθεί με κόστη που τώρα δεν έχει;
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ( ιεραρχικά) σήμερα ΜμΕ και προτάσεις.
Η έλλειψη ρευστότητας, η έλλειψη κατανάλωσης στην αγορά , η μετάλλαξη  της μορφής της παλιάς επιχείρησης όπως την γνωρίζαμε με τους υπάλληλους, σε επιχείρηση με αυτοαπασχολούμενους που βγάζουν το μεροκάματο είναι μερικά από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Στατιστικά τα τελευταία 2 χρονιά αυτού του είδους  οι επιχειρήσεις είναι στο ΕΕΑ 10.000.  Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν  πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ, την εφορία και τα  κόκκινα δάνεια. Το  30% δε μπορούν να ανταποκριθούν. Έχουν όμως  την πιθανότητα, κατά τα λεγόμενα του κ. Χατζηθεοδοσίου, να σωθούν με έναν αναμορφωμένο πτωχευτικό κώδικα,  κάτι που υπάρχει στις προηγμένες χώρες,  και  έτσι να μπορέσουν  επανενταχθούν στην αγορά: “ Στην κυβέρνηση ακόμα το σκέφτονται!
Έχουμε πει στην κυβέρνηση για τους επιχειρηματίες που χρωστούν σε εφορία ή  ΟΑΕΕ  να υπάρξει ένα ενιαίο πόσο που να πληρώνουν οι επιχειρηματίες  και  με βάση τα έσοδά τους. Απάντηση ακόμα δεν έχουμε πάρει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε εκατοντάδες αυτοκτονίες επιχειρηματιών από οικονομικά αδιέξοδα.
Άλλο πρόβλημα που έχουμε, οι Τράπεζες. Αυτές  εξυπηρετούν μόνο το 32% των δανείων σε επιχειρηματίες όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι  82%  και περίπου 80% στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Συμπέρασμα, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι Ηρωισμός καθώς κινδυνεύει το 50% των Ελληνικών επιχειρήσεων. Ήδη δεκάδες χιλιάδες από αυτούς δε μπορούν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ, δηλαδή δεν έχουν περίθαλψη, ασφάλιση και  άρα δε μπορούν να μπουν σε ρυθμίσεις.
Πήραμε θέση στο θέμα των “κατασχέσεων”- ένα αστείο θέμα κατά εμάς- διότι δε μπορείς να παίρνεις το σπίτι κάποιου που δεν έχει να πληρώσει και έχει έρθει σε πτώχευση.
Με τη μείωση των επιχειρήσεων έχουμε  αύξηση της ανεργίας και  διάλυση της οικονομίας. Σήμερα το μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση ενισχύει της μεγάλες επιχειρήσεις. Αν δείτε το πως διανέμεται το ΕΣΠΑ θα διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν μόνο το 4% του εργατικού δυναμικού. Η οικονομία μας μέχρι στιγμής δεν έχει προσανατολισμό. Αυτό δεν είναι θέμα μνημονίου και Τρόικας αλλά λανθασμένης πολιτικής τακτικής. Με ή χωρίς μνημόνιο αυτή η χώρα θα πρέπει οικονομικά να δουλεύει.
Εδώ έχουμε έναν φορολογικό νόμο που έχει αλλάξει 50 φορές. Φανταστείτε 11 παρεμβάσεις έγιναν ήδη πέρυσι. Όταν μια επιχείρηση φορολογείται  από το πρώτο ευρώ με 26% , τι να πεις τότε. Πέρα από την φορολογία, υπάρχει και  ο ιδικός φόρος αλληλεγγύης που έγινε για ένα συγκεκριμένο διάστημα που έληξε και ο κ. Χαρδούβελης τον επαναφέρει και αντί να τον καταργήσει τον μειώνει κατά 30%. Οι επιχειρήσεις αυτή την στιγμή  δεν έχουν κέρδη. Όταν το 60% δεν έχει να πληρώσει και το 40% αδυνατεί να ανταπεξέλθει,  μιλάμε για αδυναμίες για το 100%. Πόση αντοχή θα έχουν πλέον χωρίς ρευστότητα από τις τράπεζες με ένα περιβάλλον φόβου και εσωστρέφειας από τους καταναλωτές; Η λύση εξωστρέφειας και εξαγωγών των προϊόντων, που μας προτείνουν, απαιτεί χρόνο”.
Τέλος ο πρόεδρος του ΕΕΑ θεωρεί μεγάλο λάθος της κυβέρνησης να δεχθεί το Ρωσικό εμπάργκο από την Ε.Ε. Οι επιχειρήσεις δέχθηκαν μεγάλο  πλήγμα. Η αγορά Ελλάδας- Ρωσίας  προετοιμάζονταν 15 χρόνια και η πολιτεία θα έπρεπε να είχε σκεφτεί σοβαρά το θέμα.